Skocz do zawartości

Pakiety Do Kompilacji Programow?

prqr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem swiezym uzytkownikiem Fedory8 i mam kilka pytan:

by zainstalowac sterowniki mojej karty sieciowej musze posiadac nastepujace pakiety (na Debianie):

-kbuild

-build-essential

-gcc

-make

-wireless-tools

Na debianie nie ma problemu z ich pozyskaniem, ale na Fedora8 nie wiem skad wziac pierwsze dwa.. sa jakies ich odpowiedniki w tej dystrybucji?

potrzebuje to do kompilacji sterownikow karty.

dzieki za pomoc

oto aktualne bledy:)

[root@localhost drivers]# ./wlan0up 
./wlan0up: line 4: insmod: command not found 
./wlan0up: line 5: insmod: command not found 
./wlan0up: line 6: insmod: command not found 
./wlan0up: line 7: insmod: command not found 
./wlan0up: line 8: insmod: command not found 
./wlan0up: line 11: insmod: command not found 
./wlan0up: line 15: ifconfig: command not found 
[root@localhost drivers]#  

chce "podniesc" karte sieciowa.

wydaje mi sie ze glowny problem jest w tym ze komendy "insmod" i "iwconfig" czy "ifconfig" nie dzialaja (command not found)

jaki pakiet powinienem doinstalowac?

ps. podobnie jest z "modprobe"

ps2. skad mozna pobrac pakiety? ale nie chodzi mi tu o repo tylko normalnie o siec.

chce "podniesc" karte sieciowa.
Szukałeś na forum? Jest sporo tematów o kartach WiFi.

wydaje mi sie ze glowny problem jest w tym ze komendy "insmod" i "iwconfig" czy "ifconfig" nie dzialaja (command not found)
te polecenia są dostępne wyłacznie dla roota. Jeśli robisz to z konta zwykłego użytkownika, to nic dziwnego, że nie działa ;)

ps2. skad mozna pobrac pakiety? ale nie chodzi mi tu o repo tylko normalnie o siec.
repo, to "normalnie siec" ;) Fedora już tak ma ;)

wiem ze polecenia "insmod iwconfig ifconfig modprobe" dla zwyklego uzytkownika nie dzialaja:) robilem wszystko jako root oczywiscie:)

Jestem nowy na F8 ale wczesniej siedzialem na Debianie wiec orientuje sie co nieco:)

poprostu tu (_niewiem_ → nie wiem) ORT skad mam uzyskac i jakie mam uzyskac pakiety by mi to chodzilo:)

poza tym czytalem o kartach wifi i ich instalacji, jednak ta instalacja zalecana przez producenta mi bardzo dobrze chodzila na Debianie wiec tutaj tez chcialbym z tych sterownikow skorzystac:)

jakies rozwiazanie?

Jeśli ifconfig nie jest odnajdywany z konta root, to polecam przeinstalowanie systemu. Coś musiałeś zepsuć przy instalacji, chociaż nei wiem jak to możliwe.

Możesz sprawdzić jeszcze czy masz to w ogóle gdziekolwiek na dysku. Jako root

updatedb # to może potrwać dłuższą chwilę
locate ifconfig
locate iwconfig
locate insmod

Wszystkie ww. polecenia powinny być w w /sbin.

[root@localhost cichy]# updatedb 
updatedb: src/updatedb.c:730: scan_cwd: Warunek zapewnienia `name_size > 1' nie został spełniony. 
Przerwane 
[root@localhost cichy]# locate iwconfig 
locate: can not open `/var/lib/mlocate/mlocate.db': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
[root@localhost cichy]# locate ifconfig 
locate: can not open `/var/lib/mlocate/mlocate.db': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
[root@localhost cichy]#  

to chyba nie dobrze?:D

mlocate jest zainstalowany:)

no niestety nic to nie dalo i wynik polecenia locate jest dalej taki sam:/

wiec czeka mnie reinstalacja systemu =niefajnie:)

to moze chociaz pomozesz mi i dasz wskazowke jakie pakiety nalezy zainstalowac przy starcie?

nie chodzi mi o takie poboczne, tylko te, ktore w tym przypadku by sie przydaly:) (iwconfig modprobe itd.)

i czy musze jakos dodatkowo je konfigurowac?

to moze chociaz pomozesz mi i dasz wskazowke jakie pakiety nalezy zainstalowac przy starcie?
Wg mnei wszystkie ktore wymieniłeś (ifconfig, iwcofig, insmod) powinny wejść standardowo. Ja mam iwconfig pomimo, że odznaczyłem przy instalacji wszystkie pakiety związane z urządzeniami bezprzewodowymi.

Taki np. ifconfig jest jednym z podstawowych narzędzi, żadna sieć bez tego nie ruszy. Bezprzewodowa czy przewodowa, żadna.

Jak nie masz doświadczenia, to spróbuj - za przeproszeniem - jak w windach ;) "Dalej, dalej". Tylko przy podziale dysku uważaj, żeby innych systemów nie wykosić.

Łatwa konfiguracja podstawowa → http://howtoforge.org/installation-guide-fedora8-desktop