Radex Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 Cześć. Chciałbym ustawić kilka skrótów klawiszowych, konkretniej kombinacja Win+cośtam. Jednak tak się (na pierwszy rzut oka) nie da. Mogę ustawić sam Win, ale jako część kombinacji bez szans. Kiedy testowałem ubuntu nie miałem problemu z ustawieniem takiego skrótu, więc myślę, że jest to możliwe po drobnej konfiguracji. Spotkał się ktoś z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 Miałem coś takiego i szczerze mówiąc nie wiem z czym to jest związane, na jednym komputerze działa, a na innym nie. Skróty z [Win] są używane przez Compiza przez co musiałem połowę skrótów zmieniać. Nie znalazłem rozwiązania, a na drugim komputerze u mnie działają te sktóry ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 nie napisałeś czy masz KDE, czy Gnome, czy ustawiasz przez xbindkeys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 W tym problem, że nie używam compiza (nie ma go w procesach), ani też żadne skróty globalne z Win+ nie mają przypisanej funkcji. EDIT: SeeM - używam GNOME, a skróty ustawiałem poprzez narzędzie, które domyślnie jest w System->Preferencje->Osobiste, choć chciałem też ustawić skróty w np. amaroku i też był ten sam problem (ze skrótami w amaroku na ubuntu też nie było problemów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 no to zaczynam strzelać - sprawdź czy w ustawieniach Okien (chyba system | preferencje | wygląd | motyw | okna) nie masz ustawionego klawisza "Super" do przenoszenia okien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 Tak! To jest to Po przełączeniu klawisza na inny (w moim przypadku ctrl) kombinacje klawiszów win+ działają poprawnie. Dzięki wielkie btw. System->Preferencje->Wygląd->Okna EDIT: Pomogło, ale nie do końca. Skróty działają teraz w amaroku, ale systemowe nie. xbindkeys pewnie by pomógł, ale niezabardzo wiem, jak go użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 z instalacją pewnie sobie poradzisz, bo jest w repo; natomiast nie wiem, czy nie będzie się gryzło z kreatorkami Gnoma - to będzie tak: http://kleszczka.wordpress.com/2007/11/30/...ksie-xbindkeys/ amarok na pewno ma jakieś podpolecenia do odtwarzania, albo przewijania; pamiętam, że u siebie jednemu z klawiszy dałem polecenie "xmms --play" i uruchamiał odtwarzacz, który zaczynał grać co tam miał na playliście; z xbindkeys jesteś ograniczony do poleceń konsolowych i trzeba umieć "wyklepać" to co się chce osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 instalacja to nie problem. Odpaliłem "xbindkeys -k" wpisałem przykładową kombinację klawiszy i na wyjście mam coś takiego: "(Scheme function)" m:0x50 + c:46 Mod2+Mod4 + l Chciałbym to przypisać do przełączania użytkowników. Teraz już wiem jak to przypisać, ale nie wiem jak odpalić samo przejście do wyboru usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 polecenie to: gdmflexiserver & Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 Sam to odkryłem, ale nie zdążyłem edytować posta Dzięki mimo wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 to patrz teraz: gdmflexiserver -n & znałeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2008 nie. Jedyne co mi to pokazuje to "Nie można otworzyć nowego ekranu" i że mam zainstalować pakiet xnest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi