Skocz do zawartości

Napi-projekt

zajec00

Rekomendowane odpowiedzi

Co do samego tematu to się może już zamknę, bo widzę że mnie poniosło
Luzik :) Ja tylko dla rozrywki :) Korzystam z tego, że to hyde park i nikt mi nie zarzuci, że "offtopuję" ;) W końcu gdzieś się trzeba uzewnętrznić, bo to tak samo jak z tą rozrywką "każdy ma do niej prawo inaczej byśmy zwariowali".

Anyway... Wolę dobre DVD niż nawet dobrej (bardzo dobrej) jakości DivX ;)

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powstala paczka klienta GNAPI (GTK) pod Fedore. Paczka dostepna pod adresem: http://www.gnapi.linuxfaq.pl/ .

U mnie nie zadzialalo z automatu dodanie opcji w Nautilusie, pod prawym przyciskiem myszy (pobierz napisy). Muismy to recznie importowac. W tym celu uruchamiamy nautilus-actions-config, i w nim importujemy akcje z pliku: /usr/share/gnapi/gnapi.schemas .Od tej pory zaznaczamy prawym przyciskiem film i wybieramy opcje: Pobierz napisy :)

• 3 months later...

o czym innym chyba mowisz...jaki skrypt? Przecies to jest cale w C i GTK napisane + rozrzezenie przez schemas (ktore sam zrobilem) dodalem do paczki (+patch poprawiajacy sciezki) i masz w tray program, albo jeszcze prosciej kliasz prawym i pobierz napisy. To co mowiels to inny program z tej rodziny:)

matlas coś tu nie gra, chciałem sobie zbudować paczkę pod 64 z src, ale dostaje komunikat, że potrzebuje paczki której nie ma w repo fedora/livna

błąd: Niespełnione zależności budowania:
        libcurl-devel jest wymagany przez gnapi-0.1.8_4-5.fc8.x86_64

jest natomiast w repo curl-devel. Tak ma być (gdzie znajdę tę paczkę), czy poplątałeś nazwy?

Dla wersji i386, w repo Fedory 9 jest tak:

Zainstalowane pakiety

libcurl-devel.i386 7.18.1-1.fc9 installed

Dla 64bit nie patrzyłem, więc pobierz SRPM mojego, przebuduj moją paczkę (jak pobierzesz SRPM, jako uzytkownik daj: rpmdev-setuptree, zainstaluj paczke jako uzytkownik). Potem wchodzisz do rpmbuild/SPEC/ , poprawiasz plik gnapi.SPEC [zmien ta zaleznosc] i dajesz rpmbuild -ba gnapi.spec . Daj znac czy ci zbudowało paczkę i czy śmiga bez tej zaleznosci co pisałeś. Jak będzie oki możesz mi podesłać to dodam do wersji paczek dla i386.

• 2 weeks later...

Niedlugo moj link ruszy (hosting mi wygasl, niedlugo bede mial nowy dla bloga), jakby co rpm moje mozna pobierac chwilowo z: http://www.matlas.magma-net.pl/repo/

Co do tej paczki na stronce projektu, nie polecam. W sumie calego SPECa w niej przebudowalem bo ma mnostwo bledow, jedno z wazniejszych ze robi bajzel w GConfie. Ja w swojej paczce zrezygnowalem z tamtego rozwiazania, i zastosowalem schemas.

• 2 weeks later...

Zupełnie o tym zapomniałem, chciałem to dzisiaj przebudować, ale...

zmieniłem w gnapi.spec zależność libcurl-devel na to co jest w F8 czyli curl-devel i przy przebudowie dostałem błędy coś z kde4

]$ rpmbuild -ba *.spec
Wykonywanie(%prep): /bin/sh -e /var/tmp/rpm-tmp.27390
+ umask 022
+ cd /home/lucas/rpmbuild/BUILD
+ LANG=C
+ export LANG
+ unset DISPLAY
+ rm -rf gnapi-0.1.8_4
+ /bin/mkdir -p gnapi-0.1.8_4
+ cd gnapi-0.1.8_4
+ /bin/gzip -dc /home/lucas/rpmbuild/SOURCES/gnapi_0.1.8-4.tar.gz
+ tar -xf -
+ STATUS=0
+ '[' 0 -ne 0 ']'
++ /usr/bin/id -u
+ '[' 500 = 0 ']'
++ /usr/bin/id -u
+ '[' 500 = 0 ']'
+ /bin/chmod -Rf a+rX,u+w,g-w,o-w .
+ echo 'Patch #0 (makefile.patch):'
Patch #0 (makefile.patch):
+ patch -p0 -s
+ echo 'Patch #1 (config.c.patch):'
Patch #1 (config.c.patch):
+ patch -p0 -s
+ exit 0
Wykonywanie(%build): /bin/sh -e /var/tmp/rpm-tmp.27390
+ umask 022
+ cd gnapi-0.1.8_4
+ LANG=C
+ export LANG
+ unset DISPLAY
+ make
cc ./src/gnapi.c -o gnapi `pkg-config --cflags gtk+-2.0 ` -lnotify -lcrypto -lcurl -lavformat `xml2-config --cflags --libs` -g -Wall
+ exit 0
Wykonywanie(%install): /bin/sh -e /var/tmp/rpm-tmp.70358
+ umask 022
+ cd gnapi-0.1.8_4
+ LANG=C
+ export LANG
+ unset DISPLAY
+ '[' /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas '!=' / ']'
+ rm -rf /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas
+ export GCONF_DISABLE_MAKEFILE_SCHEMA_INSTALL=1
+ GCONF_DISABLE_MAKEFILE_SCHEMA_INSTALL=1
+ mkdir -p /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/etc/gconf/schemas/
+ cp /home/lucas/rpmbuild/SOURCES/gnapi.schemas /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/etc/gconf/schemas/
+ make install DESTDIR=/var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/bin/
install  gnapi /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/bin/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/man/man1/
install  -m 644 ./doc/gnapi.1.gz /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/man/man1/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/applications/
install  -m 644 ./desktop/gnapi.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/applications/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/konqueror/servicemenus/
install  -m 644 ./desktop/gnapi-kde.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/konqueror/servicemenus/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/d3lphin/servicemenus/
install  -m 644 ./desktop/gnapi-kde.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/d3lphin/servicemenus/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/dolphin/servicemenus/
install  -m 644 ./desktop/gnapi-kde.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/apps/dolphin/servicemenus/
install  -d /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/lib/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/
install  -m 644 ./desktop/gnapi-kde4.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/lib/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/
install  -d /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/Thunar/sendto/
install  -m 644 ./desktop/gnapi-kde.desktop /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/Thunar/sendto/
install  -d /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi/
install  -m 644 ./doc/copyright /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi/
install  -d  /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/pixmaps/
for i in 16 22 32 48 64 128; do \
               install  -m 644 ./icons/gnapi-$i.png \
               /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/pixmaps/; \
done
+ desktop-file-install --vendor=fedora --add-category=AudioVideo --delete-original --dir=/var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/applications /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/applications/gnapi.desktop
/var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/applications/gnapi.desktop: key "Categories" is a list and does not have a semicolon as trailing character, fixing
+ /usr/lib/rpm/find-debuginfo.sh /home/lucas/rpmbuild/BUILD/gnapi-0.1.8_4
extracting debug info from /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/bin/gnapi
77 blocks
+ /usr/lib/rpm/check-rpaths /usr/lib/rpm/check-buildroot
+ /usr/lib/rpm/redhat/brp-compress
+ /usr/lib/rpm/redhat/brp-strip-static-archive /usr/bin/strip
+ /usr/lib/rpm/redhat/brp-strip-comment-note /usr/bin/strip /usr/bin/objdump
+ /usr/lib/rpm/brp-python-bytecompile
+ /usr/lib/rpm/redhat/brp-python-hardlink
+ /usr/lib/rpm/redhat/brp-java-repack-jars
Przetwarzanie plików: gnapi-0.1.8_4-5.fc8
błąd: Nie znaleziono pliku: /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/lib64/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/gnapi-kde4.desktop
Wykonywanie(%doc): /bin/sh -e /var/tmp/rpm-tmp.70358
+ umask 022
+ cd gnapi-0.1.8_4
+ DOCDIR=/var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi-0.1.8_4
+ export DOCDIR
+ rm -rf /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi-0.1.8_4
+ /bin/mkdir -p /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi-0.1.8_4
+ cp -pr README LICENSE /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/share/doc/gnapi-0.1.8_4
+ exit 0
Przetwarzanie plików: gnapi-debuginfo-0.1.8_4-5.fc8
Requires(rpmlib): rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1 rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1
Szukanie niespakietowanych plików: /usr/lib/rpm/check-files /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas
błąd: Znaleziono zainstalowane (ale niespakietowane) pliki:
  /usr/lib/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/gnapi-kde4.desktop

Błędy budowania RPM-a:
   Nie znaleziono pliku: /var/tmp/gnapi-0.1.8_4-5.fc8-root-lucas/usr/lib64/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/gnapi-kde4.desktop
   Znaleziono zainstalowane (ale niespakietowane) pliki:
  /usr/lib/kde4/share/kde4/services/ServiceMenus/gnapi-kde4.desktop

chyba dla F8 trzeba by to trochę bardziej przebudować :)

• 5 months later...
Przygotowałem nową paczke Gnapi 0.1.8-4. Paczka dla Fedory 10.

Czy planujesz rozbudować ów paczkę na "64-biitowke?"

Do końca roku planuje "zbudować" nowego kompa i wraz z przejściem na F10 skorzystać z dobrodziejstw tej platformy. ;) Jeszcze nie wiem czym to się skończy, ale dobrze wiedzieć. Coś mi się kojarzy, że wspominałeś (prawdopodobnie na blogu) o planach zbudowania takiej paczki na platformę 64-bit.

A może wystarczy i386?