Skocz do zawartości

Jak Opóźnić Wykonanie Skryptu ?

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę wykonać skrypt który właczyłby kartę sieciową np eth1 i po 20 sekundach robił synchronizację ntpd lub wystarczy sam restart usługi ntpd

czyli

ifup eth1
service restart ntpd

Ponieważ zanim karta sieciowa podniesie się i uzyska adres IP mija kilka ładnych sekund dlatego chciałbym aby następna linijka wykonała się 20 sekund później. Jakim poleceniem można to zroić?

A moze, zamiast odczekiwac 20 sekund (lub 25, lub 30... tak naprawde nie wiesz ile potrwa podniesienie interfejsu - moze sie zdarzyc ze z jakiegos powodu sie przeciagnie) wrzuc miedzy ifup eth1 a service restart ntpd petle, ktora bedzie sprawdzala czy interfejs zostal juz podniesiony, skonfigurowany i dziala poprawnie (nawet zwykly ping do serwera ntp powinien wystarczyc)...

Pozdro

Ze tak spytam... po co Ci to opóźniać ? ntpd i tak zsynchronizuje zegar po kilku chwilach...

Podniesienie interfrejsu to ok 13-14 sekund więc jeśli ustawi się sleep na 20 sekund to po 20 sekundach można robić synchronizację czasu po synchronizacji muszę wyłączyć kartę sieciową dlatego potrzebowałem opóźnienia :)

Zrobiłem tak

#!/bin/bash
/sbin/ifup eth1
sleep 20
/etc/init.d/ntpd restart

I dodałem do crona. zaraz sprawdzę czy się wykona....Wykonało się działa tak jak chciałem :)

To jest chyba rozwiązaniem mojego problemu z postem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15793 .W związku z tym wymienię też baterię CMOS i podzielę się uwagami czy była to wina bateri ??

Exbros jak wyglądałaby taka pętla ?

Dzięki za pomoc