PIKeR PL Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Jestem świeżo po instalacji fedory 9, wszystko gra i buczy ale jest jeden problem - wszystko jest po angielsku mimo, że na ekranie logowania zaznaczony jest "polska (polski)". Moźe KDE4 (bo tego środowiska używam) nie jest jeszcze spolszczone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Pewnie nie jest, ale czy zainstalowałeś spolszczenie do KDE? :> Prawdopodobnie jakaś paczka z -pl na końcu yum search kde | grep pl i po problemie, ale szukaj też sam paczek czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 yum install kde-l10n-Polish Generalnie sporo pakietów ma wydzielone podpakiety językowe (które trzeba samemu doinstalować), więc zawsze dobrze najpierw sprawdzić w repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 A jak to jest w przypadku gnome ? Bo niby w Administration>Languages jest wybrany język polski, ale i tak wszytsko po angielsku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 W Administration => Languages ustawiasz język systemu, a nie środowiska graficznego W menedżerze logowania (domyślnie GDM) gdy wybierzesz usera do zalogowania, na dole pojawi się opcja do zmiany języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonio Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 O, nie wpadłem na pomysł, że w gdm opcja zmiany języka pojawia sie dopiero po wybraniu usera. Dzięki serdeczne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz2107 Napisano Grudzień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Odświeżam, gdyż mam podobny problem. Niestety nie mam języka polskiego, w administracji nie mogę zmienić, a przy logowaniu jest wybrany język polski, a wszystko jest po angielsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Uruchamiałeś system-config-language ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz2107 Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Uruchamiłem settings-system settings-regional&language i tam nie mogę zmienić języka. Nigdzie indziej nie mogę zmienić ustawień związanych z językiem. Tylko tam mam język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Alt+F2 - wpisz to co wcześniej Ci pisałem i zmień na polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz2107 Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Skrót Alt+F2 nic nie daje. pojawia sięto samo okno z językami co w settings-system settings-regional&language. Nie wiem czy robie cos zle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Uruchom w konsoli system-config-language i zobacz jakie są komunikaty jak zmienisz na polski. Po zmianie języka program ściąga odpowiednie pakiety z internetu i chwilę to trwa. No i trzeba się wylogować ewentualnie zresetować kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2009 Może po staremu... Pokaż zawartość pliku cat /etc/sysconfig/i18n [EDIT] Powinno być LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" Jeśli masz inaczej, to zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz2107 Napisano Grudzień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2009 Nie wiem. Może nie dostarczyłem informacji. Mam Fedore 9, środowisko KDE, przy instalacji dałem język polski. System jest w 95 procentach po nagielsku. Zamieszczam link do printscrena. jak widać niestety komunikat jest że nie ma takiego pliku. Sprawdzałem ponadto ten skrót ALT+F2 na Fedorze 9 w środowisku gnome. Tam wyskakuje polecenie że nie ma takiego pliku. Już sam nie wiem co mam zrobić. Wiem że środowisko gnome jest spolszczone, ale ja preferuję KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2009 Instalowałeś yum install kde-l10n-Polish Odnośnie tego co pisał Waldo - po prostu utwórz taki plik i wpisz to do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi