jjj Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Witam, zużyłem cały wieczór na szukanie, jak w prezentacjach OpenOffice Impress umożliwić umieszczanie i odgrywanie wstawek wideo i audio. Materiałów na ten temat jest sporo, jednak w większości są fragmentaryczne i często zdezaktualizowane. Za radą http://astro.sunysb.edu/mzingale/OOo_movies/ i http://www.melvilletheatre.com/articles/op...dora/index.html zainstalowałem sunowską JMF (Java Media Framework) i rzeczywiście Impress jakoś tam współpracuje z tym odtwarzaczem video. Nie ma jednak dźwięku. Domyślne efekty dźwiękowe zgromadzone w galerii da się co prawda wstawić, ale ich nie słychać. Natomiast inne pliki, nawet kopie plików z galerii, nie są rozpoznawane i nie da się ich użyć. Na dodatek, na kontrolce multimediów OpenOffice symbol regulatora dźwięku jest wyciszony i nie da się go aktywować. Podejrzewam, że Java nie bardzo się dogaduje z serwerem dźwięku. Czy ktoś z Was ma jakąś sugestię? Fedora 8, Alsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Szczerze mówiąc, ja nie wiem, ale dołączam się do pytania. Dostałem kiedyś od kolegi plik *.ppt (tak, tak... to jest plik MS PowerPoint) z muzyką w tle... podobno, bo nie mam office'a i nie mam jak sprawdzić. Myślałem że to wina złego odczytania pliku *.ppt, ale widzę że kolega ma ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Muzyka w tle to jest inny problem, bo każdy z tych systemów inaczej interpretuje wstawkę audio: w PP może być ona ,,w tle'', zaś w OO jest przypisana albo do slajdu, albo do przejścia między slajdami. Pisują gdzieniegdzie, że w OO nie da się wstawić podkładu dźwiękowego, co nie jest prawdą. Robi się go inaczej niż w PP i stąd brak zgodności. Mój problem jest bardziej fundamentalny i dotyczy braku dźwięku w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Kilka lat temu też nie mogłem sobie z tym poradzić, ale widzę, że już poprawili. Na standardowym OO.org z repozytorium, w programie Impress kolejno Wstaw -> Film i dźwięk i wybieram plik (próby robiłem z mp3 i avi). Multimedia przypisane są do slajdu. Głośność mogę dowolnie regulować suwakiem. Wersja: openoffice.org-impress-2.4.1-17.4.fc9.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Wrzesień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2008 Ha, więc może w dystrybucjach jest to wszystko dopracowywane do końca. Zwykłem używać paczek z OO.org, jako że zależało mi na możliwie świeżych wersjach: obsługa ODF, PDF poprawiała się istotnie z wydania na wydanie. Na multimedia nie zwracałem uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi