patryk_f Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 podczas instalacji audacious otrzymałem komunikat Missing Dependency: libaudacious.so.5()(64bit) is needed by package audacious-devel Missing Dependency: libaudacious.so.5()(64bit) is needed by package audacious-plugin-fc Missing Dependency: libaudid3tag.so()(64bit) is needed by package audacious-plugins-nonfree-mp3 Missing Dependency: libaudid3tag.so()(64bit) is needed by package audacious-plugins-nonfree-tta domyślam się że powinienem zamontować libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit) Szukałem tego jednak w repozytorium , aby domontować ale nie ma (albo ja co·ś robię nie tak). co sie robi w takim wypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 Pliki te są częścią pakietu audacious-libs. Sprawdź najpierw, czy aby na pewno nie znajduje się on już w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 zrobiłem już, jak wspomniałem, (menedżer pakietów - szukaj libaudacious- nie znaleziono pasującego oprogramowania) czyli w tym wypadku myslę że nie ma takiego pakietu w systemie. chyba że coś robię nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 chyba że coś robię nie takA z jakich repozytoriów korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 ftp://rpmfind.net/linux/fedora/releases/8...-3.fc8.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 Zapomnialem powiedzieć że mam wersję 64 bit fedory Korzystam z livna i freshrpms. Dzięki za tego linka. znalazłem ten plik dla fedory 8 - 64bit. Przy próbie montowania mówi że już jest zainstalowane. nic z tego nie kapuję o co może tu chodzić . skoro jak mówicie ten pakiet zawiera libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 Korzystam z livna i freshrpms.No to już wiesz dlaczego masz problem Poczytaj na forum. Odinstaluj wszystkie paczki związane z audaciuos, wyłącz jedno z tych repozytoriów (osobiście korzystam z Livna, ale nie namawiam na siłę) a potem zainstaluj audacious od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 mam jszcze pytanie zwiżane z podobnym błędem bo podczas aktualizacji wyskoczyło mi Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package mencoder skoro libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit) są częscią audacious-libs-1.3.2-3.fc8.i386.rpm To gdzie szukać , w jakim rpm , libx264.so.56()(64bit) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 Masz ten plik w systemie, po prostu, jak już wspomniał WalDo, wyłącz repo freshrpms: yum install --disablerepo=freshrpms COKOLWIEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 yum install --disablerepo=freshrpms COKOLWIEK To może nie wystarczyć. Wg mnie raczej trzeba najpierw zrobić yum romove libx264 audacious\* i co tam jeszcze ma braki w zależnościach, potem - najlepiej na stałe w pliku konfiguracyjnym - wyłączyć freshrpms i dopiero na nowo instalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 miałem podobny problem, odinstalowanie i ponowna instalacja nie pomagały, i się właśnie okazało że to wina freshrpms wystarczy go usunąc i wszystko będzie grać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Powinno wystarczyć, ponieważ kolega chyba jeszcze nic nie zainstalował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi