Skocz do zawartości

Bląd Podczas Instalacji Audacious

patryk_f

Rekomendowane odpowiedzi

podczas instalacji audacious otrzymałem komunikat

Missing Dependency: libaudacious.so.5()(64bit) is needed by package audacious-devel

Missing Dependency: libaudacious.so.5()(64bit) is needed by package audacious-plugin-fc

Missing Dependency: libaudid3tag.so()(64bit) is needed by package audacious-plugins-nonfree-mp3

Missing Dependency: libaudid3tag.so()(64bit) is needed by package audacious-plugins-nonfree-tta

domyślam się że powinienem zamontować libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit)

Szukałem tego jednak w repozytorium , aby domontować ale nie ma (albo ja co·ś robię nie tak).

co sie robi w takim wypadku?

Zapomnialem powiedzieć że mam wersję 64 bit fedory

Korzystam z livna i freshrpms.

Dzięki za tego linka.

znalazłem ten plik dla fedory 8 - 64bit. Przy próbie montowania mówi że już jest zainstalowane. nic z tego nie kapuję o co może tu chodzić . skoro jak mówicie ten pakiet zawiera libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit)

Korzystam z livna i freshrpms.
No to już wiesz dlaczego masz problem ;) Poczytaj na forum.

Odinstaluj wszystkie paczki związane z audaciuos, wyłącz jedno z tych repozytoriów (osobiście korzystam z Livna, ale nie namawiam na siłę) a potem zainstaluj audacious od nowa.

mam jszcze pytanie zwiżane z podobnym błędem bo podczas aktualizacji wyskoczyło mi

Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package mencoder

skoro libaudacious.so.5()(64bit) i libaudid3tag.so()(64bit) są częscią audacious-libs-1.3.2-3.fc8.i386.rpm

To gdzie szukać , w jakim rpm , libx264.so.56()(64bit)

yum install --disablerepo=freshrpms COKOLWIEK

To może nie wystarczyć. Wg mnie raczej trzeba najpierw zrobić
yum romove libx264 audacious\*

i co tam jeszcze ma braki w zależnościach, potem - najlepiej na stałe w pliku konfiguracyjnym - wyłączyć freshrpms i dopiero na nowo instalować.