f3t1 Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Hi, Ostatnio update'owałem kde 4.0 do 4.1 yumem, i mam problem - w momencie gdy ładuje się, jest OK. Mam ten ładny obrazek pokazujący co się aktualnie ładuje etc. Problem jest gdy już się KaDeE załaduje, czyli ma się pokazać pulpit etc. Niestety, ale na 3 uruchomienia ( nie miałem na więcej siły bo muszę za każdym razem restartować kompa >< ) jedno z nich to odpalenie kde i po chwili xinit 11 error critical i pad X'ów. a kolejne 2 to totalna ciemność - ( ale NIE tekstowy ), jest normalnie kde, i widze troszkę jaśniejsze zarysy okien, ale ogólnie cały ekran jest na czarno... I nic nie mogę dalej robić. Czyli restart. Ktoś wie ocb? pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Jakie sterowniki karty graficznej? Jaka grafa? Używasz Compiza, czy to tylko KWin. Miałem kiedyś tak w KWinie przez sterowniki ATI gdy było ustawione na renderowanie OpenGL, zmieniłem na XRender i działało... tylko w Twoim przypadku trzeba jakoś się do ustawień dobrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f3t1 Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Sterownik?? Hmmm Powiem tak - miał być fglrx, ale wyczytałem że dla F9 nie ma jeszcze i pewnie długo nie będzie. Potem w ogóle miałem problem z odpaleniem X,bo xorg.conf jakieś dziwy mial w defaulcie - musiałem podmienić na Vesa. Co się teraz dzieje ze sterami - nie wiem Przy odpalaniu sys. widzę konf fglrx - to może trochę potrwać, po chwili jest ok, i ładuje Lina dalej. Co do grafy - Radek x1950. Compiza nie mam,nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Spróbuj sterownik radeon, ostatnio u mnie się np. DRI pojawiło, a po pewnych tweak'ach nawet 3D płynne mam (kosztem stabilności niestety, X wywala się z byle powodu, chociażby przeciągnięcie ikony na pulpicie). Może teraz i dla Twojej karty jest wsparcie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Wrzesień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 f3t1, skąd ty masz KDE 4.1 w yumie?? Przecież nie ma go jeszcze w stabilnym repo updates, i w ogóle bardzo dawno nie było aktualizacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f3t1 Napisano Wrzesień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2008 Spróbuj sterownik radeon, ostatnio u mnie się np. DRI pojawiło, a po pewnych tweak'ach nawet 3D płynne mam (kosztem stabilności niestety, X wywala się z byle powodu, chociażby przeciągnięcie ikony na pulpicie). Może teraz i dla Twojej karty jest wsparcie lepsze To samo f3t1, skąd ty masz KDE 4.1 w yumie?? Przecież nie ma go jeszcze w stabilnym repo updates, i w ogóle bardzo dawno nie było aktualizacji... Z repo updates-testing o ile dobrze pamiętam, why? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2008 Z repo updates-testing o ile dobrze pamiętam, why?Masz co chciałeś Opisz to chociaż i zgłoś do deweloperów - niech będzie jakiś pożytek z Twojej wpadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f3t1 Napisano Wrzesień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2008 Hyh, no tak... Racja xD Thx ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domagawo Napisano Wrzesień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2008 Też zaktualizowałem kde z tego repo i od miesiąca działa lepiej niż 4.0.5, ale na NVidii i system x86_64. Kiedyś miałem problem po aktualizacji jeszcze kde 4.0.x, ale jakoś sobie poradziłem - wyłączyłem X, zmieniłem nazwę katalogu "/home/user_xxx/.kde" na np. "/home/user_xxx/.kde_old" i odpaliłem ponownie X i KDE4. Okazało się że to jakiś program niepoprawnie wczytywał konfiguracje z poprzedniej wersji i zwieszał X'y. Oczywiście utraciłem wszystkie ustawienia mojego KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi