Skocz do zawartości

Router Do Neostrady 1 Mb/s

maruda55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany kupnem routera do neostrady 1mb/s , chcę połączyć 2/3 komputery siecią bezprzewodową.

Spedziłem dużo czasu na przeglądaniu róznych opini i dalej nie wiem co wybrać.

Jedni polecaja Pentagram Cerberus inni narzekają , polecaja D-linka ale na niego tez narzeka masa ludzi.

Zastanawiam się jednak nad Pentagram Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Plus

Proszę o POMOC :blink:

Sam używam Pentagama takiego jak opisujesz i 4 urządzenia działają bez problemów...jest w tym mój stacjonarny komputer z Linux, laptop z iks pe (błąd celowo), komputer stacjonarny siostry również iks pe oraz Nintendo DS...komputer siostry jest połączony kablem zaś pozostałe przez Wi-Fi i nie ma problemów ^_^

Jest tak że niedrogo możesz kupić sobie Request (nie pamiętam modelu) ale ma wyjścia ethernetowe oraz WiFi za 180zł i po prostu działa (nie pokusiłem się jednak o test z braku czasu) bo taki modem modemowi nierówny.

Oczywiście polecam w cenie dużo wyższej Linksysa. Tego miałem okazję przetestować, model LINKSYS WAG200G

Głównie chodzi o możliwość downloadu podczas uploadu z pełną szybkością, czyli np. ktoś wysyła pocztę (załączniki) to w tym czasie stronki innemu ktośiowi niestety będą łądowały się dużo wolniej. Im gorszy modem tym zjawisko jest bardziej dokuczliwe.Ale z drugiej strony nie są to różnice rzucaj ące na kolana.

Jak jutro zdążę to może dołączę wykresy jeśli mi się ostały. Porównywałem crypto F330 z właśnie w/w Linksysem.

W tej chwili trafiły do nas SEPTRI T263R1U-A0 też działają dość fajnie.

Generalni e Crypto F330 nawet raz ledwo wyjęty z pudełka działał wadliwie. No i mocno się nagrzewają w efekcie po krótkim (i nawet nieprzewidywalnym) okresie czasu ulegają uszkodzeniu.Jest to coś pomiędzy trzy tygodnie a czasem nawet rok.

Nie wiem na ile pomogłem a na ile zamięszałem.

Oczywiście polecam w cenie dużo wyższej Linksysa. Tego miałem okazję przetestować, model LINKSYS WAG200G

nie przesadzajmy - WAG200G to nie są jakieś straszne pieniądze; poleciłem już kilku osobom: przejrzysty interfejs, firewall nawet nawet (przykładowo dla konkretnego zakresu adresów IP można zablokować porty i/lub strony w określone dni tygodnia o określonych godzinach, ale konfiguracja tego do przyjemnych nie należy), antenka niestety niewymienna, ale skoro działa na świetlicy (która jest pod ziemią - grube ściany, każdy dzieciak ma komórkę, itd...), to nie powinno być nigdzie problemu; i taka ciekawostka, skoro masz Neo to może ci się przydać - współpracuje z dyndns i tzo (o przekierowaniu portów już nie mówię), więc od biedy można coś na komputerze postawić

co do WIFI to oczywiście jest WEP i WEP2 oraz filtrowanie po MAC; w podsłuchu to oczywiście nie przeszkadza, ale prawdopodobieństwo że komuś zafundujesz neta jest mniejsze

Hey hey Pentagram też ma niektóre z tych bajerów co mówisz ;) Firewall, WEP, WPA, tu niespodzianka wymienna antena (przykręcana), filtrowanie po MAC co jest na tyle uniwersalne, że nawet DS'a mogę wpisać na listę i wszystko chodzi jak należy ^_^

Aczkolwiek ciekawostka taka - na DSa jest nieskończony projekt, dzięki któremu widać przelatujące pakiety...oczywiście są to nierozczytywalne dla człowieka znaczki krzaczki, ale występuje po drodze nazwa AP, więc można stwierdzić z dużą dokładnością czy coś jeszcze "fruwa" w powietrzu ;) bardzo lubię tym sprawdzać po za domem czy jest jakiś AP, żeby spróbować się podpiąć chociaż na chwilkę :D

Ehem co oprócz tego mamy w Pentagramie hmmm, możesz ustawić sobie - jak wynika z testów własnych - dowolny startowy IP...czyli nie tylko 192.168.0.1 lub też 10.0.0.2 ale i np hmmm 150.75.50.1 :P albo 3.2.1.0 o :D Można również zmieniać różne ustawienia sieci Wi-Fi to wiadomo (SSID kanał itd.) No i co najważniejsze, sprawdzałem współpracę tegoż routera i kary bezprzewodowej z Okienkami iks pe zarówno normalnym jak i virtualizowanym oraz Linux Fedora 9 - brak problemów. Konfiguracja u mnie wygląda tak, że IP jest automatycznie przydzielane przez router choć o ironio na DSie musiałem ustawić stałe :D

Ale się nagadałem o_o

Tyle, że LinkSys jest chyba droższym rozwiązaniem, a jak chcesz tylko mieć sieć to po co Ci super-mega-wypas sprzęt, w którym i tak z połowy opcji nie będziesz korzystał???

Karty hmmm ja mam niejaki Edimax i chodzi (jest pod USB, ma antenke i wypisany MAC dla zapominalskich jak ja XD) ogółem takie rozwiązanie pod USB jest dla mnie dobre bo mogę zawsze wypiąć kartę i...no tu się zaczynają takie cuda na kiju, że szok : ]

Z tego co wiem RaLink również są dobre (żebym nie palnął gafy ale to chyba jest chipset, na którym bazują niektóre firmy...tak myślę...)

Taki mały dopisek - karta tego Edimax, którą używam działa właśnie na rt73 i nie ma z nią żadnych problemów na przedostatnich bodajże 3 Kernel'ach (tego najnowszego jeszcze nie zainstalowałem bo czasu nie było ale pewnie też będzie działać :D)

Witam mam rutera ale nie mam sterowników do niego.to jest zwykły cerberus adsl.

Ma ktoś??? jeśli tak to piszcie> bede bardzo wdzieczny::)) :lol::D :D :D

sterowniki do rutera? jeśli ów ruter chcesz podłączyć do komputera przez USB (niektóre modele dają taką możliwość) to potrzebujesz jakiś sterowników; ale jeśli chcesz go podłączyć zwykłą skrętką do karty sieciowej, to poza kilkoma pakietami związanymi z tcp/ip oraz sterownikami do karty sieciowej to nie musisz nic ustawiać; bardzo trudno byłoby zainstalować Fedorę bez takiej funkcjonalności

router całe oprogramowanie, które potrzebuje do działania ma u siebie jako firmware - to trochę jak telefon, dla którego nie musisz instalować sterowników żeby zdjęcia skopiować na dysk, czy "wgrać" do niego mp3ki

Tia... pan Damian1785 wpisał się i tu i w nowym temacie...powtarzał się nie będę...miło, że tutaj wiadomo chociaż, że idzie o router... ale ta super-mega-hiper precyzja poprostu powala...

<cough> dobra już jestem spokojny

wersja USB - Google

wersja bez USB - w Twoim temacie...