Skocz do zawartości

Foldery Wyszukiwania W Gnome, F8

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

A tak mi się marzy, żeby mieć "Foldery wyszukiwania" w GNOME/F8. Polegało by to na tym, że ilekroć kliknę na dany folder to pojawią się wyniki wyszukiwania według określonych kryteriów. Da się to zrobić?

Mam koncepcję dla konsoli: wyszukanie plików>>strumień do robienia linków symbolicznych (czy jakieś tam hardlinki tak żeby to było pod Windows przez Samba widoczne). Całość może chodzić w cron (lub być uruchamiane w momencie kliknięcia na folder) i przy okazji sprawdzać czy pliki nadal istnieją.

Zanim zacznę produkować ten skrypt, chciałem się spytać czy taka opcja już istnieje w Gnome lub w samej fedorze?

• 2 years later...

Istnieją już takie foldery w linuksie? Może w KDE jest coś takiego?

Zrobiłem sobie takie prymitywne rozwiązanie na linkach symbolicznych search_folder.sh ( repo )

find '/search/dir' -type f -iname \*.pdf | search_folder.sh ~/result/dir

Próbowałem to podpiąć pod fsniper (inotify), ale fsniper ma chyba ograniczenie na wielkość obserwowanego katalogu, więc nie ustawiać na korzeń :).

Aktualizację takiego folderu można też robić pojedynczo (do inotify przydatne) podając do find plik nie folder (do wczoraj nie wiedziałem, że można :blink: )

~/.config/fsniper/config

/search/dir {
recurse = true
* {
	handler = search.sh %%
}
}

/usr/local/bin/search.sh

#!/bin/bash
find "$1" -type f -iname \*.pdf | search_folder.sh ~/result/dir

uff, wersja 0.0 gotowa ;P