mcteusz Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 2.jeśli zabootowałeś się na SLAX, to sprawdź czy możesz podmontować partycje Fedory - jeśli tak, to spróbuj zrobić chroot na Fedorę i potem wywołać "grub-install". Obeszło by się bez "linux rescue". Ten punkt mi się podoba. Ja jeszcze słaby w (_linuxie_ → Linuksie) ORT jestem i nie znam się na rzeczach typu chroot.... Ale poczytałem i próbuję: Podmontowałem partycję z linuxem (u mnie hda5) do katalogu /mnt/hda5... I teraz co? robię: chroot /mnt/hda5 ? Tak dobrze? I wtedy: grub-install /dev/hda I on mi na to że /dev/hda: Not found or not a block device. Zaraz... Czegoś nie chwytam. Piszesz, że nie wiadomo jak nagrać ISO na pendrive'a - a ten SLAX to jak nagrałeś? tzn. z czego? nie z obrazu ISO? A no z obrazu ISO ale specjalnym programem MySLAX Creator pod windowsem. I to działa tylko ze SLAXem bo próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Podmontowałem partycję z linuxem (u mnie hda5) do katalogu /mnt/hda5... I teraz co? robię: chroot /mnt/hda5 ? Tak dobrze? I wtedy: grub-install /dev/hda I on mi na to że /dev/hda: Not found or not a block device. A po tym chroot sprawdź co masz na wyjściu polecenia "fdisk -l" (opcja to małe "L" jak "list") Może po chroot system widzi dyski "po fedorowemu" czyli nie hda tylko sda? Chyba znalazłem jak zrobić Fedorę Live odpalaną z pendrive'a, ale nie mam jak tego przetestować http://www.redhatmagazine.com/2007/11/07/i...and-so-can-you/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcteusz Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Tak też myślałem, ale fdisk -l pokazuje: cannot open /proc/partitions A tego już nie rozumiem co to znaczy. Laik ze mnie.... Aha... Katalog /proc to ja mam (_wogóle_ → w ogóle) ORT pusty..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 To może jednak to LiveCD Fedory trzeba zrobić. Wygląda na prostą dość sprawę. Przede wszystkim yum install pungi livecd-tools revisor Odpalić revisor jako root i dalej to juz w zasadzie intuicyjny interfejs. Pięknie to zrobili. Nie widziałem tego jeszcze, ale wygląda nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 a czy przypadkiem nie powinieneś dać mount /proc /mnt/hdXX/proc ? wtedy fdisk -l zadziałą kiedyś próbowałem składać gentoo i miałem z /proc 'em problem, spróbuj tak ;] mount /proc /mnt/sysimage/proc mount /dev/hdXX /mnt/sysimage chroot /mnt/sysimage fdisk -l (na 99,(9)% zadziała) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 jeśli masz możliwość korzystania z konsoli wywal ten wpis mbr i zainstaluj fedore na nowo, zrób sobie partycje na nowo podczas instalacji i powinno wszystko grać, bez wysilania się, chyba już za bardzo kombinujesz i się troszkę pogubiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcteusz Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 a czy przypadkiem nie powinieneś dać mount /proc /mnt/hdXX/proc ? wtedy fdisk -l zadziałą kiedyś próbowałem składać gentoo i miałem z /proc 'em problem, spróbuj tak ;] mount /proc /mnt/sysimage/proc mount /dev/hdXX /mnt/sysimage chroot /mnt/sysimage fdisk -l (na 99,(9)% zadziała) A no to to był pomysł. Trochę trzeba było go zmienić i się udało. Njapierw montuję partycje, później /proc(z tym tylko, że trzeba było użyć --bind), a później jeszcze /dev.... Wtedy fdisk zagadał i udało się zainstalować gruba (choć w sposób interaktywny). I wszystko działa. Dzięki Wam wszystkim za pomoc bo bez niej to nie dało by rady. Fajnie, że można na kogoś liczyć. A ja sam się przy tym dużo nauczyłem.... Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Dobra to ostatanie pytanie na zakończenie, odpala Ci się teraz Fedora bez problemu po tym modyfikowaniu Partition Magic czy tylko grub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcteusz Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Odpala się Grub, odpala się Fedora i odpala się winda.... Wszystko działa jak przed modyfikacjami.... Jeszcze raz dzięki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi