Skocz do zawartości

Wymiana Płyty Głównej Komputera

patryk_f

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem związany z wymianą płyty głównej. uległa awarii i trzeba było wymienić na nową.(inny procesor athlon->phenon, inna karta graficzna)(fedora 8)

po podłączeniu dysku okazało się że zaprotestował xwindows i nie wystartował.

mam pytanie co zrobić aby się podniósł xwindows.

Przy okazji drugie pytanie: jakią płytę drugą można mu podłożyć aby nie protestował, czy wystarczy identyczna karta graficzna a reszta może się różnić czy wszystko musi być identyczne ?

Nowa płyta musiała wylądować, z powodu reklamacji, z powrotem w sklepie i coś mi się wydaje że będzie tam jeszcze przez ponad tydzień.

Nie mam jak wypróbować tych rad, ale zamierzam je wypróbować, i zdobyć doświadczenie "w walce"

Zastanawiam się teraz nad tym czy nie przeprosić się ze starym procesorem i dokupić jakąś używaną tanią płytę pod ten procesor.

Jak zrozumiałem z tych rad to wystarczy mu podłożyć identyczną kartę graficzną a powinno wszystko wystartować bez problemów, bo identycznej nie ma w sprzedaży.

Na jakie jeszcze podobieństwa między starą a nową plytą trzeba zwrócić uwagę aby uchronić się przed problemami

[...] wystarczy mu podłożyć identyczną kartę graficzną [...] bo identycznej nie ma w sprzedaży.
:lol:

A płytę i kartę możesz sobie dokupić dowolne, podobnie jak procesor i inne podzespoły. Zmieniałem jakiś czas temu komputer (zupełnie inna płyta, przesiadka z nvidia na ati) i spokojnie wystarczyło podpiąć dysk ze starego kompa, żeby odpalić system.

No, powiedzmy że jak miałeś procesor 64-bit i Fedorę 64-bit, to z procekiem 32-bitowym nie dasz rady ruszyć. Ale ja miałem akurat system 32-bitowy, więc przesiadka na procesor 64-bit poszła bez problemu.

Problem mój pojawił się własnie po przesiadce z jednej na drugą płytę, zmianie procesora i rodzaju karty graficznej,

Procek zmienił się z athlona64 na phenona, oraz zmianie karty graficznej( nvidia 6100 na nvidia nowsza).

oba procki 64 bit , karty podobne , choć następna następnej generacji.

Wtedy własnie xwindows odmówiła powstania.

Stąd moje pytanie.

Płyta główna wylądowała z powrotem w sklepie więc nie mogę przeprowadzić teraz jeszcze tego testu aby zobaczyć komunikaty błędów. jak pamiętam chodziło głównie o kartę, Udało mi się zalogować do systemu ale nie w trybie graficznym.

Stąd moje pytanie: na jakie elementy hardweru system jest wrażliwy.

Pytam dlatego że zanim sklep zwróci mi płytę po reklamacji to ja mam szansę dokupić plytę pod ten stary poprzedni procek, który jak się okazało jest dobry, taka płyta z identyczną kartą graficzną jest do dostania w cenie poniżej 100zł.

Tylko obawiam się aby nie było następnych protestów systemu.

Trochę rzeczy w starym systemie zostało i zależy mi aby to odzyskać, w przeciwnym razie to już dawno przesiadłbym się na Fedorę 9, no i ominęła by mnie przyjemność zgłębiania zawiłości systemu

Tak jak zrozumiałem z dotychczasowych postów to należy tylko zmienić z pliku xorg.conf nazwę karty. i to wystarczy,

System powinien ruszyć bez problemów.

Czyli jak podłożę płytę z identyczną kartą, także zintegrowaną to już zupełnie będzie identyczne dla systemu, jak z poprzednią plytą (zakladając że procesor jest identyczny)

Prośba do WalDo: napisz co musiałeś zmienić w systemie gdy wymieniałeś swoją płytę z kartą graficzną

Wtedy własnie xwindows odmówiła powstania.
Dziwne trochę, bo Xorg powinien sobie z tym poradzić. Mam nadzieję, żę ten problem załatwi mój dawny post, do którego link podałem powyżej.

Prośba do WalDo: napisz co musiałeś zmienić w systemie gdy wymieniałeś swoją płytę z kartą graficzną
Już pisałem - nic. Zmiana była jakby "poważniejsza", bo nie na nowszą Nvidię tylko z Nvidii na ATI. W Twoim przypadku trzeba być może przeinstalować jeszcze kmod-nvidia jeśli korzystałeś z tego modułu. Nie znam się na kartach graficznych, ale jeśli ta nowa jest zbyt nowa ;) to może jeszcze Linux nic o niej nie wie.

A na początek spróbowałbym czy X-y wstają, gdy korzystasz z otwartego sterownika - w xorg.conf: Section "Device" → Driver "nv" zamiast "nvidia".

Dodatkowo ze zwykłego dysku IDE przechodziłem na SATA. Wystarczyło podpiąć do kanału IDE stary dysk, odpalić z niego system i wszystko wstało samo. Potem już tylko na SATA zrobiłem identyczne co do wielkości partycje / i /boot i dd z IDE na SATA oraz kopia z zachowaniem uprawnień plików ze starego /home na nowy.

Tak jak pisałem - zero problemów. W sumie i tak dyskusja akademicka dopóki nie masz karty na pokładzie.