romseb Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Witam Będę wdzięczny za pomoc. List piszę po kilku dniach intensywnego studiowania informacji nt. Samby. Mam problemy z połączeniem się z sambą 3.0.025 z poziomu świeżo zainstalowanego windows xp sp2 z wszystkimi poprawkami. Dostaję tylko komunikat, nie ma takiej ścieżki sieciowej, podczas gdy z innnego komputera z xp wpuszcza po podaniu hasła. OTo co JUŻ zrobilem Odblokowanie portu 445 w firewall Odblokowanie konta gościa dopisanie do rejestru restrictanonymous = 1 dopisanie do rejestru podpisywania samby za zgodą serwera. Pobieranie informacji netbios przez TCP\IP Włączone niezaszyfrowane hasła (uzywanie haseł systemowych unix) I dalej nie moze znaleźć ściezki. To jakas subtelna różnica w rejestrze, miedzy tymi dwoma pecetami, bo na jednym, na którym nic nie było grzebane, chodzi normalnie, a na drugim, świeżo zainstalowanym nie działa. Na tym świeżym są tylko wszystkie poprawki. Co jeszcze należałoby sprawdzić Pozdrawiam Romek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Co jeszcze należałoby sprawdzić Czy maszyna znajduje się w odpowiedniej domenie/grupie roboczej oraz czy użytkownik z tej maszyny jest dodany jako użytkownik systemowy na Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 A z windy do linuksa sięgasz po nazwie czy po IP? Jeśli po nazwie, to ja bym spróbował bezpośrednio po IP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Jako żeby nie tworzyc nowego tematu... Oto nastepujacy problem z samba 3.0: Gdy skonfigurowalem sobie sambe z "security=share" to wszystko chulalo. Gdy zmienilem "security" na "user" to Windows XP widzi moje zasoby, ale nie moge sie do nich zalogowac - tzn. wyskakuje mi okienko aby wpisac login i haslo ale po wpisaniu loginu (z smbusers) i hasla (z smbpasswd) to niestety wyskakuje ze brak dostepu. Firewall jest wylaczony. SELinux wylaczony. Do tego pliku chce dojsc: ll /mnt/samba drwx------ 6 Mich Mich 4096 mar 25 23:41 samba Uzytkownik "Mich" jest w grupie "smbgroup" oraz grupie "Mich". Dane a propos udzialu: [Mich] path = /mnt/samba write ok = yes valid users = Mich write list = Mich comment = Home Directories writable = yes oplocks = True level2 oplocks = True LAcze sie z windowsa za pomoca \\192.168.1.4\Mich oto wynik testparm: [global] workgroup = GROUPMICH netbios name = FEDORA8 server string = Samba Server Version %v passdb backend = tdbsam username map = /etc/samba/smbusers password level = 8 username level = 8 log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 preferred master = Yes domain master = Yes [Mich] comment = Home Directories path = /mnt/samba valid users = Mich write list = Mich read only = No [Ying] comment = I love Ying path = /mnt/Ying valid users = Ying write list = Ying read only = No Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Polecam lekturę: http://support.microsoft.com/kb/823659 szczególnie polecam przeczytać dokładnie cześć dotyczącą "podpisywania cyfrowego komunikacji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 hm... niby cos tam jest: Although Microsoft does not recommend it, you can prevent SMB signing from being required on all domain controllers that run Windows Server 2003 in a domain. To configure this security setting, follow these steps: 1. Open the default domain controller's policy. 2. Open the Computer Configuration\Windows Settings\Security Settings\Local Policies\Security Options folder. 3. Locate and then click the Microsoft network server: Digitally sign communications (always) policy setting, and then click Disabled. ale nie wiem gdzie to moge znalezc w windowsie XP Home A tak BTW - to czy przypadkiem caly ten moj problem nie powoduje wlasnie Windows XP Home Editiion? Bo wiem ze Home jest mocno okrojony.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi