chillout Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 Witam! Od dzisiaj jestem szczęśliwym (sic!) posiadaczem Fedory 7. Wszystko ładnie, pięknie, pobrałem aktualizacje, itp. Jednakże mam problem z ustawieniem rozdzielczości. Posiadam panoramiczny monitor - 1440x900. Instalowałem sterowniki (wedlug instrukcji z Poradnika) - chyba się zainstalowały. Tak więc postanowiłem ustawic rozdzielczość w menu Ekran, a potem bodajże Monitor (wybrałem tak: LCD i 1440x900). I teraz zaczął się problem. Podczas logowania monitor mi się wylącza, na znak iż nie potrafi obsłużyć rozdzielczości (Over Range, czy coś takiego). Nie mogę się dostać do systemu.. Co mam zrobić? Proszę o radę, gdyż nie chciałbym po jednym dniu zakończyć swoją przygodę z Fedorą. ;P Pozdrawiam, chillout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 Ja to bym postapił tak ; gdy ci sie wyłacza monitor uzyj kombinacji klawiszy CTL +ALT + F1 Znajdziesz sie wtedy w trybie tekstowym i tam jako root wyedytuj plik /etc/X11/xorg.conf Znajdz linujke "driver" i zobacz czy tam jest "nvidia". Znajdz linijke DEFAULT DEPTH i zobacz czy jest tam ; 24 Teraz popatrz na linijki w których pisze jakie sa rozdzielczosci przy poszczególnych głebiach kolorów . Przy DEPTH 24 powinna byc taka rozdziałka jaka jest optymalna dla twego monitora ., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 Problem znany, mogłeś poszukać. "CTL +ALT + F1" pewnie nie zadziała w tym przypadku, bo wszystko się blokuje. Musisz przy starcie systemu, gdy pojawia się menu grub nacisnąć "a" i dodać parametr "3" to ci system wystartuje w trybie tekstowym, a potem to już tak jak napisał DAREK WL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chillout Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 ok, spróbuje. a mógłbyś mi podać kompletną komendę na edycje tego pliku? jestem zupełnie zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 kompletną nie:) ale jak będziesz już w trybie tekstowym i się zalogujesz na root to wpisz mc , a wówczas sprawa stanie się prosta. Jeśli go nie masz, to zainstaluj wpisując yum install mc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chillout Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Faktycznie, nie mam tego mc. jednakze przy próbie instalacji nie mogę połączyć się z serwerami - wywala co chwilę: trying other server... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 pewnie nie masz dostępu do sieci, w takim razie zaczniesz od horroru Vi (radzę przeczytać jakiś poradnik i zrobić notatki), po zalogowaniu wpisz vi /etc/X11/xorg.conf i przejedź strzałkami tam gdzie chcesz edytować, żeby edytować wciśnij "i", aby przestać wciśnij "ESC", żeby wyjść całkowicie z programu zapisując zmiany "ZZ", bez zapisu "ZQ". Ponadto zapoznaj się chociaz z jakimiś podstawami konsoli. Jak już skończysz wpisz gdm albo startx albo reboot coś na pewno zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chillout Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 dostałem się do tego pliku. Otrzymałem coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 dostałem się do google, otrzymałem coś takiego, przejrzyj te tematy, wypróbuj co tam napisali i nie zadawaj pytań co krok, tylko wysil się trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 To ja poprawię lekko kolegę borzole w temacie edytora. Fedora posiada domyślnie nano który jest znacznie przyjaźniejszy, sam go używam na codzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chillout Napisano Kwiecień 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Problem rozwiązany. Dzięki wielkie ps. w sekcji Driver zamiast 'nvidia' musiałem wpisać 'nv', bo inaczej nie działało ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 ps. w sekcji Driver zamiast 'nvidia' musiałem wpisać 'nv', bo inaczej nie działało ;PCzyli jedziesz w tym momencie na tzw.otwartych sterownikach dostarczanych z systemem. Wg mnie to jest OK tak długo jak długo nie chce się korzystać z "bajerów" Compiz-fusion czy gier. Jeśli chcesz uzyskać akcelerację 3D to instalacja sterowników z Livna jest niezbędna. Jeśli chodzi o "walkę" z nietypowymi rozdzielczościami to polecam opcję "modeline" w xorg.conf, Właściwe parametry uzyskujemy korzystając z polecenia gtf np. gtf 1440 900 60 gtf 1440 900 75 O co w tym chodzi wyjaśnia "man gtf" Na poparcie moich słów dodam, że ostatnio ustawiłem przy pomocy gtf monitor 1680x1050. Był jakiś problem z przechodzeniem do konsoli tekstowej (Alt-Ctrl-F[1-6]), ale po zainstalowaniu sterów z Livna wszystko jest OK. Fakt, że grafika była na "radku" nie ma chyba w tym momencie znaczenia, bo gtf podaje parametry dla monitora i karty (chipseta), z którego został uruchomiony. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Tylko że teraz nie masz akceleracji 3D. Sterownik nv to jest taki jaki jest domyślnie w systemie. Tylko "nvidia" daje ci 3D Widzę że kolega wyżej był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi