Radex Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Cześć. Mam mały problem: nie mogę znaleźć w menu aplikacji do dodawania nowych userów. Sprawdziłem, czy przypadkiem nie odznaczyłem tego w System->Preferencje->Wygląd->Main menu. Jestem pewien, że przypadkiem usunąłem pakiet odpowiedzialny za to. Any ideas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 doinstaluj system-config-users albo z konsoli adduser, ale najpier man adduser pewnie sie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Any ideas?Alt-Ctrl-F1 → log in → adduser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Ooo, własnie tego pakietu mi brakowało Thx. Mógłbym też z konsoli, ale jak są graficzne, to po co mam się bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Akurat dużo roboty nie ma... useradd morsik -m -G users i to w sumie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Lipiec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Dzięki, na pewno na przyszłość się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 Skoro już jest temat to też mam pytanie. Może to wyglądać, że idę na łatwiznę, ale jakoś nie mogę się doszukać już od dłuższego czasu. Wie ktoś może, jak można sprawdzić z terminala parametry utworzonego konta, między innymi, do jakich grup użytkownik należy? Wiem, że to ostanie można zrobić zaglądając do /etc/group, ale, czy nie ma do tego jakiegoś polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2008 czy nie ma do tego jakiegoś polecenia?"man id" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 groups ?? :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Albo poprostu otworzyć pliki /etc/groups i /etc/passwd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Albo poprostu otworzyć pliki /etc/groups i /etc/passwd Wiem, że to ostanie można zrobić zaglądając do /etc/group, ale, czy nie ma do tego jakiegoś polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Oj, niedoczytałem tego ostatniego zdania chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 groups ?? :lol: Może i tak. Chwilowo korzystam ze Slackware a nie pomyślałem, że to tu się po swojemu zwie. Jedna literka a jak się wesoło zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi