Skocz do zawartości

Konfiguracja 2 Numerów Ip W Fedorze 9

xiao

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem:

Chciałbym skonfigurować 2 numery IP na 1 urządzeniu. Niestety okienkowa wersja konfiguracji sieci mów mi, że do 1 urządzenia może być przypisany 1 numer IP. We wcześniejszej (dużo wcześniejszej) wersji tego konfiguratora sieci nie było z tym najmniejszego problemu.

Problem polega na tym, że jedno IP jest sieci lokalnej, drugie zewnętrznej. I fizycznie mam 1 kabel doprowadzony do kompa. Czy ktoś mógłby mi podać sposób w jaki mógłbym to skonfigurować?

Głowy nie dam, ale tego raczej nie da się zrobić :) W każdym razie ja o takim czymś nie słyszałem. Żeby mieć zewnętrzna sieć na jednym IP a wewnętrzną na drugiej, to musisz sobie mz dokupić drugą kartę sieciową.

Krótko mówiąc jeśli komp ma służyć jako router internetu dla sieci zewnetrznej, to musi być wyposażony w dwa interfejsy sieciowe.

Hm, nie o to chodzi.

Jestem podłączony do sieci osiedlowej. Z zewnątrz mnie widać jak wielu - z tym samym IP (ip maskarada). Przez to, że używam tego IP sieci wewnętrznej mam dostęp do wielu usług od swojego operatora. W tym informacji o działaniu sieci. Oprócz tego mam zewnętrzne IP. Dzięki temu mogę zalogować się skądkolwiek w .pl na swoim komputerze, czy też udostępnić komuś coś po apache.

I chciałbym po prostu mieć skonfigurowane oba IP - jedno używane do połączenia ze światem, drugie do tego, żeby świat mógł się ze mną połączyć.

To nie ma być router.

Witam!

Jak najbardziej można :)

1. Zatrzymujesz NM dla tego interfejsu

2. W konfiguracji sieci wyłączasz kontrolowanie przez NM tego interfejsu

3. Robisz kopię urządzenia

4. Ustawiasz wszyskie potrzebne parametry

5. W ustwieniu urządzenia sprzętowego zaznaczasz i ustawiasz Numer aliasu urządznia

6. Zapisujesz konfiguracje

7. uruchamiasz oba interfejsy

Gotowe :)

U mnie działa.

Pozdroweinia, andrew

Witam!

Jak najbardziej można :)

1. Zatrzymujesz NM dla tego interfejsu

2. W konfiguracji sieci wyłączasz kontrolowanie przez NM tego interfejsu

3. Robisz kopię urządzenia

4. Ustawiasz wszyskie potrzebne parametry

5. W ustwieniu urządzenia sprzętowego zaznaczasz i ustawiasz Numer aliasu urządznia

6. Zapisujesz konfiguracje

7. uruchamiasz oba interfejsy

Gotowe :)

U mnie działa.

Pozdroweinia, andrew

NM wyłączyłem, powodował, że po każdym starcie systemu trzeba było ręcznie włączać sieć.

Ten sposób zrobiłem na starym systemie i działał bez zarzutu. A teraz wywala sieć pisząc, że nie można dwukrotnie używać tego samego urządzenia... Dlatego spytałem. A ifconfig... Zabawne, ale pomyślałem, że skoro jest konfigurator, to pewnie da się nim skonfigurować :). No nic, popróbuję i najwyżej wrócę z płaczem :). Albo ifconfig pójdzie w ruch (acz uważam, że to tak trochę rozwiązanie naookoło i troszkę nie na dzisiejsze czasy).

Olbrzymie dzięki wam za pomoc.

Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś pomysły - piszcie śmiało :)

W ciągu tego tygodnia napisze to trzeci raz: system-config-network jest przestarzały, jest z 2005 roku, ma stare nie naprawione błędy i dlatego nie da się tego nim ustawić

Czego zatem używać? Jeśli NM jest nowy i niestety powoduje problem z podnoszeniem sieci zaraz po starcie? ifconfig chyba jest jeszcze starszy...

W ciągu tego tygodnia napisze to trzeci raz: system-config-network jest przestarzały, jest z 2005 roku, ma stare nie naprawione błędy i dlatego nie da się tego nim ustawić

I CO Z TEGO ?

Próbowałeś ?

Przecież nie mówię, że jest dobry i nadaje się do interfejsów konfigurowanych dynamicznie tak jak NM.

Nie widzę problemów w konfigurowaniu statycznych interfejsów z aliasami przez system-config-network z wyłączeniem wifi.

Przed chwilą sprawdziłem to co pisałem i jak najbardziej działa!

xiao

wyłącz NM

#service NetworkManger stop

wyłącz usługę

#chkconfig NetworkManager off

uruchom system-config-network, zrób kopię interfejsu i koniecznie przy kopii interfejsu zaznacz Numer aliasu urządzenia np. 1

odznacz zarządzanie przez NM dla obu interfejsów oraz zaznacz aktywacje przy uruchamianiu komputera dla obu interfejsów.

Zapisz zmiany

Uruchom ponownie komputer :) (tak dla sprawdzenia, bo możesz przecież aktywować interfejsy z system-config-network)

Tak naprawdę to nic innego jak poprawnie napisać pliki konfiguracyjne i jeśli tylko można sobie pomóc przez system-config-network to czemu nie?

I CO Z TEGO ?

Próbowałeś ?

Nie tyle próbowałem, co odnosiłem marne skutki. Konfigurowałem neostradę i same problemy z tym były. Pozatym aktualnie to nie współgra z NetworkManagerem i w ogóle nie rozumiem po co to jeszcze w repo siedzi.

Uruchom ponownie komputer smile.gif (tak dla sprawdzenia, bo możesz przecież aktywować interfejsy z system-config-network)

Proszę? O.o

To się robi tak:

service network restart

wyłącz NM

#service NetworkManger stop

wyłącz usługę

#chkconfig NetworkManager off

uruchom system-config-network, zrób kopię interfejsu i koniecznie przy kopii interfejsu zaznacz Numer aliasu urządzenia np. 1

odznacz zarządzanie przez NM dla obu interfejsów oraz zaznacz aktywacje przy uruchamianiu komputera dla obu interfejsów.

Zapisz zmiany

Uruchom ponownie komputer :) (tak dla sprawdzenia, bo możesz przecież aktywować interfejsy z system-config-network)

Tak naprawdę to nic innego jak poprawnie napisać pliki konfiguracyjne i jeśli tylko można sobie pomóc przez system-config-network to czemu nie?

Dziękuję, to pomogło. Moim błędem było niezaznaczenie numeru aliasu.

Załapałem, że ponowne uruchomienie to był żart :). Tak gwoli ścisłości :). Ja też wolę system-config-network. Network Manager nie jest dla mnie dobrym rozwiązaniem.

Raz jeszcze - dzięki wszystkim :).

I CO Z TEGO ?

Próbowałeś ?Nie tyle próbowałem, co odnosiłem marne skutki. Konfigurowałem neostradę i same problemy z tym były. Pozatym aktualnie to nie współgra z NetworkManagerem i w ogóle nie rozumiem po co to jeszcze w repo siedzi.

Cale szczęście już niedługo :] Z tego co pamiętam to część s-c-blabla powinna wylecieć z systemu w F10

A to rozwiązanie problemu z niepodnoszeniem się sieci po odpaleniu systemu, a tylko po restarcie NM (z czym u mnie np. już od jakiegoś czasu nie ma problemów):

------- Additional Comments From [email protected] 2008-06-09 13:22 EST -------

Ugh. Ok, NM updates in updates-testing will reset the priorities of NM itself,

and I think messagebus does this by default as well. Not sure about hal though

it should probably do that too if it doesn't already.