Skocz do zawartości

Repozytoria - Jak Sprawdzic Co Dodac

kondzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Na wstepie moze napisze, ze mam fedore 8 ;]

Mam taki problem, ze nie moge zainstalowac programu kguitar poniewaz wystakuje mi to :

...
--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: libqt-mt.so.3(CXX3) is needed by package kguitar
Error: Missing Dependency: libtse3 is needed by package kguitar
Error: Missing Dependency: libqt3 >= 3.3.4-alt2 is needed by package kguitar
Error: Missing Dependency: libtse3.so.0 is needed by package kguitar
Error: Missing Dependency: libkdecore.so.4(CXX3) is needed by package kguitar
...

Mam dodane reposytoria fedory (to standardowe) oraz livna. Moje pytanie brzmi jakie repy powinienem jeszcze dodac, czy da sie sprawdzic jakie reposytoria posiadaja te pakiety i czy moze jest w ogole jakas lista reposytoriow?

Z gory dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam!!

Edytowane przez WalDo
Poprawka błędu w temacie

Obecnie mam standardowe fedory 8 oraz livna.. o ile mam wszystko dobrze dodane (jestem totalnie nowy, wiec roznie moze byc), ale zakladam ze wszystko jest ok, bo robilem wg instrukcji znalezionych na tym forum, pozaty, kiedy cos instaluje lub robie yum list to pokazuje pakiety livna oraz fedory, wiec chyba jest ok

nie znam tego programu, czy nie jest to aby rpm dedykowane pod inną dystrybucję, e.g. Mandrivę?
W każdym razie nie ma kguitar w repozytoriach Fedory ani w Livna. Jeśli to jest plik z kguitar.sf.net to prawdopodobnie RPM jest budowany dla distro ALTlinux. Wnioskuję po nazwie paczki kguitar-0.5-alt1.i586.rpm oraz zależności libqt3 >= 3.3.4-alt2. Oczywiście mogę się mylić, ale raczej mam rację.

Wydaje mi się, że można spróbować sobie z tym poradzić przez samodzielną kompilację, bo raczej libqt3 z paczki dla ALTlinuksa to na Fedorze bym nie instalował ;) Zresztą pewnie by się nie dała z powodu innych zależności.

Drugim znacznie lepszym sposobem jest pobranie paczki src.rpm, odpowiednie przerobienie (lub napisanie na nowo jak kto umie) pliku *.spec oraz zbudowanie właściwej paczki na Fedorę.

W każdym razie nie ma kguitar w repozytoriach Fedory ani w Livna. Jeśli to jest plik z kguitar.sf.net to prawdopodobnie RPM jest budowany dla distro ALTlinux. Wnioskuję po nazwie paczki kguitar-0.5-alt1.i586.rpm oraz zależności libqt3 >= 3.3.4-alt2. Oczywiście mogę się mylić, ale raczej mam rację.

Wydaje mi się, że można spróbować sobie z tym poradzić przez samodzielną kompilację, bo raczej libqt3 z paczki dla ALTlinuksa to na Fedorze bym nie instalował ;) Zresztą pewnie by się nie dała z powodu innych zależności.

Drugim znacznie lepszym sposobem jest pobranie paczki src.rpm, odpowiednie przerobienie (lub napisanie na nowo jak kto umie) pliku *.spec oraz zbudowanie właściwej paczki na Fedorę.

Hmm... to chyba wyzsza szkola jazdy - nie dla takiego nooba jak ja ;] Ale dziekuje obu Panom za odpowiedzi ;] Sprobuje cos jeszcze pokombinowac wg powyzszych wskazowek. Jesli cos mi z tego wyjdzie, to dam znac.

Pozdrawiam!

Hmm... to chyba wyzsza szkola jazdy - nie dla takiego nooba jak ja ;]
Bez przesady. Ja też nie jestem jakiś guru, ale wystarczy instalacja pakietu rpmbuild + lektura "man rpmbuild" i odpowiednia struktura katalogów. Jak to zrobić to było omówione na forum, musiałbyś poszukać. Wątki sprzed roku, może 2 lat.