Skocz do zawartości

[f9] Nieskuteczne Działania Javy

Karol M.F.K.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym użytkownikiem Fedory 9. Już jako użytkownik FC 6 byłem z niej zadowolony, lecz z powodu jakości grafiki musiałem wrócić na WinXP. Co mnie do Was dzisiaj sprowadza? Otóż, jak już wspomniałem, zainstalowałem Fedorę, zaznaczyłem niemal wszystko, co można było(na pewno się przyda). Ku mojemu zdziwieniu FF miał już działającą Javę :) Szybko ściągnąłem nowego Lisa, podpiąłem do niego Javę, lecz...

Podczas ładowania apletu wszystko zdaje się być w porządku- chwilę czekam, aplet się ładuje(lecz wolniej, niż na XP), pojawia się jego początek, po czym staje :| Starsza wersja lista działa podobnie. Na przykładzie Czaterii: pojawia się apel ładowania, pasek postępu dochodzi do liter Wczytywanie parametrów i tyle. Stoi jak stał(a minęło już kilkadziesiąt minut, odkąd zapadłem się w sieć. Proste moje pytanie- w czym problem? Duke ze strony Sun również ładuje się niecały(jakieś dwie, trzy kreski + dźwięk po kliknięciu na aplet).

Spokoju mi nie daje wersja, której rozszerzenie brzmi 686. Już dawno temu, podczas instalacji openSUSE coś mi tu nie grało, bo procka mam AthlonaXP 2400+, a on chyba posiada architekturę 486 :> Czy w tym może tkwić mój problem? Coś czuję, że sobie na nowej Fedorze nie popracuję :-/(co ew. mógłbym najnowszego zainstalować pod mój procek?).

Jakieś pomysły? :)

Mógłby Mod poprawić temat na [F9]Nieskuteczne działanie Javy, wkradł mi się chochlik jakiś :P

----

Mógłby :) A Ty na przyszłość korzystaj z przycisku [EDYTUJ] pod postem zamiast pisać kolejny post pod swoim własnym.. WalDo.

Już, już, tylko jeszcze `F` jest małe ;)Karol

bo procka mam AthlonaXP 2400+, a on chyba posiada architekturę 486

Nie znam się za bardzo na tych architekturach, ale jakoś mam Pentium III i wszyscy mi mówią że to jest i686 ;)

Co do Javy. To jest OpenJDK, a nie od SUNa i prawdopodobnie wolniej działa. Też do odczułem. Co do reszty, to ja nie wchodzę na czaterię, bo i po co? ;)

Jest IRC to wchodzę tam. Na stronie SUNa jest test JAVY więc sprawdź tam może.

Oczywiście :)

Ściągnąłem FF3.0, następnie do katalogu plugins wgrałem kopię symlinka, z katalogu Javy, do pliku libjavaplugin.so. Aktualnie doinstalowałem paczkę Suna 6u6, lecz nawet nie wiem, gdzie ona się zainstalowała(porażka) :-|

dopisane

znalazłem plik oji z paczki *.bin Suna, zaraz przetestuję przeglądarkę ;-)

Bueee, nie mogę się odnaleźć, pliku oji nie ma :| - Karol

do katalogu plugins wgrałem kopię symlinka
Może się czepiam, ale w końcu wgrałeś kopię czy Symlinka? ;)

OpenJDK działa bardzo dobrze z Firefoksem 2 oraz z Firefoksem 3. Chyba także działa z Operą. Więc to jakiś inny problem musi być.

Włącz z konsoli Firefoksa i zobacz co wypluwa gdy ładuje się jakiś aplet JAVY. Spróbuj jeszcze wejść na Kurnik ;)

Mówią że OpenJDK działa tam :)

Zamęczysz mnie ;-)

Skopiowałem symlinka :) Trzeciego FF używam z paczki skompresowanej, bez instalowania. Dalej mam ten problem :P Zainstalowałem paczkę jre-6u6-linux-i586.rpm.bin, lecz nie wiem, gdzie się ona zainstalowała. Szukałem przez 6u6, sun, Sun. Samo Java/java też niewiele daje, bo trafiam albo na puste katalogi, albo wersję Open. Pliku oji też nie mogę znaleźć.

OpenJDK działa bardzo dobrze z Firefoksem 2 oraz z Firefoksem 3. Chyba także działa z Operą. Więc to jakiś inny problem musi być.

Włącz z konsoli Firefoksa i zobacz co wypluwa gdy ładuje się jakiś aplet JAVY. Spróbuj jeszcze wejść na Kurnik ;)

Mówią że OpenJDK działa tam :)

Nie we wszytskich przypadkach. Jeszcze jej trochę brakuje do javy SUN'a. Szkoda tylko, że SUN olał platformy 64 bitowe, jeśli chodzi o pluginy do przeglądarek. Ale miejmy nadzieję, że OpenJDK nadgoni wszytskie braki zwłaszcza, że java SUN'a stała się w pełni otwarta. A co do Twojej sytuacji polecałbym jednak pobrać ze strony SUN'a ichnią javę i zainstalować. Podaj też wynik polecenia:

/usr/sbin/alternatives --config java

Była opcja pierwsza, zmieniłem na drugą, różnicy brak. Następny krok? :)

Było dobrze. Znaczy to, że masz OpenJDK. Pobierz i zainstaluj odpowiednią wersję Javy SUN z ich stron:

JDK 6 Update 6 : http://java.sun.com/javase/downloads/?intcmp=1281

Oczywiście zakładam, że masz Fedorę 9 32-bitową. Po instalacji pojawi Ci się 3 opcja i ją wybierz. Skopiuj też plik (albo lepiej zrób dowiązanie) /usr/java/jre1.6.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so do /usr/lib/mozilla/plugins

Nie we wszytskich przypadkach. Jeszcze jej trochę brakuje do javy SUN'a. Szkoda tylko, że SUN olał platformy 64 bitowe, jeśli chodzi o pluginy do przeglądarek. Ale miejmy nadzieję, że OpenJDK nadgoni wszytskie braki zwłaszcza, że java SUN'a stała się w pełni otwarta. A co do Twojej sytuacji polecałbym jednak pobrać ze strony SUN'a ichnią javę i zainstalować. Podaj też wynik polecenia:

/usr/sbin/alternatives --config java

openJDK przechodzi rygorystyczny test java TCK, co oznacza że openJDK posiada wszystko co jest wymagane przez javę i zachowuje się jak każda inna implementacja javy SE 6. → http://www.jboss.org/feeds/post/java_is_fi...y_free_and_open

Czyli teoretycznie z tego co rozumiem wszystko powinno ładnie śmigać na openJDK ?

Zainstalowałem ww. pakiet, lecz na liście nie pojawiła mi się trzecia opcja. Co więcej, plik, do którego miałbym przygotować dowiązanie, nie istnieje w podanej lokalizacji.

Nie mam pojęcia, co zrobić. Jeszcze raz spróbuję zainstalować zwykłe jre od Suna.

dopisane

trzeciej opcji wciąż na liście nie mam, lecz już mi to lotto(a raczej padam na twarz ze zmęczenia). Java działa, a plik był pod adresem: /usr/java/jdk1.6.0_06/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so. Karol

Co więcej, plik, do którego miałbym przygotować dowiązanie, nie istnieje w podanej lokalizacji.

dopisane

trzeciej opcji wciąż na liście nie mam, lecz już mi to lotto(a raczej padam na twarz ze zmęczenia). Java działa, a plik był pod adresem: /usr/java/jdk1.6.0_06/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so. Karol

Ścieżkę do pliku pisałem z głowy, bo mam niższą wersję Javy (i to w dodatku pakiet JDK) i jestem zdany na OpenJDK bo mam 64 bitową wersję Fedory 9 i 64 bitowego Firefoksa 3. Ale widzę, że w dzisiejszych czasach ludzie maja problem, żeby porównywać rzeczy na zasadzie analogii :-) Ty jednak ostatecznie sobie poradziłeś:-) Gratuluję :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...