jjj Napisano Kwiecień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 Witajcie, właśnie uruchomiłem po raz pierwszy FF3 beta. Od razu rzuciły mi się w oko fonty: Fedora.pl wyświetlane jest ślicznym courierem. Na forum jest styl body {... font-family: Verdana, Tahoma, Arial, Trebuchet MS, Sans-Serif, Georgia, Courier, Times New Roman, Serif; ...} Ja nie mam fontów M*softu, zaś pod sans-serif stoi u mnie Liberation Sans. Jednak użyty został nie mój sans-serif, tylko Courier. Po analizie szczegółów i różnych próbach doszedłem do wniosku, że FF3 daje pierwszeństwo fontowi wymienionemu z nazwy przed fontem ,,uogólnionym'', bez względu na kolejność wpisów w stylach. Chyba nie tak, a to już ponoć ostatnia beta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Jeżeli uznajesz to za jakiś katastrofalny błąd to im to zgłoś. Prawdopodobnie tego nie poprawią przed wydaniem 3.0.0, ale zawsze możesz spróbować. Poza tym poszukaj w Preferencjach, o ile pamiętam tam, gdzie "Treść" są ustawienia dotyczące fonta. Bo to może nie być bug, tylko feature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 FF3.0 Final ma to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Sorry, piszę pod własnym postem, ale zlokalizowałem problem i go nie rozumiem. Oto minimalny problematyczny dokument, prościej już się nie da: <html> <head> <title>Test</title> <style type="text/css"> body { font-family: Sans-Serif, Serif, URW Bookman L; } </style> </head> <body lang="en"> <p>Test i koniec</p> </body> </html> Font "URW Bookman L" istnieje w systemie. Reguły CSS nakazują jednak realizować pierwszy pasujący wpis, a jest nim generyczny Sans-Serif. I tak jest w większości przeglądarek. Jednak kiedy oglądam ten dokument przez Firefoksa 3, widzę właśnie Bookmana. To samo dzieje się z dowolnym innym konkretnie wskazanym fontem, np. Courier. Ciekawostka: jeżeli usunę atrybut "lang" lub podmienię go na "pl", problem znika. Ustawienia locale nie są istotne: próbowałem pl, pl_PL, en, en_US i zawsze jest tak samo. Tak samo jest na długo hodowanych i na nowo założonych konfiguracjach. Zachowanie reprodukuje się także w najprostszych GUI, np. TWM, a nawet w gołych X. Sprawdziłem to na kilku maszynach (same Fedory co prawda) i nie wiem co myśleć. Podejrzewać błąd na styku CSS-locale w Firefoksie PL jakoś głupio. Any ideas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Też kiedyś zastanawiałem się, dlaczego niektóre strony wyświetlane są za pomocą nieczytelnej czcionki. Oczywiście nic nie wymyśliłem , tzn. nie całkiem bo udało mi się go w łatwy sposób obejść tj. w Edycja->Preferencję w zakładce Treść i przycisk Zaawansowane jest taka opcja "Pozwól stronom stosować czcionki inne niż ustawione tutaj", wystarczy ją odznaczyć i ustawić odpowiednio czcionki na Liberation i teraz komfort czytania jest zawsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Dzięki; tyle też wiem. Ale nie o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi