Skocz do zawartości

[f9]odświeżanie Kernela Skutkuje Brakiem Dźwięku.

Karol M.F.K.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Tuż po instalacji Fedory, szukałem informacji nt. sterowników karty graficznej, gdyż system działał wolno(głównie graficznie, lecz mam znów 256 RAM(było 512), procesor 2400+, Geforce 4 MX 44, podobne problemy miałem na openSUSE, również bez sterowników graficznych). Udało mi się dobyć tekst, dzięki któremu z konsoli ściągnąłem nowego kernela wraz ze źródłami, jak również odpowiednią wersję sterowników nVidii(Nforce 4 mx 440). Niestety, jak się później okazało, źle zrobiłem. Sesja graficzna szybko się odradzała, prawdopodobnie jest to pętla nieskończona. Sam system przerywał jej działanie, lecz nie mogłem przejść do trybu graficznego. Podczas ponownego uruchomienia okazało się, że mam widoczne dwa jądra. Jedno- stare, oraz drugie- nowsze. Starsze nie działało, było ustawione jako domyślne, więc wybrałem załadowanie drugiego jądra. Serwer graficzny się załadował, lecz brakuje modułu nvidia.ko. System jednak został uruchomiony, mogłem przejść do pulpitu, lecz pojawił się kolejny problem- nie ma dźwięku. Próbowałem zainstalować najnowszą wersję Lasy, lecz jak się okazało, kernel nie ma źródło koniecznych do kompilacji. Teraz czas na Was. Co mam zrobić? Korzystam z Linuksa albo jako Desktopu, albo do programowania. Nie znam się na aktualizacjach itp. mechanizmach. Co mam zrobić?

Stare jądro: 2.6.25-14.fc9.i686

Nowe jądro: 2.6.25.6-55.fc9.i686

PS

Ciekawe, że jądro ma jeszcze w nazwie Core ;]

Mam nadzieję, że post w niedzielę nie jest odbierany jako natarczywy.

Co do karty graficznej - to czy jesteś pewien że zainstalowałeś odpowiednie sterowniki ?? Jak wpisać typ Twojej karty na stronie Nvidii, to wyskakują do pobrania sterowniki 96xx - czyli legacy. Jeśli faktycznie potrzebujesz sterowników serii 96xx, to niestety nie mam dobrych wiadomości - w F9 zainstalowany jest serwer X 1.499 (czyli 1.5 RC1), który posiada Abi 4.0 (nie orientuję się niestety za bardzo co to jest). W każdym bądź razie sterowniki legacy nie obsługują tej wersji Abi. Co prawda 3 dni temu ukazały się nowe sterowniki, ale według tego co piszą ludzie na forum nvidii dalej nie działają one na F9. Pozostaje więc czekać na odpowiednie sterowniki (pokażą się pewnie dopiero po wydaniu pełnej wersji X serwera).

Jeśli natomiast aktualne sterowniki (173xx) obsługują Twoją katrę, to sterowniki z livny powinny zadziałać. Mógłbyś jeszcze wrzucić Xorg.0.log.

Szukałem spod roota >find /ect -name "Xorg.0.log", lecz nic nie zwraca.

Instalowałem przedwczoraj(względnie wczoraj) z repo livny jądro + kodeki. Ładuje się nvidia.ko, lecz pojawia się póxniej komunikat(na końcu ładowania się paska z opcją "pogląd"), jeszcze przed momitem logowania.

W pętli odradza się sesja X'ów, kończy się komunikatem:

initt: prefdm main process terminated with status 1
init: prefdem main status repawning too fast, stopped

Grafiki 3D brak, nie mówiąc już o dźwięku.

Szukałem spod roota >find /ect -name "Xorg.0.log", lecz nic nie zwraca.
Nic dziwnego, że nie znajdujesz. Po pierwsze to nie ma katalogu /ect :) (zakładam, ze to tylko literówka tu na forum). Po drugie Xorg.*.log jak wszystkie inne logi w systemie (powiedzmy, że znakomita większość logów) leży w /var/log.

Na przyszłość jak szukasz, to szukaj rzetelnie czyli od głównego katalogu "/" albo odpal sobie jako root polecenia:

updatedb 
locate Xorg.0.log

O co w tym chodzi? → "man updatedb", "man locate" :)

Daj Alt+F2 i teraz

kedit /var/log/Xorg.0.log

Jeśli używasz gnome to edytorem oczywiście będzie gedit

Dalej będę się upierał że najnowsze sterowniki nie obsłużą Twojej karty. W sumie można to sprawdzić, mianowicie ściągnij sterowniki linuksowe ze strony nvidii (skoro mają działać najnowsze to 173xx) teraz

su -

i

init 3

Zaloguj się jako root, przejdź do katalogu gdzie ściągnąłeś sterowniki i daj sh Nvidiaxxx.sh. Zaakceptuj umowę i jeśli sterowniki nie obsługują Twojej karty to dostaniesz taki komunikat, jeśli natomiast ją obsługują to instalator zapyta się czy przeszukać serwer nvidii w poszukiwaniu modułu jądra. W tym momencie przerywasz działanie instalatora (CRT+C) - pamiętaj żeby nie instalować tych sterowników , ale przynajmniej wiesz czy określeny sterownik jest dobry dla Ciebie.

Do X serwera wracasz

su -

i

init 5

Dzięki!

Ostatnio w ten sposób instalowałem sterowniki pod openSUSE, lecz pozwoliłem isntalatorowi na pobranie najnowszej wersji sterownika, co skutkowało wyspaniem się X'ów podczas uruchamiania. Zabieram się do instalacji.

PS

Ostatnia aktualizacja systemu przywróciła mi dzwięk :-)