jagry Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Witam Jestem początkującym użytkownikiem Linux. Mam problem z instalacją i konfiguracją karty WiFi PRISM 802.11g Adapter (3886) w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Pro V7010. Zainstalowałem Fedora 8, ale w poprzednich wersjach Fedory i w Auroxie działo się dokładnie tak samo. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Co to za chipset jest? Pokaż co wyświetla lspci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Twoj Wifi adapter to najprawdopodobniej "Conexant PRISM GT 802.11b/g Wireless LAN" (Intersil ISL3886 (Prism Xbow/Javelin) 54g Inbuilt Wireless Adapter) Znajdz plyte (lub w sieci) ze sterownikami do Xp i sprobuj uruchomic go za pomoca ndiswrapper'a. How to poszukaj w necie. Dasz rade. Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagry Napisano Luty 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Twoj Wifi adapter to najprawdopodobniej "Conexant PRISM GT 802.11b/g Wireless LAN" (Intersil ISL3886 (Prism Xbow/Javelin) 54g Inbuilt Wireless Adapter) Znajdz plyte (lub w sieci) ze sterownikami do Xp i sprobuj uruchomic go za pomoca ndiswrapper'a. How to poszukaj w necie. Dasz rade. Cheers No tak, ale jak wejdę w ustawienie sieci to pokazuje mi tę kartę jakby ją widział, ale po ustawieniu IP, bramy i DNS ciągle podaje mi komunikat, że nie może się połączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 To trochę za mało z Twojej strony wysiłku. Podpowiem Ci, że tak miałem i walczyłem z tym przez 4 tygodnie. Grzebanie w i nternecie i korzystanie czasem wydawałoby się mało istotnych wskazówek w końcu pomogło. Teraz instaluję moją kartę WiFi w 60 sek. po każdej aktualizacji "jąderka". Mała wskazówka: próbowałem najpierw madwifi, potem ndiswrapper, by ostatecznie wrócić do madwifi, po dokładnym wczytaniu się w informacje na tej stronce. Okazało się, że "co nagle to po diable". U mnie za każdym razem konieczna jest deinstalacja sterownika, przed kolejną jego instalacją. Trochę pogrzebałem w sprawie Twojej karty i chyba jak siądziesz i trochę się zaangażujesz sprawę rozwiążesz. Jeśli Ci się nie uda (ale staraj się, bo przez to o wiele więcej zyskasz), daj znać. Może coś poradzimy. Może powinieneś zastosować DHCP?? A może zmienić program łączący z siecią? U mnie działa tylko z Wireless Assistant które musiałem doinstalować. A może AP odrzuca Twoje połączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagry Napisano Luty 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 To trochę za mało z Twojej strony wysiłku. Podpowiem Ci, że tak miałem i walczyłem z tym przez 4 tygodnie. Grzebanie w i nternecie i korzystanie czasem wydawałoby się mało istotnych wskazówek w końcu pomogło. Teraz instaluję moją kartę WiFi w 60 sek. po każdej aktualizacji "jąderka". Mała wskazówka: próbowałem najpierw madwifi, potem ndiswrapper, by ostatecznie wrócić do madwifi, po dokładnym wczytaniu się w informacje na tej stronce. Okazało się, że "co nagle to po diable". U mnie za każdym razem konieczna jest deinstalacja sterownika, przed kolejną jego instalacją. Trochę pogrzebałem w sprawie Twojej karty i chyba jak siądziesz i trochę się zaangażujesz sprawę rozwiążesz. Jeśli Ci się nie uda (ale staraj się, bo przez to o wiele więcej zyskasz), daj znać. Może coś poradzimy. Może powinieneś zastosować DHCP?? A może zmienić program łączący z siecią? U mnie działa tylko z Wireless Assistant które musiałem doinstalować. A może AP odrzuca Twoje połączenia? Ja zaznaczyłem, że jestem początkującym użytkownikiem Linux. Jak dotąd zainstalowałem kilka dystrybucji i konfigurowałem ustawienia dotyczące wyglądu. Z twoich podpowiedzi wynika, że powinienem mieć zainstalowany Wireless Assistant . To znaczy, że nie ma go opcyjnie w systemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 To zależy od tego, jakie posiadasz środowisko. Wireless Assistant jest programem pod KDE. http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=21832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagry Napisano Luty 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 To zależy od tego, jakie posiadasz środowisko. Wireless Assistant jest programem pod KDE. http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=21832 Posiadam środowisko KDE. Zapomniałem dodać, że internet mam z punktu dostępowego zabezpieczonego kluczem WEP, achyba gdzieś czytałem ( ale nie jestem pewny), że Wireless Assistant nie obsługuje kluczy heksadecymalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 KNetworkManager obsługuje Hexy w WEP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Wireless Assistant: yum install wlassistant Obsługuje WEP/WPA Po prostu zainstaluj i wypróbuj. Jak nie zadziała wykonasz po prostu yum remove wlassistant U mnie KNetworManager nie zadziałał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagry Napisano Luty 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Wireless Assistant: yum install wlassistant Obsługuje WEP/WPA Po prostu zainstaluj i wypróbuj. Jak nie zadziała wykonasz po prostu yum remove wlassistant U mnie KNetworManager nie zadziałał. No tak ale jak wykonuję: yum install wlassistant to mam komunikat, że nie ma połączenia z sicią! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Wykonaj to polecenie kiedy będziesz korzystać z tego samego łącza, z którego korzystasz pisząc posty na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagry Napisano Luty 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Jeszcze raz przepraszam, że taki beton jestem. Ja z forum korzystam z Windy, a nie z Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2008 Ściągnij spod windy http://prdownloads.sourceforge.net/wlassis...ar.bz2?download lub całą paczkę rpm wireless-tools (lepsze rozwiązanie). Następnie będąc na Fedorze podmontuj partycję windowsową i zainstaluj (yum localinstall /sciezka/do/rpm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Nie wiem czy przypadkiem nie ma na plycie instalacyjnej wireless-tools. Po instalacji masz domyslnie wlaczone (przynajmniej powinno) repo z plyty instalacyjnej. Wloz plyte do napedu i wydaj polecenie "yum install wireless-tools" Jesli jest to oszczedzi ci to polowy "trudow". Cheers Edit: na plycie masz "wireless-tools", wiec instaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi