andrewal Napisano Czerwiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 Witam. Jak w temacie. Zainstalowałem F9 na laptopie, karta RTL 8139. Pierwsze uruchomienie po instalacji i sieć wykryło, ping na wp.pl poszedł. Wszedłem na chwile do "setup", zmieniłem z DHCP na stały adres. Restart i .. nic. Ping nie odpowiada, a po wydaniu polecenia ifconfig brak wpisu eth0. Wchodze do "setup" ponownie, wybieram DHCP, restart i dalej to samo. Na stacjonarnym mam ten sam problem. Tam karta Davicoma. Po instalacji wszystko działało,po restarcie juz brak wpisu w ifconfig. jakies sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 A podniosłeś interfejs ? Poza tym pewnie wchodząc w system-config-network zepsułeś działające defaultowe ustawienia networkmanagera. Te 2 rzeczy ze sobą nie wspólgrają i nie należy używać ich obu na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrewal Napisano Czerwiec 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2008 A podniosłeś interfejs ? Poza tym pewnie wchodząc w system-config-network zepsułeś działające defaultowe ustawienia networkmanagera. Te 2 rzeczy ze sobą nie wspólgrają i nie należy używać ich obu na raz. Jak zrobic zeby działało? karta sieciowa powinna sie sama podnosić, a tego nie robi. Przeinstalowałem F i jak miałem pobieranie dhcp to było oki, po wejsciu w "setup" i wpisaniu IP ręcznie przestało działać. Poprawka spowrotem na DHCP nie podnosiła eth0. Musze mieć serwerek samby z ustalonym IP z góry, a nie przez DHCP. Za pomoc dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 po wejsciu w "setup" i wpisaniu IP ręcznie przestało działać.Może nie wchodź w setup, wyłącz NM i ręcznie wyedytuj /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (zakładam, że interfejs, to eth0 - jeśli nie, to zmień na właściwy). Pamiętaj również o dodaniu DNSów do pliku /etc/resolv.conf oraz dodaniu w ifcfg-eth0 linijki "PEERDNS=no", żeby gdzieś przypadkiem DNSy nie pouciekały. Przykładowe wypełnienie pliku ifcfg-eth0 → http://www.brennan.id.au/04-Network_Configuration.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrewal Napisano Czerwiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 Witam. Skonfigurowałem ręcznie karte. Po restarcie ping idzie przez jakąś minute, potem "sieć nieosiągalna". Wyciągam wtyczke z eth0 i wkładam i dalej ping leci, ale znowu koło minuty i znowu to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 WalDo: czemu wyłączać NM? Właśnie ja bym proponował w drugą stronę. Włączyć NM, a zostawić w spokoju zabytkowego s-c-n, w pliku który podałeś ustawić wszystkie parametry które się chce, włącznie z DNS-ami DNS1=xxx.xxx.xx.xxx DNS2=yyy.yyy.yyy.yyy a na koniec dać tam jeszcze wpis NM_CONTROLLED=yes Można również to wyedytować z poziomu apletu network managera - prawy klik na applecie i "edytuj połączenia", a tam ręcznie ustawić IP, bramę, dns-y. NM to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT fajne narzędzie i o wiele potężniejsze od s-c-n, jeśli tylko się z nim zaznajomi dobrze i pomoże wyeliminować błędy które jeszcze czasem występują. Co do tego rozłączania. pokaż co po podłączeniu eth0 pokazuje dmesg i /var/log/messages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 WalDo: czemu wyłączać NM?Bo ja jestem "konserwa" A serio to z tego co czytam o NM to same problemy się objawiają (chociaż przy wifi chyba sprawdza się dobrze). W każdym razie ja mam ten sam chipset sieciowy (fakt, że na zwykłej desktopowej płycie) i bez NM działa mi poprawnie ze starym serwisem network. Druga sprawa, że to na F8. Jak mam na F9 zaraz sprawdzę, bo jakoś wciąż nie mogę się do tej wersji przekonać [EDIT]OK, wycofuję zastrzeżenia do NM. Przełączyłem się na F9 i tam mam to "co fabryka dała", czyli NM. Nie ma problemu z siecią, więc nie mam powodu narzekać. Moja niezbyt pozytywna opinia jest ukształtowana postami na forum W sumie najbardziej mi w F9 przeszkadza, że mam "sieczkę" na konsoli tekstowej przy włączonych X-ach. Ale to na inny wątek, który pewnie niedługo założę, jak sobie sam nie poradzę :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 Trochę offtopic Moja niezbyt pozytywna opinia jest ukształtowana postami na forum Moja mocno niepozytywna jest ukształtowana doświadczeniem własnym, i chyba nieprędko się zmieni. Dla mnie ten soft to tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 Dla mnie ten soft to tragedia.No więc widziałem już parę postów w tym tonie, ale na razie pod F9 testowaną "przygodnie" (kilka godzin łacznie od wydania) nie widzę negatywnych skutków. Ale skargi na NM oznaczają, że to jeszcze jedna nowość nie do końca przetestowana chyba. Chętnie coś tam bym potestował, ale niech mi nikt nie wciska, że pracuję na stabilnej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2008 Dokładnie, duża część to po prostu to że "ktoś tak napisał". A tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT na całkiem sporej ilości konfiguracji NM chodzi już całkiem stabilnie. Tylko trzeba mu dać szansę. Oczywiście jest też sporo błędów, ale te najzwyczajniej trzeba zgłaszać i czekać na poprawki. Wcześniej miałem kilka blędów z NM, zglosiłem i na chwilę obecną ich już nie ma, Najbardziej wkurzający był z tym że po restarcie kompa, by sieć zadziałała trzeba było zrestartować network managera. Teraz odpala się wszystko za pierwszym podejściem w konfiguracjach: wifi/IP statyczne/WEP i wifi/DHCP/WPA2 (nie testowałem eth0 przyznam się bez bicia). Dlatego jak masz jakieś bugi Arabski to wrzuć na Bugzillę, być może są to nawet znane już i zgłoszone bugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2008 Dlatego jak masz jakieś bugi Arabski to wrzuć na Bugzillę Nie mam, bo nie korzystam z tego softu. Poza tym, nie tylko na Fedorze mi dokuczył. Na kilku innych systemach także. gOS, Sabayon itd... Co gorsza OpenSolaris też ma coś podobnego :lammer: Najbardziej mnie wkurzało, że tak podstawowa funkcjonalność jak Ethernet była skopana. Dodatkowo, miałem poważne problemy z pozbyciem się, lub chociaż wyłączeniem tego "dobrodziejstwa". Co jeszcze mnie w tym irytuje? Chociażby brak wzmianki: "Ten soft jest w fazie eksperymentalnej, i jeżeli nie masz sieci WiFi to nie trzeba go instalować: Instalować? Nie instalować?" Dobra, koniec offtopica. Już nie marudzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrewal Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 Witam. Sorry nie do końca przeczytałem co pisaliście, zrobie to jak będe w stanie (ostry ból zęba nie pozwala mysleć ). To do czego doszedłem, to to , że karta sie nie podnosiła po restarcie. Robiłem to ręcznie. Zauważyłem , że usługa network po restarcie sie wyłączała. Włączyłem ją i karta wstawała. Jeśli chodzi o znikające pingi to karta była do bani, wymieniłem na nową. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi