Skocz do zawartości

Problem Z Kartą Graficzną (nvidia)

chillout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dzisiaj jestem szczęśliwym (sic!) posiadaczem Fedory 7. Wszystko ładnie, pięknie, pobrałem aktualizacje, itp. Jednakże mam problem z ustawieniem rozdzielczości. Posiadam panoramiczny monitor - 1440x900. Instalowałem sterowniki (wedlug instrukcji z Poradnika) - chyba się zainstalowały. Tak więc postanowiłem ustawic rozdzielczość w menu Ekran, a potem bodajże Monitor (wybrałem tak: LCD i 1440x900). I teraz zaczął się problem. Podczas logowania monitor mi się wylącza, na znak iż nie potrafi obsłużyć rozdzielczości (Over Range, czy coś takiego). Nie mogę się dostać do systemu.. Co mam zrobić? Proszę o radę, gdyż nie chciałbym po jednym dniu zakończyć swoją przygodę z Fedorą. ;P Pozdrawiam, chillout.

Ja to bym postapił tak ; gdy ci sie wyłacza monitor uzyj kombinacji klawiszy CTL +ALT + F1

Znajdziesz sie wtedy w trybie tekstowym i tam jako root wyedytuj plik /etc/X11/xorg.conf

Znajdz linujke "driver" i zobacz czy tam jest "nvidia".

Znajdz linijke DEFAULT DEPTH i zobacz czy jest tam ; 24

Teraz popatrz na linijki w których pisze jakie sa rozdzielczosci przy poszczególnych głebiach kolorów .

Przy DEPTH 24 powinna byc taka rozdziałka jaka jest optymalna dla twego monitora .,

pewnie nie masz dostępu do sieci, w takim razie zaczniesz od horroru Vi (radzę przeczytać jakiś poradnik i zrobić notatki), po zalogowaniu wpisz

vi /etc/X11/xorg.conf

i przejedź strzałkami tam gdzie chcesz edytować, żeby edytować wciśnij "i", aby przestać wciśnij "ESC", żeby wyjść całkowicie z programu zapisując zmiany "ZZ", bez zapisu "ZQ". Ponadto zapoznaj się chociaz z jakimiś podstawami konsoli. Jak już skończysz wpisz gdm albo startx albo reboot coś na pewno zadziała ;)

ps. w sekcji Driver zamiast 'nvidia' musiałem wpisać 'nv', bo inaczej nie działało ;P
Czyli jedziesz w tym momencie na tzw.otwartych sterownikach dostarczanych z systemem. Wg mnie to jest OK tak długo jak długo nie chce się korzystać z "bajerów" Compiz-fusion czy gier. Jeśli chcesz uzyskać akcelerację 3D to instalacja sterowników z Livna jest niezbędna.

Jeśli chodzi o "walkę" z nietypowymi rozdzielczościami to polecam opcję "modeline" w xorg.conf, Właściwe parametry uzyskujemy korzystając z polecenia gtf np.

gtf 1440 900 60 
gtf 1440 900 75

O co w tym chodzi wyjaśnia "man gtf"

Na poparcie moich słów dodam, że ostatnio ustawiłem przy pomocy gtf monitor 1680x1050. Był jakiś problem z przechodzeniem do konsoli tekstowej (Alt-Ctrl-F[1-6]), ale po zainstalowaniu sterów z Livna wszystko jest OK. Fakt, że grafika była na "radku" nie ma chyba w tym momencie znaczenia, bo gtf podaje parametry dla monitora i karty (chipseta), z którego został uruchomiony. Polecam :)