Reveller Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Witam Moj problem wiaze sie z konfiguracja karty bezprzewodowej (Broadcom BCM94311MCG) na moim laptopie gdzie zainstalowalem wlasnie fedore.Chcialbym polaczyc sie bezprzewodowo z komputerem stacjonarnym z ktorego udostepniam polaczenie internetowe z NETII (w ten sposob lacze sie pod VISTA). Nie potrafie aktywowac urzadzenia w System->Administracja->Siec, wpisujac statyczne ustawienia IP za kazdym razem wyskakuje mi blad ze adres IP wykorzystywany jest przez inny komputer, jakalkowiek koncowke adresu bym nie wpisal :/ Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuksa, zainstalowalem go 3 dni temu dlatego prosze o wyrozumialosc, od poczatku probuje jakos uruchomic net (ciagle przelaczanie sie miedzy Vista i Linuksem jest uciazliwe :/) Prosze o wskazowki jak dla laika co mam zrobic zeby uzyskac polaczenie z kompem stacjonarnym? Kolejne pytanie dlaczego nie swieci mi sie dioda sygnalizujaca wlaczenie karty bezprzewodowej w laptopie? Dodaje ze czytam posty zamieszczone na tym forum dlatego prosilbym o nieodsylanie do google albo przycisku szukaj. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 podaj wynik su - <podaj haslo> lspci czy NetworkManagera masz wlaczonego? System>Administracja>Uslugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reveller Napisano Czerwiec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 No wiec: [root@localhost ~]# lspci 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP67 ISA Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP67 SMBus (rev a2) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2) 00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP67 Co-processor (rev a2) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 IDE Controller (rev a1) 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP67 High Definition Audio (rev a1) 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Bridge (rev a2) 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 AHCI Controller (rev a2) 00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP67 Ethernet (rev a2) 00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7150M (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 02:05.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05) 02:05.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22) 02:05.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12) 02:05.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12) 02:05.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff) 03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01) dodam jeszcze wynik iwconfig: [root@localhost ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 pan0 no wireless extensions. NetworkManager jest wlaczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 [root@localhost ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. mówi wszystko Twoja karta sieciowa nie zostałą wykryta. Widzę że 03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01) to Twoja karta sieciowa. Poszukaj gdzieś sterowników do tej karty i zainstaluj. Może dla ścisłości podam pewne rzeczy: Na konto roota logujemy się tak: su - kreska jest bardzo ważna Do kompilacji programów/sterowników wymagane są pakiety z końcówką -devel. Możesz je znaleść na płycie DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reveller Napisano Czerwiec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Ok, zaopatrzylem sie juz wczesniej w stery, przeczytalem tez kilka tutoriali takze ide walczyc. Jesli mi sie uda to napisze pozniej a jesli beda dalej problemy to bede pisal. Dzieki za info P.S. Na konto roota loguje sie przez "su -" gdyby tak nie bylo to chyba nie wyswietlilo by mi wyniku lspci i iwconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Witaj! wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Chyba jednak coś działa;) Niestety nie mam tej karty więc tylko kilka sugestii: Sprawdź w aplecie do NetworkManagera (na pasku zadań) czy widzisz jakieś sieci? Przeczytaj tematy: forum.fedora.pl linux wireless Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reveller Napisano Czerwiec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 No wlasnie jest wlan0 a to jest interfejs karty bezprzewodowej dlatego bylem przekonany ze karta zostala wykryta, jest zainstalowana poprawnie i nie trzeba instalowac zadnych sterownikow, ale dioda sygnalizujaca w laptopie mi nie swieci dlatego nie bylem pewien czy mam instalowac sterowniki, nie znam tego systemu :/. Moze ktos jeszcze sie wypowie? NetworkManager nie wykrywa mi zadnych sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Mam ta sama kartę. Działa na najnowszym kernelu z F9. Musisz zajrzec tutaj i postepować według instrukcji instalacji firmware. U mnie nie działa połaczenie WEP, WPA i bez zabezpieczeń działa bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthias Napisano Wrzesień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 Witam. Od 3h jestem szczęśliwym (?) posiadaczem zainstalowanej fedory 9. Wcześniej nie miałem styczności z linuxem. Jak nazwa tematu, do którego się dopisuję, wskazuje mam problem z połączeniem się z siecią wifi, Po skonfigurowaniu (trochę na czuja) i kliknięciu w konfiguratorze aktywacji dostaję taki oto komunikat: Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0; Invalid argument. Ustalanie informacji IP dla wlan0...SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu Daane sieci i kompa: lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02) 00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02) 00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02) 00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02) 00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02) 00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02) 00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02) 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02) 00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02) 06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02) 06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) 06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10) 06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01) 06:04.2 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01) 06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01) 06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc SD/MMC Card Reader Controller (rev 01) iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"xxx" Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=27 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:xxx Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 pan0 no wireless extensions. virbr0 no wireless Pomożecie? Tylko pls, wykładać (na razie) jak panu Heniowi z Biedronki Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help".WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdej Napisano Wrzesień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2008 Witam Zainstalowałem Fedore 9 na laptopie HP 6720s i mam problem z konfiguracją wifi. 10:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 02) Próbowałem już metody podanej w tym temacie, jak tez sposobu podanego na tej stronie http://fedoramobile.org/fc-wireless/bcm43xx-yum-extras ale dostaje taki błąd: Ustalanie informacji IP dla wlan0...SIOCSIFFLAGS: Nie można przypisać żądanego adresu SIOCSIFFLAGS: Nie można przypisać żądanego adresu niepowodzenie. Proszę o jakieś wskazówki, jeśli są potrzebne dodatkowe informacje to z chęcią napiszę. Pozdrawiam Jeszcze iwconfig: lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"Pentagram" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=27 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 pan0 no wireless extensions. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2008 Kolego prawdopodobnie nie masz wgranego firmware doTwojej karty. Ewentualnie masz nie to firmware co trzeba. <br>Ta karta dziala bez problemu, przynajmniej u mnie. proponuje zrobić tak 1. wyłącz karte wi-fi 2. dmesg -c tu wypluje Ci kupe informacji i się wyczyści dziennik. 3.Uruchom kartę. 4. dmesg 5. Wklejasz tu to co Ci wyplulo.. Chciałeś pochwalić się znajomością HTMLa? Niestety nie udało ci się. Na następny raz nie wstawiaj znaczników HTML bo nie działają - Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2008 Jeśli dobrze pamiętam, to 4 dni temu instalowałem tą kartę WiFi koledze... Z Google to chyba nie skorzystałeś http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43 Musisz poprostu zainstalować firmware do karty. Potem: rmmod b43 modprobe b43 i po chwili NetworkManager wykryje sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2008 "Chciałeś pochwalić się znajomością HTMLa? Niestety nie udało ci się. Na następny raz nie wstawiaj znaczników HTML bo nie działają - Kamills " Pisałem wiadomość w edytorze (użyłem opcji Odpowiedz) dwukrotnie nie dodało mojego posta. W końcu skopiowałem swoja wypowiedz z kolejnej strony z komunikatem błędu i użyłem opcji szybka odpowiedź. Sorry ale nie miałem już czasu formatować wypowiedzi. liczyłem że może to przyjmie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bun_cyk_cyk Napisano Wrzesień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2008 A ja mam następujący problem: Wifi wykrywa sieć, próbuje się z nią połączyć(podaje klucz WEP) ale za każdym razem nie może. Mam liveboxa i wifi Intela iwl4965 w laptopie. Znalazłem coś takiego http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=192272 ale nie bardzo rozumiem jak oni to rozwiązali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdej Napisano Październik 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2008 Dzieki za odpowiedzi, dopiero teraz mam czas zająć się konfiguracją wifi. Jeśli dobrze pamiętam, to 4 dni temu instalowałem tą kartę WiFi koledze... Z Google to chyba nie skorzystałeś dry.gif http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43 k Musisz poprostu zainstalować firmware do karty. Hmm, wcześniej też ściagałem paczki wg tego tutoriala, ale widocznie coś zrobiłem żle. Wyrzuciłem to co wcześniej zainstalowałem i wykonałem ponownie te instrukje. Po tym karta już działała, ale network manager nie wykrywał sieci bezprzewodowej. Polecenie iwlist wlan0 scanning co prawda pokazywało już sieć, ale ręczna konfiguracja każdej sieci mi się nie uśmiechała. Problem autowykrywania i autokonfiguracji sieci rozwiązało włączenie usługi wpa-supplicant w menedżerze usług systemowych. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi