Skocz do zawartości

Zabezpieczemie W Fedorze

Ormi

Rekomendowane odpowiedzi

W fedorze 9(w innych wersjach może też) jest zabezpieczenie utrudniające wiele ataków. Np. Buffer Overflow, Heap Overflow, Bss Overflow i inne pierdółki. Ktoś wie jakie to zabezpieczenie?

Tzn. czy jest łatka grsecurity, openwall czy jeszcze inna bestia?

A SElinux tego nie załatwia? Nie zabezpiecza oczywiscie przed samym atakiem buffer overflow, ale powinien czynic taki atak nieskutecznym przez zakaz wykonania zmienionego kodu - podstawienie własnego kodu jest zazwyczaj celem takiego ataku.

Poza tym przed buffer overflow zabezpiecza dobrze napisany kod ;) Nie jestem programistą, ale obiło mi się o uszy określenie "fortify source".

A SElinux tego nie załatwia? Nie zabezpiecza oczywiscie przed samym atakiem buffer overflow, ale powinien czynic taki atak nieskutecznym przez zakaz wykonania zmienionego kodu - podstawienie własnego kodu jest zazwyczaj celem takiego ataku.

Zakaz wykonywania zmienionego kodu nie załatwia sprawy, ze względu na technikę Returning to Libc, która umożliwia przy pomocy standardowych funkcji biblioteki libc uruchomienie powłoki, bez konieczności umieszczania shellcodu na stosie. Sprawę utrudnia randomizacja adresów. Takie podejście do sprawy ma właśnie grsecurity, ale i tak adresy można bruteforcować, co jest nawet opisane w jednym z artykułów na stronie http://www.cc-team.org/

Chciałbym wyexploitować jakiś mój własny, specjalnie podatny na błąd programik w Fedorce, a do tego potrzebna mi jes wiedza jakie konkretnie jest w Fedorze to zabezpieczenie :)

A przy okazji - gdzie mogę wyłączyć zbędne usługi takie jak sendmail, rcpbind itd. ?
Wrrr... <_< Skorzystaj z linków w mojej sygnaturce

Zawsze myślałem, że to sięrobi w pliku /etc/inetd.conf, ale widzę, że w /Fedorce 9 go nie ma :(
Bo w "Fedorce" już od dawna nie ma nawet inetd ;) (nie wiem czy kiedykolwiek był? :unsure: )