Skocz do zawartości

Eagle-usb Błedy Przy Instalacji

lachudra71

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam problem z instalacja sterownikow eagle-usb do sagema fast 800 od neostrady (bardzo rozchwytywany temat na forum :rolleyes: ) przy make install wyskakuja mi 2 błedy ktore niepozwalaja na ukonczenie instalacji

ponizej to co w terminalu:

[lukas@localhost ~]$ cd /home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/
[lukas@localhost eagle-usb-src]$ ./configure
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables... 
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for main in -lc... yes
checking for dirent.h that defines DIR... yes
checking for library containing opendir... none required
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep
checking for egrep... /bin/grep -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
checking fcntl.h usability... yes
checking fcntl.h presence... yes
checking for fcntl.h... yes
checking limits.h usability... yes
checking limits.h presence... yes
checking for limits.h... yes
checking sys/ioctl.h usability... yes
checking sys/ioctl.h presence... yes
checking for sys/ioctl.h... yes
checking sys/time.h usability... yes
checking sys/time.h presence... yes
checking for sys/time.h... yes
checking syslog.h usability... yes
checking syslog.h presence... yes
checking for syslog.h... yes
checking for unistd.h... (cached) yes
checking for an ANSI C-conforming const... yes
checking for off_t... yes
checking for pid_t... yes
checking for size_t... yes
checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes
checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h
checking for uid_t in sys/types.h... yes
checking whether gcc needs -traditional... no
checking return type of signal handlers... void
checking for strftime... yes
checking for gettimeofday... yes
checking for select... yes
checking for socket... yes
checking for strcspn... yes
checking for strdup... yes
checking for strerror... yes
checking for strspn... yes
checking for strtol... yes
checking for ifconfig... yes
checking for route... yes
checking for pidof... yes
checking for dhclient... dhclient
checking for pppd... yes
checking for pppoe... yes
checking for doc/man/eagleconfig.8... yes
checking for xsltproc... yes
checking for kernel version...  not found 
checking for hotplug... 0
checking for ifup... 1
checking for adictrl... no
checking for eaglectrl... no
checking for showstat... no
checking for eaglestat... no
checking for startadsl... no
checking for stopadsl... no
configure: creating ./config.status
config.status: creating Makefile.common
config.status: WARNING:  Makefile.common.in seems to ignore the --datarootdir setting

========================================================================
distribution detected				generic

dhcp support					dhclient

pppd support					yes
 pppoa support					yes
 pppoe support					yes

install eagleconnect (tcl/tk frontend)		yes

generate documentation				yes (update)
========================================================================

error: kernel-sources cannot be found!

[lukas@localhost eagle-usb-src]$ make
make -C driver && \
make -C pppoa && \
make -C utils/scripts && \
make -C utils/eagleconnect && \
make -C doc
make[1]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'
if test ! -f .depend ; then make dep ; exit 0 ; fi
cc -DLINUX -D__KERNEL__ -DMODULE -I/usr/src/linux/include '-DEAGLEUSBVERSION="1.9.9"' -Wall -Wstrict-prototypes -fomit-frame-pointer -fno-strict-aliasing -pipe  -mpreferred-stack-boundary=2 -O2   -c -o eu_main.o eu_main.c
eu_main.c:1: error: -mpreferred-stack-boundary=2 is not between 4 and 12
make[1]: *** [eu_main.o] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'
make: *** [build] Błąd 2
[lukas@localhost eagle-usb-src]$ make install
make -C driver install && \
make -C pppoa install && \
make -C utils/scripts install && \
make -C utils/eagleconnect install && \
make -C doc install && \
hash -r && \
echo -e "===========================================================================
====" && \
echo -e "\n\nInstallation has finished!\nYou should now run eagleconfig to setup your connexion.\n\n"
make[1]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'
make -C ./firmware install
make[2]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware'
/usr/bin/install -c -d /etc/eagle-usb/dsp && \
/usr/bin/install -c -m 0664 dsp_code_pots.bin /etc/eagle-usb/dsp
/usr/bin/install: nie można wykonać stat na `dsp_code_pots.bin': Nie ma takiego pliku ani katalogu
make[2]: *** [install] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware'
make[1]: *** [installdsp] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'
make: *** [install] Błąd 2
[lukas@localhost eagle-usb-src]$ 

wyskakuja mi one niezaleznie czy jestem rootem czy zwyklym uzytkoownikiem wynik mam identyczny.... probowałem uzyć polecenia "./autogen.sh" przed "./configure" ale tez nic z tego... w sumie nie wiem czy jest w tym jakas roznica...

a tak na marginesie to mam fedore 9 i mam linuksa od 2 dni i od tego czasu neostrade mecze, nigdy wczesniej go nie miałem, ale mam troche doswiadczenia z freebsd 7.0 ale tylko takie podstawy.... dlatego prosze a o pomoc w jezyku dla kretynow zebym zrozumial

@lachudra71 - jak zauważył Adi1981 czytaj komunikaty. Dla ułatwienia dodam, że potrzebna Ci jest w tym przypadku paczka "kernel-devel". Znajdziesz ją na płycie instalacyjnej DVD. Jeśli instalowałeś z LiveCD, to musisz sobie z sieci ściągnąć odpowiednia paczkę (numerki zgodne z kernelem, którego używasz). Jak zainstalować? poczytaj sobie "man rpm" lub/i "man yum".

