Skocz do zawartości

Multimedialne Elementy W Prezentacjach Openoffice

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zużyłem cały wieczór na szukanie, jak w prezentacjach OpenOffice Impress umożliwić umieszczanie i odgrywanie wstawek wideo i audio. Materiałów na ten temat jest sporo, jednak w większości są fragmentaryczne i często zdezaktualizowane.

Za radą http://astro.sunysb.edu/mzingale/OOo_movies/ i http://www.melvilletheatre.com/articles/op...dora/index.html zainstalowałem sunowską JMF (Java Media Framework) i rzeczywiście Impress jakoś tam współpracuje z tym odtwarzaczem video. Nie ma jednak dźwięku. Domyślne efekty dźwiękowe zgromadzone w galerii da się co prawda wstawić, ale ich nie słychać. Natomiast inne pliki, nawet kopie plików z galerii, nie są rozpoznawane i nie da się ich użyć. Na dodatek, na kontrolce multimediów OpenOffice symbol regulatora dźwięku jest wyciszony i nie da się go aktywować.

Podejrzewam, że Java nie bardzo się dogaduje z serwerem dźwięku. Czy ktoś z Was ma jakąś sugestię?

Fedora 8, Alsa

Szczerze mówiąc, ja nie wiem, ale dołączam się do pytania. Dostałem kiedyś od kolegi plik *.ppt (tak, tak... to jest plik MS PowerPoint) z muzyką w tle... podobno, bo nie mam office'a i nie mam jak sprawdzić. Myślałem że to wina złego odczytania pliku *.ppt, ale widzę że kolega ma ten sam problem.

Muzyka w tle to jest inny problem, bo każdy z tych systemów inaczej interpretuje wstawkę audio: w PP może być ona ,,w tle'', zaś w OO jest przypisana albo do slajdu, albo do przejścia między slajdami. Pisują gdzieniegdzie, że w OO nie da się wstawić podkładu dźwiękowego, co nie jest prawdą. Robi się go inaczej niż w PP i stąd brak zgodności.

Mój problem jest bardziej fundamentalny i dotyczy braku dźwięku w ogóle.

Kilka lat temu też nie mogłem sobie z tym poradzić, ale widzę, że już poprawili. Na standardowym OO.org z repozytorium, w programie Impress kolejno Wstaw -> Film i dźwięk i wybieram plik (próby robiłem z mp3 i avi). Multimedia przypisane są do slajdu. Głośność mogę dowolnie regulować suwakiem. Wersja: openoffice.org-impress-2.4.1-17.4.fc9.i386

Ha, więc może w dystrybucjach jest to wszystko dopracowywane do końca. Zwykłem używać paczek z OO.org, jako że zależało mi na możliwie świeżych wersjach: obsługa ODF, PDF poprawiała się istotnie z wydania na wydanie. Na multimedia nie zwracałem uwagi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...