samba Napisano Maj 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 witam chciałbym wygrepować z kilkunastu plików następujący wpis: NT_STATUS_INVALID_ jednakże nie mogę dojść jak wygladałaby składania poleceń aby grep potrafił wyciągnąć powyższy wpis z plików które nazywają się tak .sm10.log .sm10.log.old .sm11.log .sm11.log.old .sm12.log .sm12.log.old .sm13.log .sm13.log.old .sm14.log .sm14.log.old .sm15.log .sm15.log.old interesują mnie pliki .sm*.log bez oldów . Trudnością dodatkową jest wyciągnięcie daty i godziny z logu czyli linijki wyżej nad wpisem NT_STATUS_INVALID oto jak wygląda przykładowy log [2008/02/27 07:39:56, 2] auth/auth.c:check_ntlm_password(319) check_ntlm_password: Authentication for user [nazwa usera] -> [nazwa usera] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS [2008/02/27 07:40:03, 3] passdb/secrets.c:secrets_store_schannel_session_info(1146) secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM18 [2008/02/27 07:40:03, 1] auth/auth_sam.c:logon_hours_ok(114) logon_hours_ok: Account for user nazwa usera not allowed to logon at this time (Wed Feb 27 07:40:03 2008 Chccę osiągnąć takie wyjście ze wszystkich plików [2008/02/27 07:39:56, 2] [nazwa usera] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS Ewentualnie czy jest możliwość skonfigurowania sysloga i logów samby aby z powyższych plików zrobić przekierowanie do 1 pliku w którym będą tylko info NT_STATUS_INVALID_ ? Ma ktoś jakiś pomysł na odpowiedni przepis? Tylko nie piszcie odpowiedzi typu: przeczytaj sobie manuala grep'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Maj 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 A nie prościej skorzystać ze składni basha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Maj 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 A nie prościej skorzystać ze składni basha? podaj przykład jak ?? generalnie stanąłem nad czymś takim cat ls .sm*.log |grep NT_STATUS_INVALID Z powyższego kodu dostaję coś takiego check_ntlm_password: Authentication for user [fujitsu] -> [fujitsu] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_LOGON_HOURS check_ntlm_password: Authentication for user [janko] -> [janko] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION a potrzebuje jeszcze datę i godzinę tak jak pisałem wyżej.... Nie wiem jaką komendą wygrepować jeszcze linijkę wyżej nad wpisem NT_STATUS_INVALID_ czyli datę i godzinę ??!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Maj 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 Ok chyba rozwiązałem to takim poleceniem. Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie to proszę pokaż je . cat ls .sm*.log |grep --color=auto -C 2 NT_STATUS_INVALID Objaśnię może komuś przyda się" najpierw listuje wszystkie pliki .sm(dowoly znak).log (można dopisać ścieżkę np /var/log/samba/) później aby wyraźnie było widać szukanych wyrażeń koloruje je następnie pokazuję dwie linię ( -C 2 ) wyżej i niżej przed wyszukiwanym wyrażeniem I dostaję piękny log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 find . -name ".sm*.log" -exec grep NT_STATUS_INVALID {} \; -print Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Maj 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 find . -name ".sm*.log" -exec grep NT_STATUS_INVALID {} \; -print Dzięki ale twoje wyjście pokazuje to co chcę ale bez daty i godziny która w tym przypadku jest dla mnie bardzo ważna. [root@serwer samba]# find . -name ".sm*.log" -exec grep NT_STATUS_INVALID {} \; -print check_ntlm_password: Authentication for user [jankowski] -> [jankowski] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION a mi chodziło o coś takiego secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM5 [2008/04/24 08:09:40, 2] auth/auth.c:check_ntlm_password(319) check_ntlm_password: Authentication for user [oldak] -> [oldak] FAILED with error NT_STATUS_INVALID_WORKSTATION [2008/04/24 08:09:59, 3] passdb/secrets.c:secrets_store_schannel_session_info(1146) secrets_store_schannel_session_info: stored schannel info with key SECRETS/SCHANNEL/SM5 Aby pokazało się coś takiego jak wyżej musisz dodać do grepa parametr - C 2 lub -B 2 Przy C pokaże ci 2 linijki nad i pod wyszukanym tekstem Przy B pokaże ci tylko 2 linijki nad wyszukanym tekstem Zależy co kto szuka dla mnie lepszym parametrem będzie chyba - C 2 lub 1 Waldo dzięki za pomoc. Odnośnie logów to mam jeszcze jedno pytanie . Gdzie wyłączyć i co aby do pliku /var/spool/mail/root nie dostawać informacji z audytu samby czyli z full_audit:success pwrite write rename itd itp. Od razu dodam że to nie w syslog.conf Chodzi o to by informacje które są i tak logowane do /var/spool/messages i logów samby nie trafiały do ~/mail/root Czyli żeby nie było takich wpisów: --------------------- samba Begin ------------------------ smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=0) NT_STATUS_OK : 4 Time(s) smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=5) NT_STATUS_OK : 2 Time(s) smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=7) NT_STATUS_OK : 1 Time(s) smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S.ndx (numopen=9) NT_STATUS_OK : 1 Time(s) smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S/12-1112-56S.TIF (numopen=1) NT_STATUS_OK : 1 Time(s) smbd/close.c:close_normal_file(406) budniak closed file 1000/1000_S/12-1112-56S.TIF (numopen=4) NT_STATUS_OK : 1 Time(s) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi