Skocz do zawartości

Grep Z Kilku Plików

samba

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chciałbym wygrepować z kilkunastu plików następujący wpis: NT_STATUS_INVALID_

jednakże nie mogę dojść jak wygladałaby składania poleceń aby grep potrafił wyciągnąć powyższy wpis z plików które nazywają się tak

.sm10.log

.sm10.log.old

.sm11.log

.sm11.log.old

.sm12.log

.sm12.log.old

.sm13.log

.sm13.log.old

.sm14.log

.sm14.log.old

.sm15.log

.sm15.log.old

interesują mnie pliki .sm*.log bez oldów .

Trudnością dodatkową jest wyciągnięcie daty i godziny z logu czyli linijki wyżej nad wpisem NT_STATUS_INVALID

oto jak wygląda przykładowy log

[2008/02/27 07:39:56, 2] auth/auth.c:check_ntlm_password(319)
  check_ntlm_password:  Authentication for user [nazwa usera] -> [nazwa usera] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS
  [2008/02/27 07:40:03, 3] passdb/secrets.c:secrets_store_schannel_session_info(1146)
    secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM18
  [2008/02/27 07:40:03, 1] auth/auth_sam.c:logon_hours_ok(114)
    logon_hours_ok: Account for user nazwa usera not allowed to logon at this time (Wed Feb 27 07:40:03 2008

Chccę osiągnąć takie wyjście ze wszystkich plików

[2008/02/27 07:39:56, 2] [nazwa usera] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS

Ewentualnie czy jest możliwość skonfigurowania sysloga i logów samby aby z powyższych plików zrobić przekierowanie do 1 pliku w którym będą tylko info NT_STATUS_INVALID_ ?

Ma ktoś jakiś pomysł na odpowiedni przepis?

Tylko nie piszcie odpowiedzi typu: przeczytaj sobie manuala grep'a

A nie prościej skorzystać ze składni basha?

podaj przykład jak ??

generalnie stanąłem nad czymś takim

cat ls .sm*.log |grep  NT_STATUS_INVALID

Z powyższego kodu dostaję coś takiego

check_ntlm_password: Authentication for user [fujitsu] -> [fujitsu] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS

check_ntlm_password: Authentication for user [janko] -> [janko] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION

a potrzebuje jeszcze datę i godzinę tak jak pisałem wyżej....

Nie wiem jaką komendą wygrepować jeszcze linijkę wyżej nad wpisem NT_STATUS_INVALID_ czyli datę i godzinę ??!!!

Ok chyba rozwiązałem to takim poleceniem. Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie to proszę pokaż je .

cat ls .sm*.log |grep --color=auto -C 2 NT_STATUS_INVALID

Objaśnię może komuś przyda się"

najpierw listuje wszystkie pliki .sm(dowoly znak).log (można dopisać ścieżkę np /var/log/samba/)

później aby wyraźnie było widać szukanych wyrażeń koloruje je

następnie pokazuję dwie linię ( -C 2 ) wyżej i niżej przed wyszukiwanym wyrażeniem

I dostaję piękny log :)

find . -name ".sm*.log" -exec grep NT_STATUS_INVALID {} \; -print

Dzięki ale twoje wyjście pokazuje to co chcę ale bez daty i godziny która w tym przypadku jest dla mnie bardzo ważna.

[root@serwer samba]# find . -name ".sm*.log" -exec grep NT_STATUS_INVALID {} \; -print
    check_ntlm_password:  Authentication for user [jankowski] -> [jankowski] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION

a mi chodziło o coś takiego

secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM5
  [2008/04/24 08:09:40, 2] auth/auth.c:check_ntlm_password(319)
    check_ntlm_password:  Authentication for user [oldak] -> [oldak] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION
  [2008/04/24 08:09:59, 3] passdb/secrets.c:secrets_store_schannel_session_info(1146)
    secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM5

Aby pokazało się coś takiego jak wyżej musisz dodać do grepa parametr - C 2 lub -B 2

Przy C pokaże ci 2 linijki nad i pod wyszukanym tekstem

Przy B pokaże ci tylko 2 linijki nad wyszukanym tekstem

Zależy co kto szuka dla mnie lepszym parametrem będzie chyba - C 2 lub 1 :)

Waldo dzięki za pomoc.

Odnośnie logów to mam jeszcze jedno pytanie .

Gdzie wyłączyć i co aby do pliku /var/spool/mail/root nie dostawać informacji z audytu samby czyli z full_audit:success pwrite write rename itd itp. Od razu dodam że to nie w syslog.conf

Chodzi o to by informacje które są i tak logowane do /var/spool/messages i logów samby nie trafiały do ~/mail/root

Czyli żeby nie było takich wpisów:

--------------------- samba Begin ------------------------
  smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=0) NT_STATUS_OK : 4 Time(s)
   smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=5) NT_STATUS_OK : 2 Time(s)
   smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=7) NT_STATUS_OK : 1 Time(s)
   smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=9) NT_STATUS_OK : 1 Time(s)
   smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S/12-1112-56S.TIF (numopen=1) NT_STATUS_OK : 1 Time(s)
   smbd/close.c:close_normal_file(406)  budniak closed file 1000/1000_S/12-1112-56S.TIF (numopen=4) NT_STATUS_OK : 1 Time(s)