Skocz do zawartości

Kde4 A Fedora 9 Alpha

tatar111

Rekomendowane odpowiedzi

Heh a "jeszcze wczoraj" ściągałem Fedora Core 8 a tu już są wzmianki o 9tce :) na dodatek z nowym KDE O_O szkoda, że nowy Wine życzy sobie już Fedora Core 9 :/ a przynajmniej tak mi się zdaje bowiem jak dałem Yum'owi Wine do zaktualizowania zaczął wywalać pełno pakietów FC9 :P

KDE wg, mnie ładniejsze od Gnome i lepsze ale wiadomo są zwolennicy i tego i tego i szanuję ich zdanie :) (ah jest jeszcze...XFCE tak to chyba się zwie :D)

FluxBox... mmm coś kojarzę (to chyba to bardzo lekkie środowisko graficzne... no ale coś lekkiego :D)

Wine wyżej jak 0.9.52 już nie wejdzie na Fedora Core 8 od tak samym poleceniem

yum update wine

No ale jak narazie jeszcze sobie radzi w większości z moimi problemami zwanymi plikami EXE...

Sprawdziłem w repo i faktycznie, pomimo informacji o dostępności, brak paczek.

a ja dzis aktualizowalem system i mam:

wine-nas-0.9.54-1.fc8
wine-ldap-0.9.54-1.fc8
wine-twain-0.9.54-1.fc8
wine-jack-0.9.54-1.fc8
wine-core-0.9.54-1.fc8
wine-tools-0.9.54-1.fc8
wine-esd-0.9.54-1.fc8
wine-0.9.54-1.fc8
wine-capi-0.9.54-1.fc8
wine-cms-0.9.54-1.fc8

itd.

nie mam zadnych testowych repo wlaczonych wiec chyba sie jednak da.

Da sie, ja wlasnie tak stawialem 9-ke.

Po uruchomieniu LiveCD na pulpicie (na gorze, po lewej stronie) znajdziesz jedna, jedyna, ale za to bardzo ciekawa ikonke - Install to Harddrive ;)

BTW - jestes pewien, ze potrzebujesz tak mocno rozwojowej, testowej wersji?

Niespecjalnie nadaje sie toto jeszcze do uzytku, a o tym, ze jest koszmarnie wolne (wiadomo dlaczego...) oraz, ze np. update kernela sprzed 2 dni wiazal sie z pociagnieciem 200MB (tak, tak, sam kernel) oraz o tym, ze niemal codziennie jest ponad 100MB innych updateow - nie wspominam :)

Pozdro

Mały problem przy budowaniu paczki kernela był, dlatego 200 MB zajmował. Ogólnie alfy nie mam tylko co dziennego rawhide'a, ale kde 4.0.1 tylko dla zapaleńców z mocnymi nerwami polecam. Głównie przez plasmę - sypie się póki co strasznie, i przed 4.1 się to raczej nie zmieni, chyba że ktoś sobie zbuduje kde 4.1 z svna. O funkcjonalności przed 4.1 też lepiej nie wspominać - może tylko to że jest desktop i tyle :-)

• 3 weeks later...

Ja instalowalem F9 (pre-alfa) w styczniu z testowego spina LiveKDE4 coby je potestowac, ale i tak chwile pozniej doinstalowalem calego Gnome i to jego zwykle uzywam... ;)

Ogolnie rzecz biorac, to w chwili obecnej czesciej siedze na F9 niz F8 (oba systemy na tej samej maszynie) - poza tym, ze codziennie sa grube MB updateow do pobrania i ze jak na razie nie ma szans na zmuszenie sterownikow nvidii do pracy (a co za tym idzie - bez szans na efekty pulpitu) wrazenia sa calkiem O.K. - musze uwazac co pisze, bo ostatnio jak sie zachwycilem stabilnoscia wersji alfa to mi sie pierwszy raz (i na szczescie ostatni jak na razie) system wysypal ;)

KDE4 jest znacznie ladniejsze od 3ki, mi rzucily sie w oczy zwlaszcza ladne, nowe, animowane ikonki w notification area :)

Faktycznie, na poczatku oryginalny Gnome byl niemal taki sam jak w F8, ale z czasem i z kolejnymi updateami zaczely pojawiac sie roznice, i nie mam tu na mysli tylko wygladu (nowy motyw / dekoracje okien, prognoza pogody zintegrowana z zegarem...) ale powazniejsze zmiany, np. nowy NetworkManager...

Jak masz troche miejsca, to zainstaluj system z Live-a na dysku, pusc aktualizacje a zobaczysz :)

Pozdro

/.../i ze jak na razie nie ma szans na zmuszenie sterownikow nvidii do pracy (a co za tym idzie - bez szans na efekty pulpitu)/.../

No jak nie ma ? ;) Mały "dirty hack", czyli instaujesz kernela, xorg-\* z F8, instalujesz stery i śmiga ;) Ja tak na razie działam do czasu rozwiązania przez nvidię problemu z współpracą sterowników z kernelami nowymi.