Miknx Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Mam modem ed77 i mam zainstalowaną fc6.Wszystkie potrzebne pliki po konfigurowałem i potem jak chcę wydać polecenie żeby sie połączyć z netem to wyskakuje mi w terminalu błąd jakby (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie było władowanego skryptu do systemu . W czym tu może być problem ? w innych distrach nie miałem tego problemu. prosiłbym o jakąś pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 A jakie to pliki pokonfigurowałeś i w jaki sposób, jakim poleceniem próbujesz połączyć się i jaki błąd się pojawia? Zawartość merytoryczna Twojego postu: n/c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 miknx: http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...=1&show=406 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miknx Napisano Marzec 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 rozpakowałem pliki z archiwum do /home które ściągnąłem ze strony producenta modemu:http://www.tl2000.com.pl/ed77/witryna/linux.htm zmieniłem zawartość pliku w katalogu /ppp/peers ze wcześniej rozpakowanego archiwum "orange-connect-chat" w ten sposób że w jednym z wierszy podałem pin karty sim potem skopiowałem całość katalogu peers do /etc/ppp/peers . chcąc połączyć się z internetem w konsoli wpisałem "pppd call orange" a błąd który mi wyskoczył był następujący : "bash command not found" Podaje zawartosć plików które skopiowałem orange: # Przykladowa konfiguracja PPP dla modemu ED77 (Orange). # Na podstawie : # $Id: gprs,v 1.4 2004/04/28 08:40:32 mcfrisk Exp $ # # Odlaczenie PPPD od terminala po nawiazaniu polaczenia updetach # Wlaczenie Informacje diagnostycznych od demona PPPD (gdy # zostanie odkomentowana kolejna linia) #debug # Wskazanie skryptu inicjujacego modem i tworzacego polaczenie connect /etc/ppp/peers/orange-connect-chat # Wskazanie skryptu rozlaczajace polaczenie disconnect /etc/ppp/peers/orange-disconnect-chat # Wskazanie urzadzenia szeregowego do ktorego jest podlaczony modem /dev/ttyUSB0 # Ustawienie predkosci linii 230400 # Wlaczenie sprzetowej kontroli przeplywu crtscts # Ignorowanie sygnalu z modemu o wykryciu nosnej local # Adres IP musi zostac nadany przez uslugodawce noipdefault # Dodanie interfejsu PPP jako domyslnej trasy w tablicy rutowania IP defaultroute # Zastapienie domyslnej trase jezeli jest juz jakas obecna replacedefaultroute # Wylaczenie autoryzacji noauth # Pobieranie adresow serwerow DNS usepeerdns # Wylaczenie kompresji PPP novj nobsdcomp novjccomp nopcomp noaccomp orange-connect-chat: #!/bin/sh # Przykladowy skrypt inicjujacy modem i tworzacy polaczenie. exec chat \ TIMEOUT 5 \ ABORT '\nBUSY\r' \ ABORT '\nERROR\r' \ ABORT '\nNO ANSWER\r' \ ABORT '\nNO CARRIER\r' \ ABORT '\nNO DIALTONE\r' \ SAY "Inicjowanie modemu..." \ "" "AT" \ OK "AT+CPIN?"\ "READY\r\n\r\nOK"-"AT+CPIN=\"0000\""-OK ""\ OK-AT-OK "AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"internet\"" \ SAY "\nModem zainicjowany." \ OK "ATD *99#" \ TIMEOUT 30 \ SAY "\nOczekiwanie na polaczenie..." \ CONNECT "" \ SAY "\nPolaczony.\n" orange-disconnect-chat: #!/bin/sh # Przykladowy skrypt przerywajacy polaczenie. # # Na podstawie: # $Id: gprs-disconnect-chat,v 1.3 2004/07/08 22:40:47 mcfrisk Exp $ # exec /usr/sbin/chat -v -V -s -S \ ABORT "BUSY" \ ABORT "ERROR" \ ABORT "NO DIALTONE" \ SAY "\nWysylanie break-a do modemu\n" \ "" "\K" \ "" "\K" \ "" "\K" \ "" "+++ATH" \ "" "+++ATH" \ "" "+++ATH" \ SAY "\nModem zostal rozlaczony\n" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 chcąc połączyć się z internetem w konsoli wpisałem "pppd call orange" a błąd który mi wyskoczył był następujący : "bash command not found" su -c 'pppd call orange' pppd działa tylko spod roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miknx Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 przecież robiłem to spod roota wcześniej i ten sam rezultat i to samo wyskakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Pakiet ppp zainstalowałeś w ogóle ? A skoro wywala jak byk że nie znalazł komendy to jej poszukaj locate pppd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miknx Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 instalowałem ale błędy przy instalacji wyrzucało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Skoro wyrzucało, to nie zainstalowałeś. Dlatego nie działa. Sprawdzałeś czy pakiet jest w repo i można zainstalować yumem? (powinien być) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi