zomer Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Witam! Chciałem zainstalować jave w/g tej instrukcji http://faq.fedorapl.org/ ale repo chyba jest nie dostępne. Podczas wpisywania yumdownloader --enablerepo=jpackage-nonfree java-1.6.0-sun dosteję takie info No Match for argument java-1.6.0-sun Nothing to download . Co jest nie tak?. Czy opis na faq jest nieaktualny? Właściwie to chodzi mi tylko o uruchomienie javy w operze. W firefoxie działa, więc robiłem dowiązanie podobne jak ma firefox ln -s /usr/lib/jvm/jre-1.7.0-icedtea/lib/i386/gcjwebplugin.so /usr/lib/opera/plugins/ ale nie działa. Więc zabrałem się za instalowanie javy, tylko że repozytoria są zablokowane. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Zainstaluj wedlug tego: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html#java Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Luty 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Zainstaluj wedlug tego: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html#java Zainstalowałem ze skryptu jak na stronie javy. Dalej nic. Zrobiłem nawet dowiązanie ln -s /usr/java/jre1.6.0_03/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/opera/plugins/ Wyłaczyłem selinux`a. Zainstaluje jeszcze w/g twojej wskazówki, ale śmietnik bendę miał w systemie. ---- łączenie postów ---- Zrobiłem tak jak tam napisane http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html W Preferencje -> Zawartość -> Włącz obsługę Javy, obok klawisz "Opcje Javy dałem /opt/jre1.6/lib/i386. Dalej java mi nie działa. matlas pisałeś w jednym poście coś o blokowaniu opery przez selinux. Gdzie to odchaczyć? może ja mam jakieś jaja z polityką selinuxa? Pomocy (nie chcę być do końca życia skazany na mozille) Teraz jaszcze link do http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html#java nie działa. Skompiluję opere 9.50b może to pomoże. ----- Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku EDYCJA Zainstalowałem wersję 9.50b sh install.sh i java działa ale nadal jestem ciekaw gdzie szukać zablokowanych programów w selinux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Marzec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2008 Pomogło? Ja do tej pory nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2008 Pomogło? Ja do tej pory nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Niby z czym? Masz wyzej opisy linkow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2008 Ludzie, po co Wy tak kombinujecie??? Oto co ja mam w systemie: [root@inferno ~]# rpm -qa | grep java | sort java-1.5.0-gcj-1.5.0.0-17.fc8 java-1.7.0-icedtea-1.7.0.0-0.19.b21.snapshot.fc8 java-1.7.0-icedtea-plugin-1.7.0.0-0.19.b21.snapshot.fc8 java_cup-0.10-0.k.6jpp.1 tzdata-java-2007k-2.fc8 czyli dystrybucyjny standard, + updatey... ... i Mozilla about:plugins: GCJ Web Browser Plugin 1.4 File name: gcjwebplugin.so The GCJ Web Browser Plugin executes Java applets. MIME Type Description Suffixes Enabled application/x-java-vm IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.1.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.1.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.1.3 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.2.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.2.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.3 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.3.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.4 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.4.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.4.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.5 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.6 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;version=1.7 IcedTea class,jar Yes application/x-java-applet;jpi-version=1.7.0_00 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.1.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.1.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.1.3 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.2.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.2.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.3 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.3.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.4 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.4.1 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.4.2 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.5 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.6 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;version=1.7 IcedTea class,jar Yes application/x-java-bean;jpi-version=1.7.0_00 IcedTea class,jar Yes ... i odpowiedz z java.com dla Mozilli Verified Java Version Congratulations! You have the recommended Java installed (1.7.0). ... i Opera opera:about Version 9.50 Beta 1 Build 1643 Platform Linux System i686, 2.6.24.3-34.fc8 Qt library 3.3.8b Java Java Runtime Environment installed ... i odpowiedz z java.com dla Opery Zweryfikowana wersja oprogramowania Java Gratulacje! Masz zainstalowaną zalecaną wersję oprogramowania Java (1.7.0). Wiec jeszcze raz pytam - po co te kombinacje??? Java od suna potrzebna jest juz tylko Developerom... BTW - zeby nie bylo watpliwosci: kurnik.pl i inne dziadostwo na javie dziala na IcedTea az milo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2008 Skompiluję opere 9.50b może to pomoże.A to po co? Nie możesz z gotowego RPM instalować? Co w nim złego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2008 Dodam że jak wyjdzie fedora 9 to podstawowym pakietem javy zastępującym obecny icedtea będzie java-1.6.0-openjdk, podobnie jak pup/pirut zostanie zastąpiony przez PackageKit. To tak pokrótce odnośnie przyszłości niedalekiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2008 A nie lepiej korzystac z tej Javy suna? Na moje oko 30% wydajniejsza np. widac to po dzialaniu Eclipse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2008 No toz zaznaczylem Java od suna potrzebna jest juz tylko Developerom...... bo jakos nie widze domowego zastosowania dla Eclipse, a w 30% przyspieszenie apletow na stronach jakos nie wierze ... a skoro wszystko dziala na wersji dystrybucyjnej to nie ma wiekszego sensu w tym, zeby zwykli uzytkownicy mieszali sobie w systemie, cokolwiek robili recznie, ze juz o kompilowaniu Opery nie wspomne ... bo pozniej, po kolejnym updacie czy to javy czy przegladarki i tak laduja z pytaniami tu na forum Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2008 Chyba nie czaje rozmowy. Jaka znow kompilacja Opery? A jave od sun sciagasz i rozpakowujesz do dowolnego katalogu, 1 podwiazanie w alternatives i tyle roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2008 To przeczytaj dokladnie 3-ci post w tym watku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2008 Co do działania icedtea, to gdy u znajomego instalowałem Fedore był właśnie problem z javą... Była potrzebna do strony banku. Na innych stronach innych banków icedtea też nie działała. Musiałem instalować jave od suna do tego. Nie wiem, może coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 A juz widze. Co do blokowanie Javy w Operze ja sobie poradzilem tym ze calkowicie SELinuxa wylaczonego ma. Przy wlaczony wywal Jave w Operze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi