Gość rgabrysiak Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Witam Zapomniałem składni w/w polecenia tak aby wyświetliło mi datę w następującym formacie: np: czwartek 14 luty, godzina 20:00 Wiem że to banalne ale podczas sesji wszystko ucieka z pamięci. Z góry dziękuję za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Zapomniałem składni w/w poleceniadate --help :] Z góry dziękuję za podpowiedźNie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 man date Manuale to naprawdę sympatyczne stworzenia EDIT: WalDo mnie uprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Dzięki manuale już przejrzałem ale nadal nie pamiętam jak to ustawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 to chyba niedokładnie przejrzałeś: SKŁADNIA date [OPCJA]... [+FORMAT] %A lokalna pełna nazwa dnia tygodnia (poniedziałek...niedziela) %d dzień miesiąca (01..31) %B lokalna pełna nazwa miesiąca (styczeń...grudzień) %H godzina (00...23) %M minuta (00...59) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Tak ustawiam date +%A %d %B %H %M a dostaję komunikat date: nadmiarowy argument `%d' Wiem że coś pomieszałem ale nie pamiętam gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Jeśli chodzi o podpowiedzi to: 1.Zwróć uwagę na "+" (tylko jeden raz) 2.Nie ma spacji pomiędzy kolejnymi sekwencjami formatu 3.Jeśli potrzeba użyć spacji, to wpisujemy je w cudzysłowach (" ") albo poprzedzamy backslashem (\ ) [EDIT]Patrz pkt.3 - stąd komunikat błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Dziękuję Brakowało spacji. Mówiłem że o czymś zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi