Skocz do zawartości

Szybkie Przenoszenie Kont

Jan Koprowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Ponieważ ostatnio nabroiłem w systemie, którym administruję postanowiłem w ramach upgradu systemu "na czysto" zainstalować Fedorę 9. Jedna obawiam się problemów z przeniesieniem z backupów plików użytkowników. HOME przekopiuje - w porządku, ale czy wystarczy przekopiować sobie "shadow", "passwd", "group" - aby odzyskać identyczną konfigurację kont użytkowników ? Nie będzie problemów ?

(...) mam tylko problem z przeniesieniem plików z /home z zachowaniem uprawnień.
A konkretnie to w czym problem? Z jakiego narzędzia korzystasz? Zakładam, że poszczególne UID i GID się nie zmieniły, jeśli przeniosłeś passwd, group itd.

Może należy do przenoszenia wykorzystać np. tar z odpowiednimi opcjami. Przy podłączeniu się zdalnym do dysków z maszyny, z której przenosimy można też wykorzystać zwykłe cp czy scp do wykonania kopii z zachowaniem praw dostępu a nawet czasów modyfikacji plików. Opcja "-p" powinna to załatwić zarówno dla tar jak i cp, scp.

Udało się panowie ! Z innej partycji na której trzymam kopię starego ETC przeniosłem passwd, shadow i group i zadziałało :) Tylko pewnie są nieścisłości co do userów pewnych usług - ale to się kiedyś rozwiąże. Zrobiłęm sobie kopię tych plików w wersji systemowej :) więc będzie dobrze !

Pytanie bedzie lamerskie, ale prosze sie nie smiac :)

Mam /home na oddzielnej partycji i chce zmienic fedore 8 na 9

ale nie przez update tylko przez nowa instalacje

to czy ustawienia userow (KDE, Gnome, inne) zostana takie same ja byly?

rozumiem ze pliki passwd, shadow i group bede musial przywrocic z backupu...

Jak zostawisz home to wystarczy że stworzysz takich użytkowników jacy byli wcześniej w systemie i nie będzie problemu, wszystko będzie jak wcześniej. Przywrócić /etc/passwd itp też można. Jedynie co nie zachowają się ustawienia to jeśli przesiadasz się z kde 3.5 na kde 4.0, tam możesz część ustawień kde stracić.