lordbobstein Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Witam. Jestem całkowicie nowym użytkownikiem Linuksa. Mój wybór padł na Fedorę jako na system najprostszy w konfiguracji. Jestem posiadaczem laptopa Acer Aspire 5315. Po zainstalowaniu systemu nie działa wifi. System poprawnie wykrywa zainstalowany sprzęt, lecz niestety coś nie działa. Pokazuje się następujący komunikat: SIOCSIFFLAGS: Invalid argument Ustalanie informacji IP dla wlan0... niepowodzenie. Szukałem w internecie informacji na ten temat i znalazłem rozwiązanie, mianowicie trzeba zainstalować najnowszą spatchowaną wersje madwifi. Niestety pojawiają się kolejne błedy: [root@localhost madwifi]# make /bin/sh: line 0: cd: /lib/modules/2.6.23.1-42.fc8/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu Makefile.inc:66: *** /lib/modules/2.6.23.1-42.fc8/build is missing, please set KERNELPATH. Stop. Zrozumiałem z tego że chodzi o brak wartości KERNELPATH. Sprawdziłem i w /usr/src nie ma źródeł jądra. Postanowiłem skompilować nowe jądro, niestety i tu pojawiły sie problemy: [root@localhost linux]# make xconfig HOSTCC scripts/basic/fixdep /bin/sh: gcc: command not found make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Błąd 127 make: *** [scripts_basic] Błąd 2 Tego już naprawdę nie rozumiem. Spróbowałem zainstalować wymagane pakiety poprzez polecenie: [root@localhost linux]# apt-get install tk8.2 make gcc bin86 libc6-dev kernel-package bash: apt-get: command not found Nie wiem czy to możliwe, ale wygląda na to, że w systemie nie ma apt-geta. Spróbowałem go zainstalować poprzez dodaj/usuń oprogramowanie lecz i tym razem coś nie działa. Wyświetla się następujący komunikat: "Nie można pobrać informacji o oprogramowaniu." Są dostępne 2 opcje: Zakończ oraz (_menadżer_ → menedżer) ORT repozytoriów. Nie muszę chyba tłumaczyć, że nic z tego nie rozumiem. Jeśli ktoś jest w stanie rozwiązać moje problemy, będę naprawdę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Jak wykrył urządzenie wlan0, to znaczy, że z powodzeniem zładował odpowiedni moduł do jądra. Jeżeli jesteś jednak pewien, że musisz skompilować samemu moduł to najpierw zainstaluj nagłówki jądra i kompilator. W fedorze nie ma menedżera apt-get tylko yum. Próbujesz skompilować jądro, a nawet nie próbowałeś zajrzeć do Wiki, FAQ czy Poradnika. W skórce aby skompilować musisz jak już wyżej wspomniałem zainstalować nagłówki jądra oraz kompilator i biblioteki. Zrobisz to poleceniem # yum install kernel-devel kernel-headers Jak nie masz dostępu do internetu musisz pobrać pakiety z innego komputera (daj wynik polecenia "uname -r", to dam Ci linka do pobrania.), lub znaleźć i zinstalować wyżej wymienione pakiety z płyty DVD. Pirut (czyli "Dodaj/usuń oprogramowanie") nie działa Ci, bo nie masz dostępu do internetu. Jak wspomniałem skoro system wykrył urządzenie wlan0 to znak że wykrył sterownik i go prawidłowo załadował. Zanim rzucisz się na głęboką wodę kompilacji sterowników daj wynik polecenia # lspci oraz # dmesg | grep Wireless # dmesg | grep wlan0 # dmesg | grep wifi To spróbujmy coś zaradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordbobstein Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Proszę bardzo: [root@localhost karolina]# lspci bash: lspci: command not found [root@localhost karolina]# dmesg | grep Wireless [root@localhost karolina]# dmesg | grep wlan0 [root@localhost karolina]# dmesg | grep wifi [root@localhost karolina]# uname -r 2.6.23.1-42.fc8 Podobny problem: http://forum.fedorapl.org/thread/214 Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Loguj się na roota używając polecenia "su -" (ta kreseczka ustawia pewne zmienne dzięki czemu będzie działać taki program jak lspci.) Daj wtedy wynik polecenia "lspci" oraz jak możesz wynik "lsmod". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Problem był już opisywany parę razy. Masz prawdopodobie kartę Atheros Communications, Inc. AR5006EG i dokładnie taką wersję sterownika madwifi musisz podbrać ze strony projektu. Z żadnym innym, a szczególnie z najnowszym może nie zadziałać. I jeszcze jedno. Rób dokładnie jak w opisie, musisz mieć kernel-devel i kernel-headers. Jeśli już jakieś sterowniki instalowałeś (-łaś) musisz wejść do katalogu sterownika i wykonać "make uninstall" i "make clean" przed instalacją poprawnego sterownika. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordbobstein Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Robie wszystko według dokumentacji lecz niestety dalej nie działa. Poprzez yum zainstalowałem kernel-devel i kernel-headers więc chyba wszystko co potrzebne już jest. Po wpisaniu polecenia make w katalogu prawidłowej wersji sterownika występuje bład: [root@dhcppc2 madwifi]# make /bin/sh: cc: command not found Makefile.inc:81: *** Cannot detect kernel version - please check compiler and KERNELPATH. Stop. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Jednorazowo: make KERNELPATH=/sciezka/do/zrodel/kernela Możesz również ustawić na stałe wartość dla flagi: export KERNELPATH=/sciezka/do/zrodel/kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordbobstein Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Tez tak robiłem. Dziwne jest to ze w /usr/src nie ma bezpośrednio kernela lecz jest folder "kernels" a w nim dopiero folder "2.6.24.5-85.fc8-i686. Probowałem właśnie przez export ustalić KERNELPATH do niego lecz nic to nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 /bin/sh: cc: command not found Przed kompilacją czegokolwiek przydaje się kompilator (tutaj tak jak w większości wypadków jest to gcc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 A ja chce tylko powiedziec, ze najnowszy kmod-madwifi radzi sobie z tym problemem trzeba tylko sciagnac najnowszego kernela i kmod-madwifi do tego... nie pamietam co jeszcze jest potrzbne dla zaleznosci mnie sie nie chcialo kombinowac i dlatego podlaczylem sie kabelkiem na 3 minuty potem juz tylko yum install kmod-madwifi i poszlo bez bolu kompilacji:) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 ściągnij i rozpakuj plik o nazwie broadcom-wl-4.80.53.0.tar.bz2 http://www.filewatcher.com/m/broadcom-wl-4...904072.0.0.html potem wejdź w terminalu do foldera który rozpakowałeś i wpisz sudo b43-fwcutter -w /lib/firmware kmod/wl_apsta.o lub zamiast kmod/wl_apsta.o pełną ścieżkę do wl_apsta.o i na koncu sudo rmmod b43 sudo modprobe b43 Łączenie następuje poprzez network-manager ale zanim to zrobisz to zaktualizuj jądro do wersji 2.6.24*, być może już wtedy będzie wszystko działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi