Skocz do zawartości

Nie Wykrywa Ndiswrapper

patryksharks321

Rekomendowane odpowiedzi

instalowalem ndiswrapper z tego tutorialu choc co prawda mam karte na innym chipsecie

ndiswrapper

i wszystko przebieglo pomyslnie instalacja sie nie przerwala

ale jak wpisuje ndiswrapper -i /sciezka/costam.inf czy .sys

to mi wywala ze nie ma takiego polecenia jak ndiswrapper

probowalem takze instalacji przez kompilacje tutorialem na stronie ndiswrappera ale taki sam efekt

Instaluje sie ale nic dalej :unsure:

z gory dziekuje za pomoc

i wiem ze bylo juz mnostwo takich tematow ale nie widzalem odpowiedzi konkretnej na moj pewnie idiotyczny problem

oki to tak

wpisalem przez roota ndiswrapper -i i rt61.inf

Wlasnie mialem w foldorze od cd pare plikow .inf kazdy w osobnym folderze.Rozpakowalem tylko jeden x2pk

A teraz co do tego co dostalem

po wpisaniu

uname -a
:
Linux localhost.localdomain 2.6.21-1.3194.fc7 
#1 SMP Wed May 23 22:47:07 EDT 2007 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

a po wpisaniu

rpm -qa | grep 'ndiswrapper'
:
kmod-ndiswrapper-1.46-1.2.6.21_1.3194.fc7.x86_64.rpm
ndiswrapper-1.46-1.lvn7.x86_64.rpm

dzieki za odpowiedzi:D

mam nadzieje ze jasno napisalem wszystko :rolleyes:

mam nadzieje ze jasno napisalem wszystko :rolleyes:
Właśnie nie <_<

oki to tak

wpisalem przez roota ndiswrapper -i i rt61.inf

Wlasnie mialem w foldorze od cd pare plikow .inf kazdy w osobnym folderze.Rozpakowalem tylko jeden x2pk

Sorry, ale ja nie wiem o co Ci chodzi :) . Piszesz tak chaotycznie, że mogę się tylko domyślać. Czyli masz tego ndiswrappera czy nie? Po zalogowaniu się poleceniem su - (w dowolnym terminalu), i wpisaniu ndiswrapper co dostajesz; -bash: ndiswrapper: command not found czy może dostałeś wydruk z opisem i opcjami ndiswrappera? Po paczkach niby ok, ale dwie małe uwagi, pierwsza to że masz F7, może pora pomyśleć o zmianie na nowsze wersje. Druga, dużo bardziej istotna, używasz dystrybucji pod architekturę x86_64, która nie nadaje się dla początkujących (chyba, że się coś zmieniło w ostatnim czasie) i po za tym nie widzę żadnych korzyści w używaniu akurat tej tej wersji fedory.

Właśnie nie <_<

Sorry, ale ja nie wiem o co Ci chodzi :) . Piszesz tak chaotycznie, że mogę się tylko domyślać. Czyli masz tego ndiswrappera czy nie? Po zalogowaniu się poleceniem su - (w dowolnym terminalu), i wpisaniu ndiswrapper co dostajesz; -bash: ndiswrapper: command not found czy może dostałeś wydruk z opisem i opcjami ndiswrappera? Po paczkach niby ok, ale dwie małe uwagi, pierwsza to że masz F7, może pora pomyśleć o zmianie na nowsze wersje. Druga, dużo bardziej istotna, używasz dystrybucji pod architekturę x86_64, która nie nadaje się dla początkujących (chyba, że się coś zmieniło w ostatnim czasie) i po za tym nie widzę żadnych korzyści w używaniu akurat tej tej wersji fedory.

Tak wywala mi bash: ndiswrapper not found

Wiem ze mam fedore 7 ale zanim upgraduje na 8 chcialem odpalic ndiswrappera nie wiem czemu

Sorki za chaos mialem po prostu watpliwosci czy blad mogl by wywolany zlym .inf

oki wielki dzieki

wszystko sie zainstalowalo jak trzeba(wywalilo pare bledow przy wpisaniu modprobe ndiswrapper ale to podobno nic nie przeszkadza)

przy wpisaniu dmesg dostalem komunikat podobny jak w tutorialu tylko ze z nazwa mojego sterownika ktory zaladowalem

Ale mam kolejna rzecz

karta sieciowa nie jest wykrywana tzw.dioda nie swieci

jest jakas komenda by ja zrestartowac albo jakos odpalic

pozdrawiam i wielki dzieki za cala pomoc i cierpliwosc