lachudra71 Napisano Sierpień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2008 witam, mam problem z instalacja sterownikow eagle-usb do sagema fast 800 od neostrady (bardzo rozchwytywany temat na forum ) przy make install wyskakuja mi 2 błedy ktore niepozwalaja na ukonczenie instalacji ponizej to co w terminalu: [lukas@localhost ~]$ cd /home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/ [lukas@localhost eagle-usb-src]$ ./configure checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ISO C89... none needed checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for main in -lc... yes checking for dirent.h that defines DIR... yes checking for library containing opendir... none required checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep checking for egrep... /bin/grep -E checking for ANSI C header files... yes checking for sys/types.h... yes checking for sys/stat.h... yes checking for stdlib.h... yes checking for string.h... yes checking for memory.h... yes checking for strings.h... yes checking for inttypes.h... yes checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking fcntl.h usability... yes checking fcntl.h presence... yes checking for fcntl.h... yes checking limits.h usability... yes checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking sys/ioctl.h usability... yes checking sys/ioctl.h presence... yes checking for sys/ioctl.h... yes checking sys/time.h usability... yes checking sys/time.h presence... yes checking for sys/time.h... yes checking syslog.h usability... yes checking syslog.h presence... yes checking for syslog.h... yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for an ANSI C-conforming const... yes checking for off_t... yes checking for pid_t... yes checking for size_t... yes checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h checking for uid_t in sys/types.h... yes checking whether gcc needs -traditional... no checking return type of signal handlers... void checking for strftime... yes checking for gettimeofday... yes checking for select... yes checking for socket... yes checking for strcspn... yes checking for strdup... yes checking for strerror... yes checking for strspn... yes checking for strtol... yes checking for ifconfig... yes checking for route... yes checking for pidof... yes checking for dhclient... dhclient checking for pppd... yes checking for pppoe... yes checking for doc/man/eagleconfig.8... yes checking for xsltproc... yes checking for kernel version... not found checking for hotplug... 0 checking for ifup... 1 checking for adictrl... no checking for eaglectrl... no checking for showstat... no checking for eaglestat... no checking for startadsl... no checking for stopadsl... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile.common config.status: WARNING: Makefile.common.in seems to ignore the --datarootdir setting ======================================================================== distribution detected generic dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) yes generate documentation yes (update) ======================================================================== error: kernel-sources cannot be found! [lukas@localhost eagle-usb-src]$ make make -C driver && \ make -C pppoa && \ make -C utils/scripts && \ make -C utils/eagleconnect && \ make -C doc make[1]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver' if test ! -f .depend ; then make dep ; exit 0 ; fi cc -DLINUX -D__KERNEL__ -DMODULE -I/usr/src/linux/include '-DEAGLEUSBVERSION="1.9.9"' -Wall -Wstrict-prototypes -fomit-frame-pointer -fno-strict-aliasing -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -O2 -c -o eu_main.o eu_main.c eu_main.c:1: error: -mpreferred-stack-boundary=2 is not between 4 and 12 make[1]: *** [eu_main.o] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver' make: *** [build] Błąd 2 [lukas@localhost eagle-usb-src]$ make install make -C driver install && \ make -C pppoa install && \ make -C utils/scripts install && \ make -C utils/eagleconnect install && \ make -C doc install && \ hash -r && \ echo -e "=========================================================================== ====" && \ echo -e "\n\nInstallation has finished!\nYou should now run eagleconfig to setup your connexion.\n\n" make[1]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver' make -C ./firmware install make[2]: Wejście do katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware' /usr/bin/install -c -d /etc/eagle-usb/dsp && \ /usr/bin/install -c -m 0664 dsp_code_pots.bin /etc/eagle-usb/dsp /usr/bin/install: nie można wykonać stat na `dsp_code_pots.bin': Nie ma takiego pliku ani katalogu make[2]: *** [install] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware' make[1]: *** [installdsp] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/lukas/Pobrane/eagle-usb/eagle-usb-src/driver' make: *** [install] Błąd 2 [lukas@localhost eagle-usb-src]$ wyskakuja mi one niezaleznie czy jestem rootem czy zwyklym uzytkoownikiem wynik mam identyczny.... probowałem uzyć polecenia "./autogen.sh" przed "./configure" ale tez nic z tego... w sumie nie wiem czy jest w tym jakas roznica... a tak na marginesie to mam fedore 9 i mam linuksa od 2 dni i od tego czasu neostrade mecze, nigdy wczesniej go nie miałem, ale mam troche doswiadczenia z freebsd 7.0 ale tylko takie podstawy.... dlatego prosze a o pomoc w jezyku dla kretynow zebym zrozumial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi14chal Napisano Sierpień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2008 Proponuję skorzystać z programu net: http://www.net-24.pdg.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2008 Pisze dość wyraźnie co jest nie tak, wystarczy przeczytać... error: kernel-sources cannot be found! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2008 @lachudra71 - jak zauważył Adi1981 czytaj komunikaty. Dla ułatwienia dodam, że potrzebna Ci jest w tym przypadku paczka "kernel-devel". Znajdziesz ją na płycie instalacyjnej DVD. Jeśli instalowałeś z LiveCD, to musisz sobie z sieci ściągnąć odpowiednia paczkę (numerki zgodne z kernelem, którego używasz). Jak zainstalować? poczytaj sobie "man rpm" lub/i "man yum". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachudra71 Napisano Sierpień 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2008 do mi14chal Proponuję skorzystać z programu net: http://www.net-24.pdg.pl sciagalem ten program (wszystkie wersje po kolei) na windowsa i potem instalowac na fedorze ale w kazdej wersji po sciagnieciu i przy probie rozpakowania wyskakuja bledy niezaleznie czy uzywam winrara czy rozpakowywuje juz na fedorze // probowalem go zanim na forum napisalem do Adi1981 Pisze dość wyraźnie co jest nie tak, wystarczy przeczytać... wiem ze kernel - error ale dalej juz przy make install wyskakuja mi "blad 1" i "blad 2" rozumie dzieki WalDo ze jest to zwiazane z "kernel - devel" // instalowalem z plyty a nie z Liva na razie dzieki poczytam popróbuje i dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2008 (...) rozumie dzieki WalDo ze jest to zwiazane z "kernel - devel"Związane jest z brakiem zainstalowanych źródeł jądra. BTW paczka "kernel-devel", bez spacji pomiedzy wyrazami a myslnikiem. Znajdziesz na DVD instalcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi14chal Napisano Sierpień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2008 sciagalem ten program (wszystkie wersje po kolei) na windowsa i potem instalowac na fedorze ale w kazdej wersji po sciagnieciu i przy probie rozpakowania wyskakuja bledy niezaleznie czy uzywam winrara czy rozpakowywuje juz na fedorze // probowalem go zanim na forum napisalem Jakie błędy jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachudra71 Napisano Sierpień 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2008 mi14chal Jakie błędy jeśli można wiedzieć? bledy archiwum przy rozpakowywaniu "Brak Elementów Spakowanych" dość dziwny błąd... na poczatku nie wiedzialem o co chodzie ale sciagnelem na wina Firefoxa 3 (mialem Opera najnowsza i tradycyjnego IE) potem sciagnelem i normalnie sie wypakowalo. Zainstalowalem net_0.4 ale wyszlo mi brak elementow jadra "kernel-devel" i chyba "kernel-header" a przynajmniej tak mi sie wydaje bo co 2-3 litera byla zachaszowana: ###..... WalDo Związane jest z brakiem zainstalowanych źródeł jądra. BTW paczka "kernel-devel", bez spacji pomiedzy wyrazami a myslnikiem. Znajdziesz na DVD instalcyjnym. szukalem na plycie instalacyjnej fedory 9 64bitowej zarowno "kernel-devel" i "kernel-header" ale nic takiego nie ma... szukalem w necie tego ale nie umialem znalesc nic procz wersji kernela.... albo nawet znalazlem tylko uznalem ze to nie jest tym bo jestem poczatkujacy.... mozecie podeslac jakies linki do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2008 (...) mozecie podeslac jakies linki do tego Jaja sobie robisz? → http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/updates/9 lub inny serwer lustrzany. Tylko wybierz odpowiednia architekturę (i386 lub x86_64) i właściwy numer kernela, żeby pasował do tego, który masz aktualnie zainstalowany. [EDIT]Jeśli masz świeżą instalację to może być, że ścieżka do kernel-devel jest → http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...86/os/Packages/ dla procesorów 32-bit. Dla 64-bit zmień i386 na x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2008 eagle-usb to przezytek- od 2.6.16 (fc5) w kernelu jest ueagle-atm http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachudra71 Napisano Sierpień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2008 Jaja sobie robisz? no niestety nie pisalem ze poczatkujacy jestem i nie mam jeszcze obycia z linuksami a to jest pierwszy jaki na oczy widze tak wiec prosze o wyrozumialosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2008 (...) poczatkujacy jestem (...)To tym bardziej sam szukaj i zadawaj konkretne pytania. Trzeba było podać nazwę paczki i zapytać czy to ta, bo jest ich faktycznie trochę do wyboru. Tak ogólnie, to na przyszłość zaczynając wątek podawaj jaką wersje Fedory masz zainstalowaną, a w przypadku pytań o jakiś program, pakiet, kernela itp podawj wersję tego obiektu. Forumowe wróżki na wczasach i sam musiałem zgadywać, że masz Fedorę 9 a z braku dostępu do sieci wywnioskowałem, że kernel zapewne w wersji z płyty instalacyjnej. Takie rzeczy warto i należy podawać zadając pytania. I szukać, szukać i czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachudra71 Napisano Sierpień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2008 To tym bardziej sam szukaj i zadawaj konkretne pytania. Trzeba było podać nazwę paczki i zapytać czy to ta, bo jest ich faktycznie trochę do wyboru. Tak ogólnie, to na przyszłość zaczynając wątek podawaj jaką wersje Fedory masz zainstalowaną, a w przypadku pytań o jakiś program, pakiet, kernela itp podawj wersję tego obiektu. Forumowe wróżki na wczasach i sam musiałem zgadywać, że masz Fedorę 9 a z braku dostępu do sieci wywnioskowałem, że kernel zapewne w wersji z płyty instalacyjnej. Takie rzeczy warto i należy podawać zadając pytania. I szukać, szukać i czytać. wiem i staram sie ale od razu to wszystkiego sie nie wie - niestety eagle-usb to przezytek- od 2.6.16 (fc5) w kernelu jest ueagle-atm http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 to dobry pomysl tylko... tak samo jak przy net_0.4 firefox nie potrafi otworzyc stron internetowwych - mimo ze pinguje, pidgin dziala, w tym dodaj/usun aplikacje czy jakos tak podobnie to pokazuje jakie sa do pobrania ale jak dam jakas do sciagniecia zainstalowania to d*pa blada i blad " brak dostepu do internetu" czy podobnoie jakos i nie mam pojecia dlaczego.... mam fedore 9 (SALPHUR) X86_64 - SWIEZA WERSJA NIC NIE ZMIENIANE doinstalowywalem tylko net_0.4 i kernel-devel (niewyskoczyly mi zadne bledy przy ich instalacji) , przy instalacji fedory jak bylo zapytanie czy jako serwer czy do programowania czy do domu to zaznaczylem wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2008 Może masz firefoksa w trybie offline. Przestaw to i zacznie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachudra71 Napisano Sierpień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2008 mam!!!!! udalo mi sie po ponad tygodniu nerwow dziala mi!!!! zle dnsy mialem mimo ze bylo one wprost ze strony neostrady jadnak co tp to tp dzieki wszystkim!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi