Skocz do zawartości

Problem Z Kompilacją Kdevelop

powel13

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, tak jak w temacie mam problem z kompilacją programu. A dokladniej wywala mi taki błąd:

configure: error: ls -t appears to fail. Make sure there is not a broken

alias in your environment

configure: error: newly created file is older than distributed files!

Check your system clock

checking whether build environment is sane...

*** Zakończono w stanie: 1 ***

Z początku myslalem ze chodzi o ustawienie zegara, ale przestawialem go w te i spowrotem i nic.

Jeżeli wiecie jak rozwiązac ten problem to bardzo prosze Was o pomoc.

Nie to nie o to chodzi, nie myslalem ze to zostanie tak zrozumiane :) Juz wyjasniam, mam zainstalowanego KDevelop tylko jak tworze w nim nowy projekt i napisze sobie jakis program to przy kompilacji tego programu, budowie projektu wywala mi wlasnie taki błąd jak napisalem. I nie wiem co mam z tym zrobic, dodam jeszcze ze kilka godzin wczesniej jeszcze wszystko dzialalo jak nalezy. Nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek ale miedzy jednym pisaniem a drugim z aktualizowalem system.

mmm a spróbuj może napisać na szybko jakiś program w c/c++ i skompilować go przez gcc/g++ czy też wywali takie chece...jak nie to jak dla mnie to problem jest gdzieś w KDevelop a ściślej właśnie w tej aktualizacji systemu...aaa i jeszcze podaj wersję Fedory i KDevelop, mogą się przydać do dalszej diagnozy

KDevelop 3.5.3

Fedora 8

Nie bardzo wiem jak kompilowac tym gcc :(, nigdy niczego nie kompilowalem przez wiersz polecen.

P.S.

Udalo mi sie uporac z kompilowaniem, sciezka standardowa folderu byla \home\powel13\C++ Programy\ (powel13 to nazwa mojego uzytkownika :) ) Jak ustawilem z powrotem sciezke na \home\powel13\ to kompilacja i budowa projektu dziala bez problemu. Teraz pytanie dlaczego ? Okazalo sie, ze pomiedzy C++ a Programy byla spacja i to powodowalo taki glupi błąd. Swoją drogą nie wiedzialem ze jedna spacja spowodowac moze taki błąd. Naszczescie juz wszystko dziala :)

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam.

Jeśli mogę jeszcze coś dorzucić

Ewentualnie zamiast spacji stosować np. _ albo - (co często robię ;) )

Powiem więcej - kiedyś, żeby otworzyć plik w M$ Wordku, którego nie chciał (_wziąść_ → wziąć) ORT męczyłem się z 10 min a co się okazało???, że nie chciał otworzyć bo...były polskie znaki w nazwie pliku...myślałem, że z krzesła spadnę i rotfl zaliczę...

Dlategoż najlepiej stosować zwykłe ASCII a spacje omijać jak ognia (może nie dosłownie ale :D)