Skocz do zawartości

Fedora Nie Widzi Pentagram Eon Slider

Piotrek23

Rekomendowane odpowiedzi

To co jest na stronie Ubuntu Ci nie pomoże - jest to jedynie ograniczenie pakietów danych transferowanych do odtwarzacza do 64kbit (lub 128 sektorów, jak kto woli), więcej odtwarzacz nie przyjmował, a w kernelu domyślnie było 240 sektorów wcześniej. Problem w tym że ta łata weszła do mainline już kilka wersji kernela wstecz, i jest teraz już domyślnie ustawiana wartość max_sector na 128.

Teraz czekajmy na znak od Fedory, może w drugiej Alphie 10-ki coś drgnie, no w każdym bądź razie zobowiązuje was do poinformowania mnie o tym :D

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przekompiluj swojego kernela z tą łatką:

--- usb-2.6.orig/drivers/usb/storage/unusual_devs.h
+++ usb-2.6/drivers/usb/storage/unusual_devs.h
@@ -987,6 +987,13 @@ UNUSUAL_DEV(  0x069b, 0x3004, 0x0001, 0x
                US_SC_DEVICE, US_PR_DEVICE, NULL,
                US_FL_FIX_CAPACITY ),

+/* Reported by Adrian ... <[email protected]> */
+UNUSUAL_DEV(  0x071b, 0x3203, 0x0000, 0x0000,
+               "RockChip",
+               "MP3",
+               US_SC_DEVICE, US_PR_DEVICE, NULL,
+               US_FL_NO_WP_DETECT),
+
/* Reported by Massimiliano Ghilardi <[email protected]>
  * This USB MP3/AVI player device fails and disconnects if more than 128
  * sectors (64kB) are read/written in a single command, and may be present

i player zacznie działać pod linuksem :-)

Ewentualnie możesz zainstalować gotowego kernela którego przebudowałem [ pobierz ], ale ostrzegam iż nie jest to dystrybucyjny kernel, tak więc wszelkie dodatkowe moduły typu kmod-nvidia, kmod-ndiswrapper itp przestaną działać.

Przekompiluj swojego kernela z tą łatką:

@@ -987,6 +987,13 @@ UNUSUAL_DEV(  0x069b, 0x3004, 0x0001, 0x
                US_FL_FIX_CAPACITY ),

+/* Reported by Adrian ... <[email protected]> */
+               "RockChip",
+               "MP3",
+               US_SC_DEVICE, US_PR_DEVICE, NULL,
+               US_FL_NO_WP_DETECT),
+
/* Reported by Massimiliano Ghilardi <[email protected]>
  * This USB MP3/AVI player device fails and disconnects if more than 128
  * sectors (64kB) are read/written in a single command, and may be present

i player zacznie działać pod linuksem :-)

Ewentualnie możesz zainstalować gotowego kernela którego przebudowałem [ pobierz ], ale ostrzegam iż nie jest to dystrybucyjny kernel, tak więc wszelkie dodatkowe moduły typu kmod-nvidia, kmod-ndiswrapper itp przestaną działać.

Działa świetnie ale jak w zapowiedzi, niestety kmod-nvidia i inne przestały działać ale player działa :) Jeśli będziesz w stanie przebudować kernela, tak aby współpracował ze sterownikami, to czekam z niecierpliwością :D

Wrzuciłem nową wersję kernela (nie sugerować się tym że wcześniej było 2.6.26.4 a teraz jest 2.6.26.3 - wcześniej podbiłem numerek a teraz nie chciało mi się ;) ).

Kernel ten rozwiązuje dość poważny problem z transferem danych do urządzenia, przez który po prostu prawie niemożliwym było kopiowanie plików oraz normalne odmontowanie urządzenia po kopiowaniu, co objawiało się tonami błędów w /var/log/messages. Aktualizacja jak najbardziej zalecana, najlepiej usunąć poprzedni kernel przez rpm -e i wtedy instalować nowy.

pobierz

ps. Dalej do niego nie ma kmodów ;)

• 2 weeks later...

Witam. Właśnie zastanawiałem się nad troszkę innym playerem, którego (_linuks_ ? Linux) ORT chyba też nie będzie widział

[http://www.vedia.pl/15,features,produkty.php a że środek raczej ten sam więc powinno działać. Tylko nie mam bladego pojęcia jak tą łatę wkompilować. Przydałoby się coś łopatologicznego, bo jestem zwykłym klikaczem, a w dodatku nie mam fedory więc wasze jądro raczej też się nie przyda

Odpowiednia łatka wejdzie niedługo najprawdopodobniej do głównej gałęzi kernela, być może będzie już w 2.6.27. Ale tak czy tak wątpię czy łatka dotyczyć będzie akurat tego produktu ( inny chipset? inny product id, inny vendor id). Najlepiej poszukać na googlach czy są z nim jakieś problemy pod linuksem.

No i właśnie coś mi mówi, że chodzi o chipset. Zarówno Pentagram Eon SlideR jak i Pentagram Eon Cineo mają Rockchip 2706. Cineo jest kopią Vedii C6 a SlideR Vedii M20. Z tego co wyczytałem na forum mp3store różnicą między tymi grajkami jest to, że produkowane są w innych fabrykach, z tym że Vedia jest na lepszej jakości podzespołach. Różnica między C5 a C6 to właściwie tylko mniejszy wyświetlacz o 0,2 cala, a C6 to już wiem, że nie działa . Co tam może jeszcze sprawiać problemy z linuksem to nie mam pojęcia, ale z kolei inny produkt Vedii model V39 już ma bezproblemowo współpracować z pingwinami.

Nie czytałem całego tematu, ale mam starszy model odtwarzacza Pentagram R Touch prawdopodobnie z chipsetem Rockchip 2608A i na fedorze widziany jest jak zwyczajny napęd flash. Nie mam żadnych problemów z odczytem/zapisem danych. W repozytorium development jest kernel z serii 2.6.27 (u mnie działa poprawnie) możecie próbować szczęścia.

Jeśli nie będzie to urządzenie działało, to zawsze możesz zgłosić na bugzillę kernela. Jeśli to będzie ten sam chipset, i urządzenie będzie miało idVendor=071b i idProduct=3203, to wtedy nie będzie problemów z nowszymi kernelami, jak tylko patch na zgłoszony przeze mnie problem wejdzie do mainline kernela. Mam nadzieję że stanie się to już w 2.6.27

This patch (as1136) adds an unusual_devs entry for a version of the
RockChip MP3 player which can't handle the MODE SENSE command used for
write-protect detection.

Signed-off-by: Alan Stern <[email protected]>
/.../

Więc masz zapewne F9 x86_64, czyli ten kernel faktycznie Ci nie pomoże. Będziesz musiał ewentualnie w razie problemów sam przebudować sobie kernela z odpowiednim patchem, lub czekać po prostu na nowego kernela z już zaaplikowaną łatą. W sumioe sprawa nie jest wcale trudna z przebudowaniem kernela i spatchowaniem go, jeśli będą problemy to daj znać to Ci powiem co dokładnie masz zrobić.

W poniedziałek najprawdopodobniej odbiorę playera i jeśli chipset będzie taki to spróbuję spatchować jądro. Mam tylko taką prośbę jakbyś dał jakieś linki co i jak z tym łataniem bo ja nawet nie wiem czego mam szukać. Wszystko co znalazłem to porady "ściągnij odpowiednią łatę z..., zainstaluj". A tu trzeba ją samemu zrobić. W każdym razie nawet jakby były różnice w chipsecie to takie info może się przydać na przyszłość.

hmmm linków żadnych nie mam bo sam to przerabiałem, ale w skrócie:

1. instalujesz rpmdevtools

yum install rpmdevtools

2. później ze swojego konto tworzysz drzewo do budowania rpm komendą

rpmdev-setuptree

3. ściągasz plik kernel-xxx.src.rpm (xxx to wersja kernela którą chcesz przebudować, najlepiej wybrać tą co masz zainstalowaną w systemie. Koniecznie musi to być plik *.src.rpm)

4.

yum install kernel-headers kernel-devel

(o ile jeszcze nie masz zainstalowanego)

5.

rpm -ivh kernel-xxx.src.rpm

6.

cd ~/rpmbuild/SOURCES

7. tworzysz plik o nazie np. linux-2.6-usb-storage-rockchip.patch tej zawartości:

@@ -994,6 +994,13 @@ UNUSUAL_DEV(  0x069b, 0x3004, 0x0001, 0x
        US_FL_FIX_CAPACITY ),

+/* Reported by Adrian zzz <[email protected]> */
+        "RockChip",
+        "MP3",
+        US_SC_DEVICE, US_PR_DEVICE, NULL,
+        US_FL_NO_WP_DETECT | US_FL_MAX_SECTORS_64),
+