HermeZ Napisano Październik 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2008 Witam, zastanawiam się czy istnieje program(ik) pozwalający na wybór bootowanego systemu po restarcie. Bootloader zawsze odpala domyślny, chyba że przy nim siedzimy i w odpowiednim momencie zmienimy wybór. Rozwiązanie skuteczne, acz mało efektywne. Pod Windowsem jest dostępny programik iReboot, który umożliwia wybranie systemu do zbootowania jeszcze przed zamknięciem Windowsa. Mogę więc wybrać np Fedorę i iść zrobić herbatę (wiadomo ile czasem może zając wyłączanie Visty), a po powrocie czeka już na mnie gdm. No i czasem potrzeba zrestartować także Linuksa i tutaj właśnie przydałby się taki program. Jedynym problemem może być fakt, że korzystam z Vistowego bootloadera, a nie z (np) GRUBa. Googlowanie nie dało mi żadnych ciekawych wyników. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2008 oczywiście że jest. W suse jest domyślnie w KDE. przy wyłącznaiu systemu masz menu rozwijane uruchom Ponownie i wybierasz sobie opcje. Gdzieś już o tym było na forum musisz posszukać. Szukajka i proszę bardzo EDIT w sumie niby ok ale jakoś u mnie to nie działa na fedorce ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Październik 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2008 Tak, ale: 1) nie mam, nie uzywam i nie bede mial/uzywal KDE 2) korzystam z Vistowego bootloadera, a nie z GRUB/LILO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2008 [...]korzystam z Vistowego bootloadera[...] Ma ktoś jakiś pomysł? Zapytać na forum Windows? Tu jest forum linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi