99vadim Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Ostatnio ściągnąłem z sieci kilka dużych plików, z braku miejsca na innych partycjach wszystkie podczas ściągania zapisywały się bezpośrednio na mojej głównej partycji windowsowej ( jest tam zainstalowany Windows Vista). Pliki się spokojnie ściągnęły, nagrałem je na DVD i usunąłem z windowsowej partycji. Jednakże nie mogę teraz uruchomić Visty, kiedy wybieram ją w grubie widzę najpierw informację że ostatnio nastąpiły zmiany w konfiguracji mojego sprzętu i mam do wyboru uruchomienie normalne lub w trybie awaryjnym - wybranie każdej z opcji kończy się "blue screenem" i restartem komputera. Tam gdzie mam do wyboru tryb awaryjny lub normalny jest też wskazówka, że mam uruchomić DVD instalacyjne Visty i tam wybrać opcję "napraw komputer" - kiedy to zrobiłem dysk instalacyjny Visty nie wykrył mojego dysku twardego (pyta o jakieś sterowniki dysku, których nie mam), nie wykył też Visty na tym dysku zainstalowanej. Czy może być to wina Ntfs-3g? Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Biorąc pod uwagę że w viście jest trochę nowszy ntfs niż w xp (6.0 vs 5.1), to całkiem możliwe. Ale nie mam pojęcia czy na pewno i co z tym można zrobić, najlepiej poszukaj na googlach tematów związanych z vistą i ntfs-3g, może ktoś miał podobny problem już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 [...]kiedy to zrobiłem dysk instalacyjny Visty nie wykrył mojego dysku twardego (pyta o jakieś sterowniki dysku, których nie mam), nie wykył też Visty na tym dysku zainstalowanej.To chyba stały problem. W MS tak się boją konkurencji , że instalacja Windows (zarówno Visty jak i XP) jest utrudniona jeśli w systemie jest dysk z zainstalowanym linuksem - poszukaj tematów, bo były na forum. A z poziomu linuksa partycje NTFS widać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Luty 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 A z poziomu linuksa partycje NTFS widać? Tak, Linux widzi wszystkie partycje NTFS. ---łączenie postów--- Ok, jakoś sobie poradziłem - zreinstalowałem Windowsa. Vista nie widziała mojego dysku przy naprawianiu komputera, ale przy zwykłej instalacji wszystko było w porządku. A Gruba sobie zaraz przywrócę przez Super Grub Disk. No i nauczka... nie używać partycji systemowej Windowsa pod Linuksem. Używaj funkcji EDYTUJ //Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Super Grub Disk.A tego to nie znam. Zwykle wystarcza tryb ratunkowy z płyty instalacyjnej i grub-install. [EDIT]No to już znam W sumie nie dla mnie. Nie mam windy, więc grub-install wystarcza w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi