Skocz do zawartości

Który Laptop Bardziej Kompatybilny Z Fedorą?

McMonster

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić sobie laptopa i mam na oku dwie konkretne maszyny - HP PAVILION oraz ACER. Moje pytanie jest takie, czy ktoś ma lub miał którąś z tych maszyn lub podobną i chce podzielić się wrażeniami. Chodzi mi przede wszystkim o to, czy sprzęt jest dobrze obsługiwany pod Fedorą (kamera i czytnik linii papilarnych mnie nie interesują, bez bluetootha też przeżyję), szczególnie grafika (akceleracja, ale od biedy wystarczy mi dual booting i WinXP) oraz WiFi (to już obowiązkowo). Google sprawdziłem, co do WiFi brak podanych szczegółowych danych w specyfikacji, układy graficzne słabo googlowalne w kontekście współpracy z Linuksem (szczególnie Acera).

Za wszelkie rady, który lepiej wybrać, z góry dziękuję.

Ehhh. 30 sekund na google. ACER TM 5530G-703G25:

Karta graficzna (model)     ATI Mobility Radeon? HD 3470 Hybrid X2
Karta sieciowa bezprzewodowa (opis)     Intel? Wireless WiFi Link 4965AGN (dwupasmowa, pracująca w czterech trybach 802.11a/b/g/Draft-N)

Ogólnie grafika jest każda obsługiwana, jeśli nie przez otwarte sterowniki, to sterowniki od producenta. Z sieciówką też niby problemów nie powinno być (sam mam taką), ale z NM różne cuda czasem się dzieją. Choć ogólnie działa.

ps. no tak, WalDo mi zwinął posty ;] przenieś też i ten do tamtego wątku (czy gdzie one się znalazły) :)

Hmmm ja bym sprawdził jeszcze pod kątem bootowania bowiem nie wiem z jakiej przyczyny ale na laptopie bodajże Acer'a w Wolontariacie instalacja Fedory kończyła się na wyświetleniu mnóstwa linijek a ostatnią z nich był /sbin/loader jakośtak...już dalej nie chciało przejść za nic, dlategoż w miarę możliwości poprosiłbym w sklepie o możliwość wypróbowania instalacji, jak dojdzie do graficznego początku instalatora to już jest dobrze :D

Nie wiem, jak sprawa wygląda obecnie, ale jak kolega zajmował się z 2 latka temu sprzedażą acerów, to miał większą ilość reklamacji, niż sprzedanych sztuk.

Tak np. między innymi każdemu padał prawy zawias od matrycy, dvd-romy często nie łączyły. Straszny badziew. Za małą kasę dostajemy niezły hardware, ale obudowa zrobiona w najtańszy możliwie sposób.

Nie wiem, jak sprawa wygląda obecnie, ale jak kolega zajmował się z 2 latka temu sprzedażą acerów, to miał większą ilość reklamacji, niż sprzedanych sztuk.

Tak np. między innymi każdemu padał prawy zawias od matrycy, dvd-romy często nie łączyły. Straszny badziew. Za małą kasę dostajemy niezły hardware, ale obudowa zrobiona w najtańszy możliwie sposób.

Dzisiaj w pracy podjęliśmy ten sam temat bo kumpel szuka laptopa. Zeszło na Acery. Jeden kumpel strasznie bronił ponieważ ktos z jego znajomych pracował w jakimś serwisie i ostatnimi czasy Acerów tak dużo nie zwracają, matryce w lapkach jakieś fajen dają. On sam ma Acera więc to może być tylko propaganda.

W wyniku powyższych uwag na temat Acerów i mojej niskiej tolerancji na nieprzewidziane problemy oraz lektury recenzji podobnych laptopów na http://www.notebookcheck.pl/ (tych konkretnych modeli brak) stwierdziłem, że jednak wybiorę HP Paviliona. Dziękuję za rady, jak tylko sprzęt dostanę w łapy to podzielę się wrażeniami z użytkowania i szczegółami technicznymi.

HP wiem, że jest znany z dobrych ba najlepszych drukarek więc myślę, że laptopy też są dobre :)

Mama chyba ma z HP i nie narzeka zbytnio (tylko, że czasami netu nie ma no ale jak na drodze jest tyle "załamań" 2 sztuki drzwi a antenta krótka to się nie dziwię <_<)

Jedyne co bym zalecał to myszkę bowiem ja np. na TouchPadach pracować NIE UMIEM :D

Od biedy z głaskadełkiem sobie radzę, ale dla mnie to mniejszy problem, bo gdzie tylko mogę używam klawiatury. Chociaż z klawiaturą laptopową będzie się trzeba oswoić. Dopiero ostatnio wymieniłem swoją rozlatującą się klawiaturę od PC, bo kilka miesięcy zajęło mi znalezienie takiej z identycznym układem klawiszy, jak stara klawiatura miała.

Co do HP moge ci powiedziec to, ze z doswiadczenia z laptopem od nich moge z calego serca polecic. Mam go juz z 5 lat i nie mialem ani 1 awari, wszystko jest ciagle na swoim miejscu (nic nie peklo, nie odpadlo). A nosilem go czesto w plecaku jak zwykla cegle :P

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

mam zamiar zainstalowac Fedore 9 na moim Acer Aspire 6920

Probowalem juz Ubuntu ale mam problem z dzwiekiem... pomagalo mi wiele osob ale standardowa wiedza Moderatorow jak i Administratorow i innych uzytkownikow moj problem przerastal:P... siegam po Fedore i mam nadzieje ze nie bd tego problemu...

Patrzylem na stronie Alsy ze nie wspomaga ona mojej karty dzwiekowej ale moze jednak cos sie da zrobic...

Podaje Info z Ubuntu... powinno sie przydac..

lspci | grep -i audio

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

lsmod | grep snd

snd_atiixp_modem       17544  0 
snd_via82xx_modem      16264  0 
snd_intel8x0m          18956  0 
snd_ac97_codec        101028  3 snd_atiixp_modem,snd_via82xx_modem,snd_intel8x0m
ac97_bus                3072  1 snd_ac97_codec
snd_hda_intel         344728  6 
snd_pcm_oss            42144  0 
snd_mixer_oss          17920  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                78596  7 snd_atiixp_modem,snd_via82xx_modem,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec,snd_hda_intel,sn
d_pcm_oss
snd_page_alloc         11400  5 snd_atiixp_modem,snd_via82xx_modem,snd_intel8x0m,snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              10500  1 snd_hda_intel
snd_seq_dummy           4868  0 
snd_seq_oss            35584  0 
snd_seq_midi            9376  0 
snd_rawmidi            25760  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      8320  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                54224  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              24836  3 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          9612  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    56996  25 snd_atiixp_modem,snd_via82xx_modem,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec,snd_hda_intel,sn
d_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_rawmidi,
s
nd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  1 snd

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

cat /proc/asound/version

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16.
Compiled on Jun 18 2008 for kernel 2.6.24-19-generic (SMP).

cat /etc/modprobe.d/alsa-base

# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32; :; }
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm && { /sbin/modprobe --quiet snd-pcm-oss; :; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer && { /sbin/modprobe --quiet snd-mixer-oss; :; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss; :; }
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi; :; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa; :; }

# Load snd-seq for devices that don't have hardware midi;
#   Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for
#   non-Creative Labs PCI hardware
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
#options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
options snd-hda-intel model=acer-aspire

Nie wiem w jaki sposób oni Ci pomagali, ale nie wyobrażam sobie, żeby aż tak skomplikować dopisanie jednej linijki do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base... Podaje dwa linki http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18742 i http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18615 . EDIT: a i przeniesienie pliku alsa-base z ubuntu do fedory nie jest dobrym pomysłem...