Lasoty Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Witam, przeczytałem chyba wszystkie posty odnośnie samby lecz nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. A przedstawia się on następująco: Chcę udostępnić wszystkim komputerom w mojej sieci domowej jeden folder, żadnych zbędnych zabezpieczeń, do odczytu i zapisu. Kierowałem się tym sposobem: LINK, a mój plik smb.conf wygląda następująco: [global] workgroup = lasoty server string = Komputer z Linuxem netbios name = leszko guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 smb password file = /etc/samba/smbpasswd [udostepniony] comment = katalog udostepniony path = /home/leszek/udost read only = no guest ok = yes co do konfiguracji systemu: SELinux wyłączony oraz iptables także. polecenie chcon -R -h -t samba_share_t /home/leszek/udost/ daje taki wynik: chcon: can't apply partial context to unlabeled file /home/leszek/udost a na komputerze z window$ w otoczeniu sieciowym komputer jest widoczny, zasób jest widoczny ale przy próbie otworzenia folderu dostaje komunikat: \\Leszko\udostepnony nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do korzystania z tego zasoby sieciowego bla bla bla Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej. Na tym moja wiedza niestety się kończy. Bardzo będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Jeśli katalog udostępniany zajduje się w katalogu domowym któregoś użytkownika, to zasób powinien mieć etykietę [homes]. Spróbuj z takim configiem: [global] workgroup = lasoty server string = Komputer z Linuxem netbios name = leszko guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 smb password file = /etc/samba/smbpasswd read only = No guest ok = Yes browseable = Yes [homes] comment = katalog udostepniony path = /home/leszek/udost public = yes writable = yes guest ok = yes No i oczywiście katalog musi mieć odpowiedniego chmoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Niestety nie pomogło. Chmod ustawiony na 777. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 A czy do zasobu próbuje się dostać użytkownik dodany do samby posiadający hasło w /etc/samba/smbpasswd. Jak bez zbędnych zabezpieczeń to usuń może tę linijkę z konfiga. U mnie "bez zbędnych zabezpieczeń" wygląda to mniej więcej tak: [nasz] comment = Shared Folder path = /home/waldo/nasz writable = yes public = yes Wszystkie kompy w domu dostają się tutaj przez podłączenie dysków sieciowych do zasobu \\192.168.x.x\nasz. Podłączając się klikają opcję "podłącz się jako inny użytkownik" czy jakoś tak podobnie i wpisują login i hasło użytkownika dodanego przez polecenie smbpasswd -a <user> [EDIT] Teoretycznie writable = yes i read only = no są synonimami, ale z mojego doświadczenia wynika, że nie do końca tak jest. W każdym razie moja konfiguracja działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Niestety również i to nic nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Jakieś czary, może jakiś błędzik formatowania, co wypluwa testparm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2008 Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Unknown parameter encountered: "smb password file" Ignoring unknown parameter "smb password file" Processing section "[homes]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions [global] workgroup = LASOTY server string = Komputer z Linuxem security = SHARE read only = No guest ok = Yes [homes] comment = Shared Folder path = /home/leszek/udost To już koniec?? Nikt nie ma już żadnych pomysłów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2008 [...] Unknown parameter encountered: "smb password file" Ignoring unknown parameter "smb password file" [...] A tutaj żadnej wskazówki nie widzisz? Plik istnieje? Użytkownicy w nim są dodani? [EDIT] U mnie (jeśli musiałbym już korzystać) "smb passwd file" jest w /var/lib/samba/private/smbpasswd. Zrób może jako root updatedb locate smbpasswd i wklej wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 oto wynik [root@Leszko leszek]# locate smbpasswd /usr/bin/mksmbpasswd.sh /usr/bin/smbpasswd /usr/share/man/man5/smbpasswd.5.gz /usr/share/man/man8/smbpasswd.8.gz /var/lib/samba/private/smbpasswd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 oto wynik [...]No to już wiesz gdzie jest błąd. Jeśli nie widzisz to daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 No to już wiesz gdzie jest błąd. Jeśli nie widzisz to daj znać Wybacz, ale dziś nic nie widzę i będę wdzięczny za łopatologiczną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 [...] będę wdzięczny za łopatologiczną odpowiedź.Wg mnie smb password file = /var/lib/samba/private/smbpasswd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 wynik testprarm po zmianie linijki: [root@Leszko leszek]# testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Unknown parameter encountered: "smb password file" Ignoring unknown parameter "smb password file" Processing section "[udostepniony]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions wynik: negatywny -> nadal nie mogę się połączyć, ten sam komunikat na windzie. PS. System jest dosyć świeżo zainstalowany i nie ma prawie żadnych zmian w konfiguracji poza tymi które już wymieniłem. na laptopie z ubuntu wszystko działa. Konfiguracja z laptopa nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 wynik: negatywny -> nadal nie mogę się połączyć, ten sam komunikat na windzie.A próbowałeś w ogóle usunąć tę linię z smb.conf i zdać się na "inteligencję" systemu? Nie bardzo rozumiem sformułowanie "ten sam komunikat na windzie"? testparm pod Windows uruchamiasz? :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Linijkę z smbpasswd również próbowałem usunąć. Komunikat dotyczy tego co już wcześniej pisałem przy próbie otworzenia folderu udostępnionego na Moim komputerze. Testparm uruchamiam na Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi