Skocz do zawartości

Maszyna Wirtualna - Fedora

lysyr

Rekomendowane odpowiedzi

Probowalem zainstalowac VMWARE ale cos nie za bardzo chce działac.
"Nie za bardzo" tzn. co konkretnie?

Polecony przez Raspa VirtualBox jest OK, ale nie będziesz mógł na nim emulować systemów 64-bitowych nawet jeśli Twój komputer ma 64-bitowy procesor. Chociaż z drugiej strony jego integracja z linuksem (szczególnie po zainstalowaniu VBoxGuestAdditions) znacznie przewyższa to co prezentuje VMware Server.

O ile wiem nie, ale jeśli to Twój jedyny problem z VMware, to raczej bym się nie przejmował. U mnie wersja 32-bit na systemie 64-bitowym działa szybko i sprawnie (4GB RAM, Athlon X2 BE-2350).

poradzilem sobie z tym juz. VirutalBox chodzi dobrze. Tylko jedna rzecz mnie irytuje. Mianowicie sterowniki od grafiki i od monitora pod XP sa nierozpoznane, Czy tak ma byc? czy moge doinstalowac jakies drivery?

Czy tak ma byc? czy moge doinstalowac jakies drivery?
O ile wiem, to tak ma być. Maszyna wirtualna ma swoją równie wirtualną kartę grafiki, która nie ma nic wspólnego z Twoją rzeczywistą kartą (no może poza komunikacją w celu wyświetlania) a sterowniki są dostraczone razem z pakietem instalacyjnym.

Zainstalowałeś VBoxGuestAdditions? To rozwiązuje sporo typowych problemów takich jak zmiany rozdzielczości, odświeżania itp.

O ile wiem, to tak ma być. Maszyna wirtualna ma swoją równie wirtualną kartę grafiki, która nie ma nic wspólnego z Twoją rzeczywistą kartą (no może poza komunikacją w celu wyświetlania) a sterowniki są dostraczone razem z pakietem instalacyjnym.

Zainstalowałeś VBoxGuestAdditions? To rozwiązuje sporo typowych problemów takich jak zmiany rozdzielczości, odświeżania itp.

gdzie moge to znalesc?

nie mogę się zgodzić :)

istnieje vmware na maszyny 64bitowe, ale jest jeszcze w fazie testów, narazie znany jest jako ReleaseCandidate #1,

luknijcie sobie na www.vmware.com pod vmware-server (gdzies w downloads) i jest to vmware-server 2.0

podstawowe różnice to obsługa usb 2.0 (podobnież), oraz wersje na x64 i 32 bity

Ten VirtualBox sprawuje się całkiem nieźle :) Odpalił mi pewien stary poczciwy "OS" Windows 95 (to były czasy ale jak coś to się nie przyznaję ;) )

Zastanawiam się tylko jak poprawić jakość dźwięku (niby jest ale trochę dziwacznie brzmi) - ustawione jest ALSA i Sound Blaster 16

Zastanawiam się również jak ustawić grafikę, która wyciśnie chociaż 256 kolorów, że o 16 bitach nie wspominając ;)

Ten obraz ISO załączony z paczką nie pomógł za bardzo (właściwie to nic nie zrobił :P)

Jest na to jakaś metoda???

O sieci nawet nie wspominam bo to pewnie graniczy z cudem :D

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Subaru

EDIT

O pardon udało się uzyskać net :P no to pozostał dźwięk i grafika :(

EDIT #2

Pewnie mnie ktoś zaraz zatłucze xD udało się i dźwięk zrobić ^_^ wystarczyło zmienić z ALSA na ten nieszczęsny PulseAudio :P

Ale grafiki nie przeskoczę więc prosiłbym o odrobinkę pomocy jeśli możliwe

Pozdrawiam

Zastanawiam się również jak ustawić grafikę, która wyciśnie chociaż 256 kolorów, że o 16 bitach nie wspominając ;)
A jak z tymi VBoxGuestAdditions? U mnie nie ma najmniejszego problemu z 16-bitowym kolorem. Chyba, że obsługa Win95 zawodzi, ale linuksy spokojnie to mają a kiedyś chyba próbowałem również z Win98 i było OK.

No właśnie próbowałem to zainstalować tak jak mówiłeś, tzn zamontowałem i odpaliłem pod W95 ale podczas instalacji wywalił,,,uhm chwilkę...

"Platform is not supported for Guest Additions yet!"

Na tym się kończy instalacja niby sukcesem tzn, w Menu Start cośtam widnieje, w Program Files cośtam widnieje (skrót do strony i deinstalator) i to wszystko

Faktem też jest, że IE tutejszy nie wyświetla nawet Google.pl jak należy ale to innym razem narazie grafika

Wygląda to tak jakby hmmm czegoś brakowało może???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...