do

mi14chal

Proponuję skorzystać z programu net: http://www.net-24.pdg.pl

sciagalem ten program (wszystkie wersje po kolei) na windowsa i potem instalowac na fedorze ale w kazdej wersji po sciagnieciu i przy probie rozpakowania wyskakuja bledy niezaleznie czy uzywam winrara czy rozpakowywuje juz na fedorze // probowalem go zanim na forum napisalem

do

Adi1981

Pisze dość wyraźnie co jest nie tak, wystarczy przeczytać...

wiem ze kernel - error ale dalej juz przy make install wyskakuja mi "blad 1" i "blad 2" rozumie dzieki WalDo ze jest to zwiazane z "kernel - devel" // instalowalem z plyty a nie z Liva

na razie dzieki poczytam popróbuje i dam znac

sciagalem ten program (wszystkie wersje po kolei) na windowsa i potem instalowac na fedorze ale w kazdej wersji po sciagnieciu i przy probie rozpakowania wyskakuja bledy niezaleznie czy uzywam winrara czy rozpakowywuje juz na fedorze // probowalem go zanim na forum napisalem

Jakie błędy jeśli można wiedzieć?

mi14chal

Jakie błędy jeśli można wiedzieć?

bledy archiwum przy rozpakowywaniu "Brak Elementów Spakowanych" dość dziwny błąd... na poczatku nie wiedzialem o co chodzie ale sciagnelem na wina Firefoxa 3 (mialem Opera najnowsza i tradycyjnego IE) potem sciagnelem i normalnie sie wypakowalo. Zainstalowalem net_0.4 ale wyszlo mi brak elementow jadra "kernel-devel" i chyba "kernel-header" a przynajmniej tak mi sie wydaje bo co 2-3 litera byla zachaszowana: ###.....

WalDo

Związane jest z brakiem zainstalowanych źródeł jądra. BTW paczka "kernel-devel", bez spacji pomiedzy wyrazami a myslnikiem. Znajdziesz na DVD instalcyjnym.

szukalem na plycie instalacyjnej fedory 9 64bitowej zarowno "kernel-devel" i "kernel-header" ale nic takiego nie ma... szukalem w necie tego ale nie umialem znalesc nic procz wersji kernela.... albo nawet znalazlem tylko uznalem ze to nie jest tym bo jestem poczatkujacy....

mozecie podeslac jakies linki do tego :rolleyes:

(...) mozecie podeslac jakies linki do tego :rolleyes:
Jaja sobie robisz? :angry:

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/updates/9 lub inny serwer lustrzany.

Tylko wybierz odpowiednia architekturę (i386 lub x86_64) i właściwy numer kernela, żeby pasował do tego, który masz aktualnie zainstalowany.

[EDIT]Jeśli masz świeżą instalację to może być, że ścieżka do kernel-devel jest → http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...86/os/Packages/ dla procesorów 32-bit. Dla 64-bit zmień i386 na x86_64

(...) poczatkujacy jestem (...)
To tym bardziej sam szukaj i zadawaj konkretne pytania. Trzeba było podać nazwę paczki i zapytać czy to ta, bo jest ich faktycznie trochę do wyboru.

Tak ogólnie, to na przyszłość zaczynając wątek podawaj jaką wersje Fedory masz zainstalowaną, a w przypadku pytań o jakiś program, pakiet, kernela itp podawj wersję tego obiektu. Forumowe wróżki na wczasach i sam musiałem zgadywać, że masz Fedorę 9 a z braku dostępu do sieci wywnioskowałem, że kernel zapewne w wersji z płyty instalacyjnej. Takie rzeczy warto i należy podawać zadając pytania. I szukać, szukać i czytać.

To tym bardziej sam szukaj i zadawaj konkretne pytania. Trzeba było podać nazwę paczki i zapytać czy to ta, bo jest ich faktycznie trochę do wyboru.

Tak ogólnie, to na przyszłość zaczynając wątek podawaj jaką wersje Fedory masz zainstalowaną, a w przypadku pytań o jakiś program, pakiet, kernela itp podawj wersję tego obiektu. Forumowe wróżki na wczasach i sam musiałem zgadywać, że masz Fedorę 9 a z braku dostępu do sieci wywnioskowałem, że kernel zapewne w wersji z płyty instalacyjnej. Takie rzeczy warto i należy podawać zadając pytania. I szukać, szukać i czytać.

wiem i staram sie ale od razu to wszystkiego sie nie wie - niestety

eagle-usb to przezytek- od 2.6.16 (fc5) w kernelu jest ueagle-atm

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762

to dobry pomysl tylko...

tak samo jak przy net_0.4 firefox nie potrafi otworzyc stron internetowwych - mimo ze pinguje, pidgin dziala, w tym dodaj/usun aplikacje czy jakos tak podobnie to pokazuje jakie sa do pobrania ale jak dam jakas do sciagniecia zainstalowania to d*pa blada i blad " brak dostepu do internetu" czy podobnoie jakos

i nie mam pojecia dlaczego....

mam fedore 9 (SALPHUR) X86_64 - SWIEZA WERSJA NIC NIE ZMIENIANE doinstalowywalem tylko net_0.4 i kernel-devel (niewyskoczyly mi zadne bledy przy ich instalacji) , przy instalacji fedory jak bylo zapytanie czy jako serwer czy do programowania czy do domu to zaznaczylem wszystko