Skocz do zawartości

Ntfs-3g Zepsuł Partycję Z Windowsem?

99vadim

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio ściągnąłem z sieci kilka dużych plików, z braku miejsca na innych partycjach wszystkie podczas ściągania zapisywały się bezpośrednio na mojej głównej partycji windowsowej ( jest tam zainstalowany Windows Vista). Pliki się spokojnie ściągnęły, nagrałem je na DVD i usunąłem z windowsowej partycji. Jednakże nie mogę teraz uruchomić Visty, kiedy wybieram ją w grubie widzę najpierw informację że ostatnio nastąpiły zmiany w konfiguracji mojego sprzętu i mam do wyboru uruchomienie normalne lub w trybie awaryjnym - wybranie każdej z opcji kończy się "blue screenem" i restartem komputera. Tam gdzie mam do wyboru tryb awaryjny lub normalny jest też wskazówka, że mam uruchomić DVD instalacyjne Visty i tam wybrać opcję "napraw komputer" - kiedy to zrobiłem dysk instalacyjny Visty nie wykrył mojego dysku twardego (pyta o jakieś sterowniki dysku, których nie mam), nie wykył też Visty na tym dysku zainstalowanej.

Czy może być to wina Ntfs-3g? Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem?

Biorąc pod uwagę że w viście jest trochę nowszy ntfs niż w xp (6.0 vs 5.1), to całkiem możliwe. Ale nie mam pojęcia czy na pewno i co z tym można zrobić, najlepiej poszukaj na googlach tematów związanych z vistą i ntfs-3g, może ktoś miał podobny problem już

[...]kiedy to zrobiłem dysk instalacyjny Visty nie wykrył mojego dysku twardego (pyta o jakieś sterowniki dysku, których nie mam), nie wykył też Visty na tym dysku zainstalowanej.
To chyba stały problem. W MS tak się boją konkurencji ;), że instalacja Windows (zarówno Visty jak i XP) jest utrudniona jeśli w systemie jest dysk z zainstalowanym linuksem - poszukaj tematów, bo były na forum.

A z poziomu linuksa partycje NTFS widać?

A z poziomu linuksa partycje NTFS widać?

Tak, Linux widzi wszystkie partycje NTFS.

---łączenie postów---

Ok, jakoś sobie poradziłem - zreinstalowałem Windowsa. Vista nie widziała mojego dysku przy naprawianiu komputera, ale przy zwykłej instalacji wszystko było w porządku.

A Gruba sobie zaraz przywrócę przez Super Grub Disk.

No i nauczka... nie używać partycji systemowej Windowsa pod Linuksem.

Używaj funkcji EDYTUJ //Kamills

Super Grub Disk.
A tego to nie znam. Zwykle wystarcza tryb ratunkowy z płyty instalacyjnej i grub-install.

[EDIT]No to już znam ;) W sumie nie dla mnie. Nie mam windy, więc grub-install wystarcza w zupełności.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...