@Sorror Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Smb.conf: [global] workgroup = workgroup netbios name = ksr4serwer server string = Samba security = SHARE [homes] path = /home/ksrserv/Projekty username = ksrserv read only = no guest ok =yes public=yes browseable = Yes Jeśli ta konfiguracja zadziała, dopiero wtedy pomyślimy nad trybem zabezpieczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrimsonKing Napisano Styczeń 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Witam No to jest pewien postęp : Na komputerach z windowsem w workgroup jest Samba. W Sambie są widoczne udostępnione katalogi : homes i projekty oraz Printers and faxes Niestety każda próba otwarcia katalogu nie udaje się tzn wyskakuje komunikat : projekty is not accesible. You may not have permissions .... Co teraz panowie? Wydaje się że już prawie wszystko ustawione. Może se linux sprawia problem. Nie wiem za bardzo co to jest ;-) ponoć nie zwyczajna usługa którą można wyłączyć. Ale jakieś komunikaty wysyła odnośnie blokowania. Czekam na dalsze instrukcje. Dziekuję i pozdrawiam Greg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrimsonKing Napisano Styczeń 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 PodsumowanieSELinux powstrzymuje /usr/sbin/nmbd (nmbd_t) "read" do (inotifyfs_t).Szczegółowy opisSELinux odmówił /usr/sbin/nmbd żądania dostępu. Ten dostęp nie jest konieczny dla /usr/sbin/nmbd i może sygnalizować próbę włamania. Jest także możliwe, że określona wersja lub konfiguracja aplikacji powoduje, że wymaga ona tego dostępu...... Tak się mniej wiecej zaczyna komunikat se (_linuxa_ → Linuksa) ORT Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Wyłącz selinux na próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrimsonKing Napisano Styczeń 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 WOW Udało się wyłączyłem selinux. Niestety nic się nie zmieniło. Dalej był dostep zamknięty. Nie wiedząc co robić zmieniłem tryb uwierzytelniania z udzaiły/shares na użytkownika. Upoważniłem tylko użytkownika 1 ktory udostepnia ksrserv W windowsie spróbowałem wejść do katalogi i poprosił mnie o hasło i login. Wpisałem i wszystko OK!!! Może problem leżał po stronie windowsa. Może działa tylko udostępnanie na użytkownika już. Oto plik smb.conf : [global] workgroup = workgroup ; netbios name = ksr4serwer server string = Samba security = user username map = /etc/samba/smbusers ; encrypt passwords = yes ; guest ok = no ; guest account = nobody [homes] path = /home/ksrserv/Projekty username = ksrserv read only = no guest ok = yes ; browseable = yes [Projekty] path = /home/ksrserv/Projekty writeable = yes ; browseable = yes valid users = ksrserv Wszystko działa!! Dziekuję wszystkim z tego forum zwłaszcza 2 panom - SPADI i SORROR !!!!! którzy wprowadzili nieco kompletnego nooba w świat (_linuxa_ ? Linuksa) ORT i jego sieci... Panowie piwo wam się należy! Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spadi Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Sry że mnie nie było cały dzień ale dopiero teraz do domu dotarłem. Fajnie, że udało ci się w końcu sambę uruchomić, chociaż nie wiem czemu u ciebie config nie zadziałał, bo specjalnie przetestowałem go na nowym kompie z Fedorą. W każdym bądź razie jeszcze raz gratuluje i miłego korzystania z systemu życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 może być scieżak do: /Projekty ale pamiętaj że system (_linuks_ → Linux) ORT rozpoznaje wielkie i małe litery wiec jest różnica między katalogiem "Projekty" a "projekty" są to dwa oddzielen katalogi. nie zapmnij nadac uprawnień dl katalogu Projekty chmod 700 /Projekty Po drugie to wydaj polecenie setup i wyłacz tam firrewala. moze ogniomurek blokuje sambe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2008 i wyłacz tam firrewala. moze ogniomurek blokuje sambe.@adams24 Wszystko działa!! Dziekuję wszystkim z tego forum zwłaszcza 2 panom - SPADI i SORROR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi