morsztyn Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Witajcie. Na wstepie zaznaczam, ze jestem laikiem jezeli chodzi o wszelkie dystrubucje Linuksa, ale mam juz dosyc ciaglej awaryjnosci produktu panow z Redmond. Zainstalowalem sobie niedawno Fedore 8 i mam problem z konfiguracja sieci. Internet mam dostarczany droga radiowa - od anteny kierunkowej biegnie przewod koncentryczny do karty bezprzewodowej. Adresy sa nadawane statycznie, oto jak wygląda moja konfiguracja (wlan0): IP: 192.168.30.1 Submask: 255.255.255.0 Gateway: 192.168.30.1 DNS 1: 212.160.102.2 DNS 2: 194.204.159.1 Uslugodawca internetowy stosuje jedynie filtracje MACow. Dodam, ze posiadam jeszcze jedna karte, tym razem Ethernet (eth0) - nie jest mi ona potrzebna do laczenia z netem. Interesuje mnie jedynie jak skonfigurowac te pierwsza (wlan0) aby uzyskac polaczenie ze swiatem zewnetrznym:) Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki, gdyz moja wiedza w tym temacie jest znikoma:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Pozostaje więc skorzystanie z graficznego narzędzia do konfiguracji sieci. W nim możesz stworzyć swoją kartę a potem ją skonfigurować. Oczywiście jeśli jest ona poprawnie zainstalowana. /sbin/iwconfig prawdę Ci powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsztyn Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 W iwconfig widnieje moja karta pod interfejsem wlan0. Wszystko wydaje sie byc w porzadku. Jest jeszcze kilka kart ale przypisane jest do nich "no wireless extensions". W graficznym konfiguratorze widze producenta swojej plyty i jej model, wiec chyba wszystko jest z nia OK. Ustawiam wszystko jak nalezy: IP, Maske, Brame i DNSy. Probuje pozniej zapingowac do bramy - pakiety przepadaja, co jest rownoznaczne z brakiem neta:/ Moze ma ktos jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Wklej wynik /sbin/lspci żeby zobaczyć co za kartę masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Ustawiam wszystko jak nalezy: IP, Maske, Brame i DNSy. Probuje pozniej zapingowac do bramy - pakiety przepadaja, co jest rownoznaczne z brakiem neta:/ Moze ma ktos jakis pomysl? A sieć ustawiłeś w ogóle ? essid, klucze, kanał itp ? To że ustawiłeś IP i dnsy to połowa roboty - wireless to nie ethernet że po ustawieniu IP wszystko śmiga od ręki, musisz karcie powiedzieć do jakiej sieci się ma podłączyć. Wszystkie opisy znajdziesz na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsztyn Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 No wlasnie nie, bo nie wiem jak to zrobic:/ Wieczorem wroce z pracy to wrzuce zrzut ekranu z iwconfig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Nie żebym był przeciwko czegokolwiek, ale proszę... tylko nie zrzut Lepiej to wstawić w code/codebox na forum, wygodnie i czytelnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 No wlasnie nie, bo nie wiem jak to zrobic:/ Jak już wyżej napisałem - wszystkie opisy znajdziesz na naszym forum. → Ten link okaże się bardzo pomocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsztyn Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Szukam, szukam i jakos nie moge znalezc:( Moze ktos podpowie jak ustawic ESSID i kanal? Dodam, ze karta bezprzewodowa jest zainstalowana poprawnie. Dodalem essid poprzez polecenie "iwconfig wlan0 essid nazwa_sieci" ale po restarcie systemu musze to robic po raz kolejny. W czym tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 no więc jednak udało się znaleźć Teraz masz kilka możliwości żeby ustawienia nie znikały po restarcie: 1. system-config-network → edytuj → ustawienia sieci bezprzewodowej 2. wszystkie te polecenia zapisać jako skrypt i dodać skrypt do uruchamiania systemu (przez dodanie wywołania np w /etc/rc.local) 3. ręcznie wyedytować plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 i dodać tam odpowiednie wpisy (ESSID=nazwa CHANNEL=kanał itd...) 4. spróbować się pobawić narzędziami typu: NetworkManager, wlassistant bądź wicd (wszystko dostępne w systemie lub poprzez yuma) ps. nie pisz kilku postów pod rząd, masz do tego przycisk "edytuj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsztyn Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Wydaje mi sie, ze zrobilem wszystko jak nalezy a jednak pinguje do bramy i pakiety przepadaja. Oto moja konfiguracja [root@rafael sbin]# iwconfig wlan0 wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"WLAN-EuroNet-Kocierzowy" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=27 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag: # RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI DEVICE=wlan0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=none HWADDR=00:0e:2e:5e:27:5e NETMASK=255.255.255.0 DHCP_HOSTNAME= IPADDR=192.168.30.25 DOMAIN= TYPE=Wireless USERCTL=no IPV6INIT=no PEERDNS=yes ESSID=WLAN-EuroNet-Kocierzowy CHANNEL=12 MODE=Managed RATE=Auto GATEWAY=192.168.30.1 Dodam jedynie, ze jezeli ustawie tryb sieci na auto to znajduje mi inna siec bezprzewodowa bedaca w moim zasiegu (pewnie dlatego, ze ma mocniejszy sygnal), ustawia dynamicznie adresy, z pingami do bramy w tej sieci tez nie ma problemu Sek w tym ze ja chce sie polaczyc z ta moja, udostepniajaca mi polaczenie internetowe. Moze ktos wie, w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Nie działa ponieważ nie jesteś połączony z AP. Ja normalnie po ustawieniu ESSID piszę dhclient wlan0, karta wymienia pakiety z routerem i net rusza. Nie wiem jak to jest w Twoim wypadku ponieważ masz wyłączony DHCP. Poza tym czy nie potrzebujesz jakiegoś klucze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Ta linia mówi o tym że się nie podłączyłeś do Acces pointa. Czasami trzeba niestety nawet kilka razy próbować zanim załapie, nie wiem od czego to zależy. Dopiero jak będziesz miał Associated to będzie prawie sukces. Encryption key:offNatomiast tutaj mamy że nie podałeś klucza. Oczywiście najpierw karta musi się połączyć z AP (jak wyżej), dopiero później mozesz podać klucz dostępu do sieci. Jeśli jest to wep to wystarczy iwconfig wlan0 enc twoj_klucz Gorzej to wygląda jeśli masz WPA/WPA2. Wtedy najprawdopodobniej będzie potrzeba się pobawić z NetworkManagerem i wpa_supplicant # RaLink RT2500 802.11g Cardbus/mini-PCI DEVICE=wlan0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=none HWADDR=00:0e:2e:5e:27:5e NETMASK=255.255.255.0 DHCP_HOSTNAME= IPADDR=192.168.30.25 DOMAIN= TYPE=Wireless USERCTL=no IPV6INIT=no PEERDNS=yes ESSID=WLAN-EuroNet-Kocierzowy CHANNEL=12 MODE=Managed RATE=Auto GATEWAY=192.168.30.1 Natomiast same pliki konfiguracyjne wygladaja juz dobrze imo. Tylko trzeba poprobować do oporu aż się połączy z AP i podać klucz autoryzacji. Jeśli ciągle będą problemy to spróbuj skorzystać z wlassistant bądź wicd, ewentualnie W OSTATECZNOŚCI z network managera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsztyn Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Nie podalem klucza, poniewaz moja siec nie jest szyfrowana, stosowana jest jedynie filtracja adresow MAC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 no to popróbuj się połączyć. A filtrowanie po MAC-ach tylko to raczej zły pomysł... dosłownie w kilka minut można bez problemu wejść i używać Twojej sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi