Rysio Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Witam, mam potrzebę nastrojenia gitary ale nie znalazłem w repozytoriach gotowej paczki rpm. Znalazłem za to kguitune.tar.gz. po rozpakowaniu i próbie kompilacji strace wypluwa : write(1, "configure: error: Qt-1.4 (librar"..., 81configure: error: Qt-1.4 (libraries) not found. Please check your installation! rpm -aq | grep qt qt-devel-3.3.8b-1.fc7 qt4-x11-4.3.4-14.fc7 poppler-qt-0.5.4-9.fc7 scim-qtimm-0.9.4-7.fc7 qt-designer-3.3.8b-1.fc7 avahi-qt3-0.6.17-1.fc7 qt-3.3.8b-1.fc7 avidemux-qt-2.4.1-2.lvn7 qt4-4.3.4-14.fc7 qt4-devel-4.3.4-14.fc7 oraz rpm -aq | grep Qt PyQt-devel-3.17.4-1.fc7 PyQt-3.17.4-1.fc7 nie wiem czego brakuje No chyba że jest jakiś "gotowiec" do strojenia gitary a ja nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 write(1, "configure: error: Qt-1.4 (librar"..., 81configure: error: Qt-1.4 (libraries) not found. Please check your installation! Jesteś pewien, że ściągnąłeś najnowszą wersję programu który chciałeś? Bo z tego configure wynika, że on chce używać qt w wersji 1.4, czyli sprzed kilku(nastu?) lat. Jeżeli nie ma błędu w configure to raczej będziesz musiał sam się męczyć z kompilacją starego qt (o ile takie znajdziesz) i zainstalować OBOK wersji, które posiadasz. No i nie wiem ile jeszcze zabawy będzie z zależnościami tak starych rzeczy ... Możesz napisać jak kompilujesz, bo do czego Ci strace potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Wrzesień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Nie no strace użyłem żeby coś więcej wysupłać na temat problemów. Samo ./configure zwraca .................. checking for dnet_ntoa in -ldnet_stub... no checking for gethostbyname... yes checking for connect... yes checking for remove... yes checking for shmat... yes checking for killpg in -lucb... no checking for Qt... configure: error: Qt-1.4 (libraries) not found. Please check your installation! A paczkę pobrałem stąd ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/X11/kde-apps/sound Poszukam zatem może nowszych źródeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Wrrr... Google, hasło "kguitune" → http://www.geocities.com/harpin_floh/kguitune_page.html Czas poszukiwania: ok.10 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Z ciekawości, co to za gitara, że musisz ją stroić programem komputerowym? Przecież są proste takie stroiki sprzętowe, mieszczące sie w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Ale te nie są jak na razie freeware , choć są wygodniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Ale te nie są jak na razie freeware Bez przesady, to nie majątek, szczególnie jeśli ktoś ma naprawdę parcie na granie. Z drugiej strony warto się pobawić takimi programami jak kguitune chociażby dla sportu i nabycia nowych doświadczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Wrzesień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 Ot właśnie Z drugiej strony warto się pobawić takimi programami jak kguitune chociażby dla sportu i nabycia nowych doświadczeń smile.gif A to nie żadna szczególna gitara i w dodatku to nie ja na niej gram, ale lubię wiedzieć no i skoro stoi obok komputera to dlaczego ni enastroić jej z jego pomocą i przy okazji przekonać innych że "pingwin" też to potrafi. A swoją drogą wolę bardziej niż struny cenię klawisze. Umiem szukać Wrrr... Google, hasło "kguitune" → http://www.geocities.com/harpin_floh/kguitune_page.html właśnie z tej stronki pobrałem kguitune które "nie chce" się kompilować na takiej starej wersji Qt. Zamiast narzekać wystarczyło napisać że w repozytoriach jest k3guitune i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi