bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Witam, mam ściągnięte w formie .txt książki które muszę wydrukować i przeczytać. Problem polega na tym że one sa zakodowane w iso8859-2 i mam krzaczki w miejscu polskich liter. W jaki sposób mogę sobie zmienić w poszczególnych plikach .txt kodowanie na utf-8? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 man iconv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 $ man iconv Nie ma strony podręcznika dla iconv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 yum install man-pages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Dzięki, niestety nadal nie mam polskich znaków "ś" oraz "ą" co może być tego przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Ale może podaj nam jak przekonwertowałeś ten plik? Bo chyba oprócz man iconv coś jeszcze dałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Tak jak było podane w man-ie, czyli: iconv -f ISO88592 -t UTF8 <mojtekst.txt> mojtekst1.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Otwórz jakiś notatnik, skopiuj krzaczki, wybierz opcję znajdź, następnie zamień na, wklej krzaczka, podaj obok polski znaczek:)) i tak 10 razy dla każdej polskiej literki (no 20 razem z dużymi, chociaż żaden z dużych może nie być użyty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Hehe trochę to prymitywne rozwiązanie ale działa. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Ale jeśli jednym sposobem ma się trudności to trzeba skorzystać z banalnych rozwiązan p.s. co do tego mana to w windowskie nie koniecznie korzysta się z iso88592, może to być windows-1250, albo utf8-polish. I najprawdopodobniej to będzie te windows-1250 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Akurat na stronie z której to ściągnąłem było napisane, że to jest w iso88592. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 a nie lepiej było otworzyć plik w kate, i ponownie go zapisać zmianiając kodowanie przy zapisie na UTF-8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemq Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Tu chyba jednak nie chodzi o kodowanie bo jeśli zmienię na inne to i tak mam to samo. Ale to już nieważne bo zrobiłem to metodą FC4B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Tu chyba jednak nie chodzi o kodowanie ... Jeżeli brakuje "ą" i "ś" to chodzi o kodowanie. Masz iso-885-2, a myślisz że masz windows-1250. Lub odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Tak jak było podane w man-ie, czyli: iconv -f ISO88592 -t UTF8 <mojtekst.txt> mojtekst1.txt szczerze mówiąc ja raz tylko konwertowałem z latin-1 na utf-8 ale czy nie powinno być tak? iconv -f ido-8859-2 -t utf-8 <mojtekst.txt> mojtekst1.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi