remigius Napisano Kwiecień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2008 Witam wszystkich Mam dość uciążliwy problem (zastrzegam od razu, że jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT). Otóż chodzi o to, że nie mogę połączyć się bezprzewodowo z internetem (Pracyuję na laptopie Toshiba A210 -11b) . Po wpisaniu polecenia: [root@localhost ~]# lspci | grep Atheros 14:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01) [root@localhost ~]# ,karta widoczna jest jako AR5006EG. Patrzyłem czy madwifi jest z nią kompatybilne, no i wydaje mi się, że tak: http://madwifi.org/wiki/Compatibility/Atheros Po instalacji madwifi (według insrtukcji w pliku INSTALL) niestety sieć dalej mi nie działa. Nie wiem co dalej robić. Pomocy!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2008 http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo Zakładam, że tu nie byłeś. Sama instalacja nie wystarczy, trzeba jeszcze skonfigurować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2008 Po instalacji madwifi (według insrtukcji w pliku INSTALL) niestety sieć dalej mi nie działa. Nie wiem co dalej robić. Pomocy!!Kompilowałeś madwifi? Sam nie używam, ale wydaje mi się, że w repo jest paczka, a to zaoszczędzi Ci problemów w przyszłości. Co do samej konfiguracji to jak podał sanji, ładujesz moduł, a potem według uznania, najlepiej NetworkManagerem, albo czymś podobnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2008 Tak żeby nie wprowadzać zbędnego zamieszania: sposób opisany w podanym przeze mnie linku i skorzystanie z KnetworkManagera to dokładnie to samo, z tym, że w drugim przypadku korzystasz z wygodnej nakładki graficznej, zamiast "klepać" w klawiaturę. Wystarczy, jak wybierzesz jedną z opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Pod gnome w zupełności wystarczy sam NetworkManager . knetworkmanager to nakładka przygotowana pod KDE, chyba nie ma sensu opalać demona i potem jeszcze dodatkowego programu. U mnie knetworkmanager ma problemy z DHCP, podczas gdy w NetworkMangerze wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remigius Napisano Kwiecień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Ok. robię wszystko zgodnie według instrukcji na stronie madwifi i dochodzę do takiego momentu: [root@localhost madwifi-0.9.4]# modprobe ath_pci WARNING: Error inserting ath_hal (/lib/modules/2.6.24.4-64.fc8/net/ath_hal.ko): Invalid module format WARNING: Error inserting wlan (/lib/modules/2.6.24.4-64.fc8/net/wlan.ko): Invalid module format FATAL: Error inserting ath_pci (/lib/modules/2.6.24.4-64.fc8/net/ath_pci.ko): Invalid module format [root@localhost madwifi-0.9.4]# Na stronie madwifi nic o tym nie piszą. Nigdzie tez nie moge znalezc rozwiazania tego problemu. Jedyne co podejrzewam, to niezgodnosc jadra z modulami. Od rana probuje to obejsc, ale nic nie moge znalezc. Bede wdzieczny za rady. Probowałem tez z ndiswrapper. Dochodze do tego samego momentu. Jest jeszcze ath5k, ale nie wiem jak ewentualnie zainstalowac ten sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2008 Nie wiem, co powiedzieć. Takie coś występuje przed wszystkim, jeśli moduł, który starasz się załadować został skompilowany pod inną wersję kernela. Musiałeś coś namieszać przy kompilacji, albo instalowałeś z paczki stworzonej po inną wersję, np na 64 bity. Sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remigius Napisano Kwiecień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Kurcze, ale instalowałem to tak: yum install kmod-madwifi, więc powinno mi automatycznie wgrać wersję madwifi pod mój kernel. Ale sprobuje w takim razie jeszcze zrobić to inaczej. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi