kondzik Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Witam!! Dodalem dysk do kompa i chcialbym go podmontowac jako /home, aby miec wiecej miejsca. Zrobilem fdisk /dev/sdb, stworzylem partycje, dodaje do /etc/fstab takie cos : /dev/sdb1 /home ext3 defaults 0 0 i robie mount -a. W odpowiedzi mam to: [root@serfer etc]# mount -a mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1, missing codepage or helper program, or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so Typ partycji jest ok (tak mi sie wydaje przynajmniej) bo fdisk pokazuje cos takiego : [root@serfer etc]# fdisk -l /dev/sdb Disk /dev/sdb: 30.0 GB, 30020272128 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 3649 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x90909090 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 3649 29310561 83 Linux Ale z kolei dmesg | grep sdb pokazuje: VFS: Can't find ext3 filesystem on dev sdb1. Czy ktos moze mi podpowiedziec z czym moze byc tu problem ? Z gory dziekuje i pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Moze nie masz jednak ext3? A np ReiserFS, XFS itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Czy ktos moze mi podpowiedziec z czym moze byc tu problem ? A sformatowales ta partycje?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik Napisano Luty 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Rzeczywiscie moj blad - zle wybralem system plikow ;] Mam natomiast jeszcze 1 pytanie. Bo teraz jesli w fstabie dopisze poprostu /dev/sdb1 /home ... to ten system plikow zostanie zapisany na poprzednim uniemozliwiajac mi dostep do katalogu domowego. Jaki wpis bedzie poprawny w fstabie, aby dodac miejsce, ale nie "zamazac" poprzedniego /home? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 [...]ale nie "zamazac" poprzedniego /home?IMHO nie da się. Po prostu zrób katalog w rodzaju /home2, wskaż w fstab jako punkt montowania tej nowej partycji i nowych użtkowników zakładaj ze wskazaniem, że ich "domkiem" będzie /home2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 IMHO nie da się. Po prostu zrób katalog w rodzaju /home2, wskaż w fstab jako punkt montowania tej nowej partycji i nowych użtkowników zakładaj ze wskazaniem, że ich "domkiem" będzie /home2. Jak się nie da? wystarczy zmienić nazwę /home na np /home_stary, tworzymy nowy katalog /home i montujemy go. Teraz tylko wystarczy przenieść zawartość /home_stary do /home i usuwamy /home_stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Jak się nie da?Miałem na myśli, że się nie da bez przenoszenia istniejącego /home oraz nie da się połączyć /home z nową partycją bez utraty danych na /home. kondzik pisał "nie "zamazac" poprzedniego /home?". Oczywiście jeśli /home nie był założony jako partycja na LVM, bo wtedy można nową dodać jako kolejny wolumin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi