Skocz do zawartości

Problem Ze Startem Fedory

fedorowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przy (jak zawsze) włączaniu fedory, mam komunikat "NO DEVICES FOUND" nie znaleziono dysku, nie wiem od czego ten komunikat mi się pojawił, wcześniej problemu nie miałem. Próbowałem w trybie ratunkowym coś zdziałać ale bez powodzenia....Jak mogę przywrócić z powrotem fedorę, zeby mi odpalała normalnie? Pozdrawiam

P.S Przy wykonywaniu w trybie rescue komendy : chroot /mnt/sysimage- dostałem taki komunikat "Cannot change root directory to /mnt/sysimage-nie ma takiego pliku ....Sam już nie wiem, może reinstalka(nie wiedziałem że taki problem z tym grubem jest)

(...) nie wiem od czego ten komunikat mi się pojawił, wcześniej problemu nie miałem.

Może coś wyedytowałeś, przekonfigurowałeś jądro?

Uruchom jakiś LiveCD (np. gparted), zamontuj Twoje partycje, i wrzuć na widok publiczny etc/fstab i boot/grub/grub.conf (z odpowiednimi przedrostkami) oraz wszelkie możliwe logi, gdzie występują jakieś błędy.

W grub.conf można usunąć:

...rhgb quiet

jeśli takie coś jest. Da to większą ilość informacji przy starcie.

Może coś wyedytowałeś, przekonfigurowałeś jądro?

Uruchom jakiś LiveCD (np. gparted), zamontuj Twoje partycje, i wrzuć na widok publiczny etc/fstab i boot/grub/grub.conf (z odpowiednimi przedrostkami) oraz wszelkie możliwe logi, gdzie występują jakieś błędy.

W grub.conf można usunąć:

...rhgb quiet

jeśli takie coś jest. Da to większą ilość informacji przy starcie.

Wszystko mi się ładuje normalnie, ale w trakcie włąsnie mam taki komunikat jak wyżej napisałem....mam na live cd knoppixa, i spróbuję coś wykombinować, fakt że jeszcze nie próbowałem w taki sposób odzyskiwać system...

Tzn. do którego momentu się ładuje - do wczytywania j±dra, do montowania dysków, uruchamia XSerwera?

Tzn. ładują mi sie sterowniki, wczytuje jądro (chyba) ale nie pokazuje mi się ekran logowania wcale, tylko mam opcjie lini poleceń na którym mogę się zalogować jako root(ale to na koncu)

Podaje wam wyniki ze bootowalnej płytki knoppixa,grub i fstab fedory...

Witam podaję wyniki gruba, i fstaba

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,2)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda3
#          initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.25.10-86.fc9.i686)
       root (hd0,2)
       kernel /boot/vmlinuz-2.6.25.10-86.fc9.i686 ro root=UUID=2c985a1b-ec58-46ca-ab9b-f4b24075ed04 rhgb quiet
       initrd /boot/initrd-2.6.25.10-86.fc9.i686.img
title Fedora (2.6.25.9-76.fc9.i686)
       root (hd0,2)
       kernel /boot/vmlinuz-2.6.25.9-76.fc9.i686 ro root=UUID=2c985a1b-ec58-46ca-ab9b-f4b24075ed04 rhgb quiet
       initrd /boot/initrd-2.6.25.9-76.fc9.i686.img
title Other
       rootnoverify (hd0,0)
       chainloader +1

UUID=2c985a1b-ec58-46ca-ab9b-f4b24075ed04 /                       ext3    defaults        1 1
tmpfs                   /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
sysfs                   /sys                    sysfs   defaults        0 0
proc                    /proc                   proc    defaults        0 0
UUID=6eb09a4a-a8f1-4a88-bbcd-f495403f7833 swap                    swap    defaults        0 0

P.S Dlaczego mam problem ze skopiowanie pliku na dysk (mam komunikat że tylko do odczytu), płytkę mam live CD knoppix.Utworzyłem plik tesktowy, i chciałem to skopiować na dysk windowsowy, ale nie dało rady....Teraz nie mam nawet bootloadera (_linuxa_ → Linuksa) ORT (a miałem) jak mogę odzyskać bootloadera fedory, teraz od razu loguje mnie do windowsa....Pozdrawiam

(...)chciałem to skopiować na dysk windowsowy, ale nie dało rady....
A jak montowałeś partycję NTFS?

(...) jak mogę odzyskać bootloadera fedory, teraz od razu loguje mnie do windowsa....
Boszzz... Człowieku czy Ty czytałeś chociaż pobieżnie regulamin forum? Zobowiązałeś się do jego przestrzegania. Popatrz na rozdział "II. Ogólne zasady postępowania" pkt.2 a-d

Zobacz ile razy już temat był poruszany → http://www.google.pl/search?num=100&hl...=Szukaj&lr=

Nie wspomnę już, że wątek jest jak byk przypięty w odpowiednim dziale, tylko trzeba minimum chęci wykazać.

A jak montowałeś partycję NTFS?

Boszzz... Człowieku czy Ty czytałeś chociaż pobieżnie regulamin forum? Zobowiązałeś się do jego przestrzegania. Popatrz na rozdział "II. Ogólne zasady postępowania" pkt.2 a-d

Zobacz ile razy już temat był poruszany → http://www.google.pl/search?num=100&hl...=Szukaj&lr=

Nie wspomnę już, że wątek jest jak byk przypięty w odpowiednim dziale, tylko trzeba minimum chęci wykazać.

Też racja, poszedłem na skróty, sorki.....Po prostu lenistwo z mojej strony.....

A co do montowania partycji NTFS, nie montowałem, po prostu odpałiłem live CD knoppixa, na którym wykryło mi wszystkie dyski (partycje) i chciałem od razu skopiować przez konsole plik tesktowy na windowsową partycję.....Pozdrawiam

P.S P.S Przy wykonywaniu w trybie rescue komendy : chroot /mnt/sysimage- dostałem taki komunikat "Cannot change root directory to /mnt/sysimage-nie ma takiego pliku ....Sam już nie wiem, może reinstalka(nie wiedziałem że taki problem z tym grubem jest)

A co do montowania partycji NTFS, nie montowałem, po prostu odpałiłem live CD knoppixa
Knoppix montuje te partycje w trybie read-only. Jeśli chcesz mieć odczyt-zapis, to musisz poszukać tematów o ntfs-3g i sposobach montowania NTFS tak, żeby można było zapisywać.

chroot /mnt/sysimage-
Ta kreska na końcu to mam nadzieję, że myślnik wpisany wyłącznie w tym poście a nie część nazwy katalogu do montowania? ;) Jeśli tak, to dziwne z tym chrootem. Jeśli faktycznie wpisałeś "/mnt/sysimage-", to na pewno pójdzie lepiej, gdy pominiesz myślnik.

[EDIT]

Tak mi jeszcze przyszło do głowy... Możesz odpalić tego Knoppiksa i pokazać co zwraca polecnie "fdisk -l" (l jak Lucyna)? Oraz sprawdzić czy masz katalog (lub osobna partycję) /boot oraz odpowiednie pliki w nim tj. m.in. kernel-*, initrd-*.

Knoppix montuje te partycje w trybie read-only. Jeśli chcesz mieć odczyt-zapis, to musisz poszukać tematów o ntfs-3g i sposobach montowania NTFS tak, żeby można było zapisywać.

Ta kreska na końcu to mam nadzieję, że myślnik wpisany wyłącznie w tym poście a nie część nazwy katalogu do montowania? ;) Jeśli tak, to dziwne z tym chrootem. Jeśli faktycznie wpisałeś "/mnt/sysimage-", to na pewno pójdzie lepiej, gdy pominiesz myślnik.

[EDIT]

Tak mi jeszcze przyszło do głowy... Możesz odpalić tego Knoppiksa i pokazać co zwraca polecnie "fdisk -l" (l jak Lucyna)? Oraz sprawdzić czy masz katalog (lub osobna partycję) /boot oraz odpowiednie pliki w nim tj. m.in. kernel-*, initrd-*.

Udało mi sie w koncu ta komenda tzn: chroot /mnt/sysimage, i dalej dałem install grub /dev/hda3(partycja na której mam F9)

I wyszło mi tak

GNU GRB VIRSION 0.97 [Minimal Bash-line editing is supported grub. For the first word, TAB lists possible command completions! Anywhere else Tab lists the possible completions of a device/file name

Dalej mam grub> (i co dalej mam wpisać???

P.S Myślnik był dopisany w tym poście ;) przez pomyłke.... :)