Anru Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Jak w gnome tak skonfigurować sieć aby zmienić tylko mac i resztę pobrało z sieci. Jestem totalnym noobem(?tak to sie pisze?) i nie potrafię sobie poradzić wpisuje adres mac w programie "aplet network manager" w zakładce przewodowe, następnie w zakładce przewodowe tam gdzie wpisuje mac klikam na zakładkę ipv4 daje auto ip i nic to nie daje. Później dodatkowo ustawiam nazwę przy dsl i także to nic nie daje. tryb tekstowy jest dla mnie na dzień dzisiejszy zbyt trudny chyba że ktoś w 1 dzień (bo tyle mogę poczekać zanim wyrzucę Linuksa) jest w stanie mi to wszystko wytłumaczyć na tyle żebym sobie poradził z ustawieniem tego w trybie tekstowym:( jeśli bedę miał neta na Linuksie to mogę spokojnie pracować i jednocześnie się go uczyć nawet latami:). Na forum sa podobne tematy ale z reguły chodzi o inne ustawienia, i/ lub w trybie tekstowym- a te są dla mnie zbyt nie zrozumiałe. W gogle i yahoo podobnie. Jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny. Wskazać jak mogę sprawdzić co jest nie tak, jakie informacje skopiować z visty i gdzie je podać żeby dobrze taką sieć skonfigurować. Nie wiem czekam na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t10990.html w skrócie to co ten pan napisał w pierwszym poście: trzeba się zalogować w terminalu jako root, czyli su - (hasło) ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether nowy:mac:adres:karty ifconfig eth0 up co tu się robi i dlaczego nie graficznie? eth0 to nazwa pierwszego kablowego połączenia z siecią (zakładam, że masz jedno, gdyby było więcej, to by było jeszcze eth1 itd... możesz sprawdzić wszystkie połączenia również za pomocą programu ifconfig: ifconfig -a pokazuje połączenia podobnie jak windowsowy ipconfig), którego konfiguracja znajduje się w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0; żeby nie bawić się edytowaniem plików lapiej użyć ifconfiga; a graficznie lepiej nie, bo w nowej wersji Fedory na pewno networkmanager będzie miał więcej bajerów i pytanie powróci; ifconfiga masz w każdej dystrybucji i wszędzie tak samo działa jak coś się zacznie dymić, albo iskrzyć to pisz, będziemy walczyć; w razie czego podeślij wynik ifconfig -a, będziemy wiedziec na czym stoimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 W /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX (X nr interfejsu gdzie masz karte sieciowa) wpisz MACADDR=11:22:33:44:55:66 (tutaj swojego maca wpisz jakiego chesz miec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anru Napisano Maj 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Temat do zamknięcia dzięki chłopaki:) musicie teraz wybaczyć błędy ale nie zainstalowałem jeszcze polskiego słownika. Jeszcze tylko czy ktos może mnie oświecić gdzie w gnomie zaznacza się opcję żeby uruchomić KDE? I na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 Przed zalogowaniem się do systemu masz takie coś na dole jak SESJE. Kliknij to i wybierz KDE. Zaloguj się i wybierz URUCHOM TO ŚRODOWISKO DOMYŚLNIE. (Pisałem to na szybko i bez sprawdzania więc sorki za jakieś błędy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi