radziok18 Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 tak jak w temacie w konsoli tylko i wylacznie oraz przy ladowaniu fedory mam obraz przesuniety o jakies 15 cm w lewo po prawej stornie mam pusta czarna przestrzen co zatym idize nic praktycznie niewidze w trybie tekstowym, ewentualnie koncowki liter jets na to jakas rada ? To mam w Xorg.conf # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" # keyboard added by rhpxl Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Albo przestaw fizycznie na monitorze jeśli jest taka możliwość albo zainstaluj sterowniki yum install kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziok18 Napisano Maj 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Albo przestaw fizycznie na monitorze jeśli jest taka możliwość albo zainstaluj sterowniki yum install kmod-nvidia fizycznie przestawilem i dalej juz (_niemam_ → nie mam) ORT mozliwosci a funkcja "auto adjusting" na monitorze sobie z tym nieradzi dodam ze monitor jest panoramiczny 20" chcialem zainstalowac sterowniki nvidi do karty graficznej, myslac ze to pomoze ale wywala mi jakis blad ktorego niejestem w stanie przeczytac poniewaz niewidze go w calosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Wykorzystaj do tego przekierowań: yum install kmod-nvidia > ~/blad_juma Potem tutaj wrzuć zawartość tego ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 dodam ze monitor jest panoramiczny 20"Ja niedawno walczyłem z panoramą Samsunga. Może to Ci coś pomoże → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=17604 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Uhmmm jak wy chcecie zainstalować kmod-nvidia w F9 ?? W/g mnie problem leży z częstotliwościami odswieżania pionowego/poziomego. Najlepiej by było poszukać jakie wartości ma twój monitor, a później je dodać do xorg.conf. Powinieneś mieć w nim sekcję dla swojego monitora, coś a'la: Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1440x900" HorizSync 31.5 - 56.0 VertRefresh 56.0 - 65.0 Option "dpms" EndSection Lub też (co będzie lepszym rozwiązaniem jako że xorg.conf wyleci z fedory), dodać te wartości poprzez xrandr man xrandr wartości Hsync i Vsync o ile pamiętam. Trzecią opcją jest też usunięcie xorg.conf (albo raczej tymczasowa zmiana jego nazwy) i zobaczenie czy xrandr sobie z tym sam nie poradzi i nie ustawi odpowiednich parametrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Uhmmm jak wy chcecie zainstalować kmod-nvidia w F9 ??A kto mówi o kmod-nvidia? Do uruchomienia gtf i uzyskania poprawnej linii gotowej do wklejenia do /etc/X11/xorg.conf nie są potrzebne sterowniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Ty Albo przestaw fizycznie na monitorze jeśli jest taka możliwość albo zainstaluj sterowniki yum install kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Ty Dlatego się właśnie poprawiłem Ostatnio nie mam nvidii, więc nie śledzę tematów. W zasadzie w ogóle mnie sterowniki jakoś nie ruszaja, ale wiem, że zazwyczaj ich zainstalowanie pomaga w podobnych przypadkach - stąd moja pierwsza porada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi