Skocz do zawartości

Fonty W Firefox 3b5

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

właśnie uruchomiłem po raz pierwszy FF3 beta. Od razu rzuciły mi się w oko fonty: Fedora.pl wyświetlane jest ślicznym courierem.

Na forum jest styl

body 
{...
    font-family: Verdana, Tahoma, Arial, Trebuchet MS, Sans-Serif, Georgia, Courier, Times New Roman, Serif;
...}

Ja nie mam fontów M*softu, zaś pod sans-serif stoi u mnie Liberation Sans. Jednak użyty został nie mój sans-serif, tylko Courier.

Po analizie szczegółów i różnych próbach doszedłem do wniosku, że FF3 daje pierwszeństwo fontowi wymienionemu z nazwy przed fontem ,,uogólnionym'', bez względu na kolejność wpisów w stylach. Chyba nie tak, a to już ponoć ostatnia beta.

Jeżeli uznajesz to za jakiś katastrofalny błąd ;) to im to zgłoś. Prawdopodobnie tego nie poprawią przed wydaniem 3.0.0, ale zawsze możesz spróbować. Poza tym poszukaj w Preferencjach, o ile pamiętam tam, gdzie "Treść" są ustawienia dotyczące fonta. Bo to może nie być bug, tylko feature.

• 2 months later...

Sorry, piszę pod własnym postem, ale zlokalizowałem problem i go nie rozumiem. Oto minimalny problematyczny dokument, prościej już się nie da:

<html>
<head>
    <title>Test</title>
    <style type="text/css">
        body {  font-family: Sans-Serif, Serif, URW Bookman L;   }
    </style>
</head>
<body lang="en">
    <p>Test i koniec</p>
</body>
</html>

Font "URW Bookman L" istnieje w systemie. Reguły CSS nakazują jednak realizować pierwszy pasujący wpis, a jest nim generyczny Sans-Serif. I tak jest w większości przeglądarek.

Jednak kiedy oglądam ten dokument przez Firefoksa 3, widzę właśnie Bookmana. To samo dzieje się z dowolnym innym konkretnie wskazanym fontem, np. Courier.

Ciekawostka: jeżeli usunę atrybut "lang" lub podmienię go na "pl", problem znika. Ustawienia locale nie są istotne: próbowałem pl, pl_PL, en, en_US i zawsze jest tak samo.

Tak samo jest na długo hodowanych i na nowo założonych konfiguracjach. Zachowanie reprodukuje się także w najprostszych GUI, np. TWM, a nawet w gołych X.

Sprawdziłem to na kilku maszynach (same Fedory co prawda) i nie wiem co myśleć. Podejrzewać błąd na styku CSS-locale w Firefoksie PL jakoś głupio.

Any ideas?

Też kiedyś zastanawiałem się, dlaczego niektóre strony wyświetlane są za pomocą nieczytelnej czcionki. Oczywiście nic nie wymyśliłem :) , tzn. nie całkiem bo udało mi się go w łatwy sposób obejść tj. w Edycja->Preferencję w zakładce Treść i przycisk Zaawansowane jest taka opcja "Pozwól stronom stosować czcionki inne niż ustawione tutaj", wystarczy ją odznaczyć i ustawić odpowiednio czcionki na Liberation i teraz komfort czytania jest zawsze ;) .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...